Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 20:32

«Ξύλο» στους Τούρκους από την 133 ΣΜ - Συνεχείς απογειώσεις F-16 για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο

Η 133 Σμηναρχία Μάχης, με τον αναβαθμισμένο ρόλο της τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας τον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου, φιλοξενώντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Μοιρών που πετούν με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας. Η 133 Σμηναρχία Μάχης, με τον αναβαθμισμένο ρόλο της τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας τον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου, φιλοξενώντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Μοιρών που πετούν με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Τα ...αφεντικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο απέδειξαν για μια ακόμα φορά σήμερα πως είναι οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν ως ορμητήριο την Κρήτη.

Με σημείο αναφοράς την 133 Σμηναρχία Μάχης του Καστελίου στο Ηράκλειο, τα ελληνικά αεροσκάφη απάντησαν στο ...όργιο προκλήσεων της Τουρκίας πάνω από το Αιγαίο, το οποίο περιελάμβανε τα πάντα: Παραβιάσεις, εικονικές αερομαχίες και υπέρπτηση πάνω από ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά, 40 τουρκικά αεροσκάφη τύπου F-16, F-4, CN-235 και πέντε ελικόπτερα, προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 27 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης σημειώθηκαν 16 εικονικές αερομαχίες, ενώ 12 αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν 2 τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τη νήσο Καλόγηροι.

4 readiness 133 2016

Συνεχείς απογειώσεις από το Καστέλι
Η Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε τους Τούρκους σε όλες τις περιπτώσεις, ενώ ο νότιος τομέας βρέθηκε στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Για την αντιμετώπιση των τουρκικών αεροσκαφών η 133 Σμηναρχία Μάχης απογείωσε το ζεύγος των μαχητικών F-16 που εκτελούν σε μόνιμη βάση καθήκοντα επιφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defenceline.gr, ενεργό συμμετοχή είχαν και τέσσερα μαχητικά F-16 που είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας στα Χανιά. Ήταν τόσο μεγάλος ο φόρτος για τα ελληνικά πληρώματα, που όλα τα αεροσκάφη προσγειώνονταν στο Καστέλι και μετά από τον ανεφοδιασμό σε καύσιμο επέστρεφαν στην ...αρένα του Αιγαίου.

Η 133 Σμηναρχία Μάχης, με τον αναβαθμισμένο ρόλο της τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καλύπτοντας τον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο του νοτιοανατολικού Αιγαίου, φιλοξενώντας μαχητικά αεροσκάφη F-16 των Μοιρών που πετούν με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 20:32