Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014
Write on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Δείτε το τηλεοπτικό Σπότ για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Αθανάσιου Τσαλίκη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον Διοικητή της Σχολής, Σμήναρχο (Ι) Αθανάσιο Τζατζά, ιστορική έκθεση με θέμα "60 Χρόνια Ιστορίας - 50 Σειρές Αποφοίτων" και ξενάγηση στους χώρους της Σχολής.

Στην τελετή παρέστησαν διατελέσαντες Διοικητές της ΣΥΔ, εν ενεργεία και εν αποστρατεία απόφοιτοι καθώς και προσωπικό το οποίο έχει υπηρετήσει στη Σχολή, αντιπροσωπείες Αξιωματικών και μεγάλος αριθμός προσκεκλημένων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2014, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των Μόνιμων Λοχιών Διοικητικών ΣΜΥ 2014, με την τελετή αποφοίτησής των. Η επιχειρησιακή τους εκπαίδευση περιλάμβανε δραστηριότητες όπως βολές φορητού οπλισμού, βολές ΒΟΠ, ασκήσεις ΤΑΑΣ-ΤΑΜΣ, θεωρητική διδασκαλία επιτελικών καθηκόντων και τακτικής.

Παράλληλα οι Μόνιμοι Λοχίες του εν λόγω Σχολείου συμμετείχαν σε πληθώρα δραστηριοτήτων όπως αθλητικοί και στρατιωτικοί αγώνες, σωματική αγωγή, διέλευση στίβου εμποδίων κ.λπ. Η επίδοση των πτυχίων αποφοίτησης και των αναμνηστικών βράβευσης πρωτευσάντων έλαβε χώρα από το Διοικητή της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγο κ. Δημήτριο Μήττα.

Την τελετή παρακολούθησαν αντιπρόσωποι των Διευθύνσεων Όπλων-Σωμάτων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Κατά την ενημέρωση του κ. Παπούλια παρευρέθησαν η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, o Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος(Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Μετά την ενημέρωση, ακολούθησε κατ' ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπούλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να επισκεφθώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και επίσης και τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας. Σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που κλυδωνίζουν την περιοχή, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης. Και αυτό οφείλεται σε όλους τους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, στην πολιτική ηγεσία, στον κύριο Υπουργό, που του εύχομαι καλή δύναμη και συνέχεια του έργου του».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι γεμάτη ηρωισμούς και πράξεις αυτοθυσίας, από την πρώτη ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (28 Οκτωβρίου 1940) μέχρι τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας και την αποχώρηση των τελευταίων στρατιωτών της Βέρμαχτ από το ελληνικό έδαφος (8 Μαΐου 1945).

Τα γεγονότα που συνέβησαν την ίδια περίοδο στην Αθήνα, την ελληνική πρωτεύουσα και εν συνεχεία έδρα των αρχών κατοχής, έχουν ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση των εξελίξεων που συνδέονται με τη συμμετοχή της χώρας μας στην πολεμική προσπάθεια.

Στην Αθήνα (και ευρύτερα στο λεκανοπέδιο Αττικής) έδρασε ένας σημαντικός αριθμός αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ εκδηλώθηκε επανειλημμένα το εθνικό φρόνημα με μαζικές αλλά και ατομικές πράξεις άρνησης υποταγής οι οποίες ανέτρεψαν τα σχέδια των κατακτητών για την ολοκληρωτική ενσωμάτωση των Ελλήνων στη Νέα Τάξη του Άξονα.

Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την αποχώρηση των Γερμανών από την ελληνική πρωτεύουσα (12 Οκτωβρίου 1944) και την επάνοδο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης από το Κάιρο, αλλά και τη δραματική σύγκρουση των Δεκεμβριανών, προοίμιο της «τελικής ρήξης» μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς (1946-49). Κατά την πάροδο αυτών των επτά δεκαετιών η Αθήνα άλλαξε δραματικά όψη εξαιτίας της εντατικής αστικοποίησης και της συνεπακόλουθης πολεοδομικής της παραμόρφωσης. Παρά ταύτα, εξακολουθούν να διασώζονται αρκετά κτίρια τα οποία συνδέονται με τις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου 1940-44, ενώ σε κάποιους άλλους χώρους επισημαίνεται με αναμνηστικές επιγραφές, προτομές, αγάλματα κ.λπ. η σύνδεσή τους είτε με την ηρωική δράση μεμονωμένων προσώπων είτε με την παρουσία των αρχών κατοχής είτε με τους διωγμούς ανώνυμων πατριωτών που αψήφησαν τον ζυγό των κατακτητών.

Αυτούς τους χώρους (ειδικότερα όσους βρίσκονται στο Κέντρο) φιλοδοξεί να προβάλει μια ομάδα ιστορικών με την επωνυμία Athens Historians και εμπνευστή τον Νίκο Νικολούδη, διδάκτορα Ιστορίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου (King's College). Στο πλαίσιο ενός περιπάτου που δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα κυριότερα σημεία του αθηναϊκού κέντρου που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα του Πολέμου και της Κατοχής.

Η διαδρομή ακολουθεί χονδρικά τους άξονες των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων, με παρακάμψεις στα σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, όπως τα κρατητήρια της οδού Μέρλιν, το κτίριο της Kommandatur στην (τότε) οδό Κοράη, κ.ά.

Περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για πτυχές της ιστορίας της Αθήνας κατά τον Πόλεμο και την Κατοχή (όπως και πολλές ιστορικές φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) μπορεί να βρει κανείς στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/athens.historians/, στην ομάδα με την επωνυμία "Athens in World War II", ενώ για κρατήσεις σχετικά με τους περιπάτους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter