Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014
Write on Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλλαγές σε θέματα στρατολογίας, προαγωγής αξιωματικών, αντιμετώπισης των Ολυμπιονικών αλλά και εργαζομένων της Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

- Ελαττώνεται το όριο ηλικία για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), αναβολή από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας.

- Σε περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα στης Ε.Δ. για εκπλήρωση της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μπορούν να επιλέγουν ανεξαρτήτου ηλικίας το ποιος θα καταταγεί, σε αντίθεση με την υπάρχουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία την αναβολή δικαιούται ο μικρότερος αδελφός.

- Όσοι κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί πρώτης (Ι1) μέχρι τέταρτης (Ι4) κατατάσσονται υποχρεωτικά εντός πενθήμερου από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα εκ νέου εξέτασης. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμάται το φαινόμενο κάποιοι στρατεύσιμοι επικαλούμενοι προβλήματα υγείας να αποφεύγουν συστηματικά τη στράτευση, ζητώντας κατά καταχρηστικό τρόπο την παραπομπή τους εκ νέου σε υγειονομική επιτροπή

- Οι ανυπότακτοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ε.Δ. μέχρι την 1.1.2016. Διατηρείται ακέραια η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπόλοιπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

- Οι αθλητές που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες αποκτούν ίδια δικαιώματα με αυτούς που έχουν συμβόλαια σε ομάδες του εξωτερικού.

- Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αναβολής στους ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών ερευνών (CERN).

- Διευρύνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις υπαξιωματικών ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν αποφοιτήσει με βαθμό «εξαίρετα» αλλά και όσους έχουν λάβει «λίαν καλώς».

- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο τιμητικής απονομής βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες.

- Ενεργοποιούνται προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

H ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, σε σχέση με την αντίστοιχη ιστορία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Η ιστορία όμως των εκατοντάδων Ελληνικής καταγωγής πιλότων, στις τάξεις των συμμαχικών αεροποριών, όπως της USAAF και της RAF παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, πέραν ελαχιστότατων εξαιρέσεων.

Το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει τη δράση δέκα πιλότων που τίμησαν όχι μόνο την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν αλλά και την πατρίδα των προγόνων τους, έχοντας πλήρη συνείδηση της Ελληνικότητας της καταγωγής τους. Οι συγγραφείς φιλοδοξούν οτι ο συγκεκριμένος τόμος είναι μόνο η αρχή, προκειμένου όλοι αυτοί οι ήρωες να καταγραφούν και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία.

Ευχή τους είναι, η ζωή και η δράση τους να εμπνεύσουν τις επόμενες γενεές και ειδικότερα τους νυν και μελλοντικούς Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Συγγραφείς: Δημήτριος Βασιλόπουλος / Κυριάκος Παλουλιάν / Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος

Έκδοση: Eagle Aviation (2014)

ISBN: 978-6188137608

Περιγραφή: Σελ. 330, σκληρό εξώφυλλο, μέγεθος Α4. 435 φωτό, 48 έγχρωμες πλάγιες όψεις, 11 ψηφιακοί πίνακες, 4 ελαιογραφίες ξένων καλλιτεχνών, 18 μοιρόσημα, πίνακες καταρριψεων.

ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς, πραγματοποίησε επίσκεψη σε Σχηματισμούς της 1ης Μεραρχίας Πεζικού «ΣΜΥΡΝΗ».

Αρχικά ο κ. Α/ΓΕΣ επισκέφθηκε την έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών «ΕΛ ΑΛΑΜΕΙΝ», στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ Γ.», στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μετέβη στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ», στο Στρατόπεδο «ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ (ΠΖ) ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς.

Η επίσκεψη του κ. Α/ΓΕΣ σε Σχηματισμούς της Ι ΜΠ ολοκληρώθηκε στην έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών «ΜΟΡΑΒΑΣ», στο στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ Ν.», όπου επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Πρατήριο Βόλου, το Σταθμό Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) και το Βρεφονηπιακό Σταθμό «ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ».

Ο κ. Α/ΓΕΣ ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες των Σχηματισμών και έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες του στο προσωπικό τους.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

To πρώτο βραβείο Θεματολογίας και Απεικόνισης καλύτερου στατικού θέματος απέσπασε η 336 Μοίρα Βομβαρδισμού για το Α-7Ε Corsair II "Όλυμπος", το οποίο συμμετέχει μαζί με ένα ακόμα TA-7C της ΠΑ, στο Royal International Air Tatoo!

Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξη των ελληνικών Κουρσάρων στο διεθνές αεροπορικό σόου!

ΠΗΓΗ: e-AMYNA

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Αν εξετάσουμε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα κι αν θεωρήσουμε ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελούν την ΑΟΖ του Ελληνισμού, τότε αυτή είναι η μεγαλύτερη από όλες. Αυτό το στοιχείο δεν είναι απλώς μια ποσοτική λεπτομέρεια, όπως θα έλεγαν μερικοί, διότι βρίσκεται ως συμπαγές σύστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι η περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές στον τομέα των υδρογονανθράκων και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τώρα εξετάσουμε τις θαλάσσιες ψηφίδες του Ελληνισμού που βρίσκονται πάνω στο ψηφιδωτό του απέραντου γαλάζιου, μπορούμε να δούμε και το μέλλον, αφού μας επιτρέπουν να πάμε όχι λίγο πιο πέρα αλλά λίγο πιο μετά.

Στην κυπριακή ΑΟΖ έχουμε ήδη 13 οικόπεδα και τώρα στην ελληνική ΑΟΖ έχουμε άλλα 20 οικόπεδα. Έτσι ο Ελληνισμός διαθέτει πλέον 33 θαλάσσια οικόπεδα. Με αυτόν τον τρόπο θυμάται και το άλλο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει.

Αν τώρα δούμε μαζί όλα αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα πάνω σε ένα ενιαίο χάρτη, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μετά από 200 χρόνια έχουμε αποκτήσει μια νέα Χάρτα που δεν περιορίζεται από τις τοπικές συμβάσεις αλλά αξιοποιεί στρατηγικά και ορθολογικά τα τοποστρατηγικά δεδομένα του Δικαίου της Θάλασσας, δίχως να καταπατά κανένα και με αυτόν τον τρόπο ακολουθεί τη χρονοστρατηγική του Ελληνισμού που πάντα βασίστηκε στη θάλασσα για να θεμελιώσει τελεολογικά την ίδια του την οντολογία με το Έργο του.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter