Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 21:28

Η 340 Μοίρα στη Blue Flag - Βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγάλη ισραηλινή άσκηση

H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας συμμετέχει σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων! H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας συμμετέχει σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων!
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

"Μάχες" στους ουρανούς του Ισραήλ, σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της λαμπρής ιστορίας της δίνει η 340 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας! Η Μοίρα, όπως είχε αποκαλύψει στις 4 Οκτωβρίου 2013 το defenceline.gr, εκπροσωπεί την ΠΑ στην μεγάλη ισραηλινή πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία Blue Flag 2013, την οποία οργανώνει η Heyl Ha'Avir από τις 13 έως και τις 29 Νοεμβρίου 2013.

Οι ιπτάμενοι μπροστά από ένα F-16 της Ισραηλινής Αεροπορίας. (C) Yair Sagi

Η Πολεμική Αεροπορία, συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την αντίστοιχη του Ισραήλ, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση των Ισραηλινών για συμμετοχή σε μια από τις πιο απαιτητικές αεροπορικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος σε όλο τον κόσμο, όπως είναι η Blue Flag. H 340 Μοίρα από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας είναι αυτή που σηκώνει το βάρος της εκπροσώπησης της ΠΑ, συμμετέχοντας σε πλήθος απαιτητικών αποστολών που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αεροπορικών δραστηριοτήτων, με εξαιρετικά μάλιστα αποτελέσματα!

H Iταλική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη TORNADO και AMX. (C) Yair Sagi

Οι συμμετοχές

Η άσκηση Blue Flag 2013 είναι η πρώτη Ισραηλινή διοργάνωση πολυεθνικής άσκησης με τη συμμετοχή 5 χωρών. Διεξάγεται στην αεροπορική βάση Ovda και συμμετάσχουν:
-Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη F-15C/D και F-16 blk 30/52
-H Πολεμική Αεροπορία με F-16 blk 52+
-H USAF με F-15E Strike Eagle
-H Iταλική Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη TORNADO και AMX.

Αεροσκάφος F-15E Strike Eagle της USAF. (C) Yair Sagi

Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 4 αεροσκάφη F-16 blk 52+ της 340Μ και με ανάλογο κλιμάκιο ιπταμένων και τεχνικών.

Απογείωση αεροσκάφους F-16 της Ισραηλινής Αεροπορίας. (C) Yair Sagi

Οι αποστολές
Η άσκηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του defenceline.gr, περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αποστολές εναέριας μάχης και στα πακέτα Comao. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η Blue Flag χωρίζεται σε δύο στάδια, ένα ανά εβδομάδα και συγκεκριμένα:
Την πρώτη εβδομάδα της άσκησης, από τις 17 έως 21 Νοεμβρίου εκτελέστηκαν πτήσεις εξοικείωσης, αποστολές Εναέριας Μάχης, mini COMAO, αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφέσεις πραγματικών βομβών (GBU/JDAM) σε ειδικό πεδίο βολής της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Τη δεύτερη εβδομάδα της άσκησης και συγκεκριμένα, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν αποστολές COMAO εναντίον Ισραηλινών αεροσκαφών F-15 και F-16 και αποστολές Ground Base Air Defence, με ιδιάιτερα απαιτητικά σενάρια... 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη άσκηση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία και τη 340 Μοίρα να δείξουν για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας στο οποίο βρίσκονται. Τα μηνύματα που θα σταλούν σε εχθρούς και φίλους θα είναι για μια ακόμα φορά πολυεπίπεδα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις αποστολές της ΠΑ στο εξωτερικό.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 23:26