Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 08:11

Τα Rafale στην Ελλάδα: Το χρονικό της απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην Τανάγρα θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων της Γαλλίας και της κατασκευάστριας εταιρείας και άλλων επισήμων. Στην Τανάγρα θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων της Γαλλίας και της κατασκευάστριας εταιρείας και άλλων επισήμων.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Μια ιστορική αναμφίβολα ημέρα είναι η σημερινή καθώς με την άφιξη των πρώτων Rafale F3R στην Ελλάδα, η Πολεμική Αεροπορία περνά σε μία νέα εποχή.

Η 114 Πτέρυγα Μάχης και η 332 Μοίρα υποδέχονται τα έξι πρώτα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά. Τα Rafale θα απογειωθούν από το Ίστρ της Γαλλίας με προορισμό την Ελλάδα, ενώ με την είσοδό τους στο FIR Αθηνών θα συναντήσουν τα MIRAGE 2000-5 της 331 Μοίρας "Θησέας" τα οποία και θα συνοδεύσουν τιμητικά μέχρι την 114 Π.Μ., εκεί όπου τα γαλλικά φτερά θα συγκατοικήσουν. Πριν την προσγείωσή τους (έχει προγραμματιστεί για τις 12:30μ.μ.) τα γαλλικά μαχητικά θα πετάξουν άνωθεν της πόλης των Αθηνών και τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως με μια διέλευση αντίστοιχη με αυτή των παρελάσεων στην πρωτεύουσα, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Στην Τανάγρα θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, εκπροσώπων της Γαλλίας και της κατασκευάστριας εταιρείας και άλλων επισήμων. 

Το χρονικό

Υπενθυμίζουμε πως η απόκτηση των αεροσκαφών εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου 2020. Οι υπογραφές «έπεσαν» στις 25 Ιανουαρίου 2021, μετά από έναν αγώνα ταχύτητας που όμοιό του δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα η Π.Α., ο πρώτος πυρήνας ιπταμένων και τεχνικών βρέθηκαν στη Γαλλία όπου και εκπαιδεύτηκαν εντατικά ενώ το πρώτο Rafale (το διθέσιο με s/n 401) παραδόθηκε επίσημα στην Πολεμική Αεροπορία στις 21 Ιουλίου 2021.

Στη συνέχεια τηρήθηκαν κατά γράμμα οι χρόνοι παράδοσης των υπολοίπων 5 αεροσκαφών, για να φτάσουμε στη σημερινή άφιξη των μαχητικών στην Ελλάδα.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022 08:59