Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014
Write on Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Όσοι πίστευαν ότι η Κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει πολλά περιθώρια συζήτησης γιατί η Κύπρος είναι ένα μικρό κράτος και συνομιλεί με τεράστιες εταιρείες βλέπουν και πάλι ότι έκαναν λάθος, διότι βέβαια δεν υπολογίζουν ποτέ ότι αυτός που έχει κυρίαρχη στρατηγική στις διαπραγματεύσεις είναι πάντα αυτός που έχει την ΑΟΖ. Ανά πάσα στιγμή μπορεί ν' αλλάξει τη γενική κατεύθυνση, αφού υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού της.

Επίσης πολλοί πίστευαν ότι οι δεσμεύσεις μας με την Noble, επειδή είναι αμερικάνικη εταιρεία, είναι πιο μεγάλες από τις άλλες κι είχαν μάλιστα και ως επιχείρημα την έμμεση ανάμειξη του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, όπως το αποδεικνύει η ενεργειακή ιστορία της Κύπρου. Το τεμάχιο 12 που διαθέτει η Noble μέσω της αδειοδότησης είναι από τα πιο φτωχά. Επίσης η Noble παίζει ένα ρόλο και στο κοίτασμα Λεβιάθαν εκτός από το κοίτασμα Αφροδίτη. Ενώ η ENI-KOGAS, η ιταλοκορεάτικη εταιρεία διαθέτει τα τεμάχια 2, 3 και 9. Και ξέρουμε ότι το τεμάχιο 9 είναι το πιο αξιόλογο από τα 13 τεμάχια που έχει προς το παρόν η Κύπρος.

Επίσης η ENI αποτελεί το 75% της κοινοπραξίας. Κατά συνέπεια το όλο πλαίσιο του τερματικού ξηράς γίνεται όλο και πιο ευρωπαϊκό, πράγμα που ξαφνιάζει πολλούς αναλυτές που έχουν μείνει στα παλιά δεδομένα της περιοχής και δεν υπολογίζουν σωστά την ολική ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεχνούν επίσης ότι η Ιταλία είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου όλης της περιοχής. Έτσι το έντονο ενδιαφέρον της ENI-KOGAS για το θέμα του κυπριακού τερματικού δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι τα τεμάχια 2 και 3 είναι τα πιο κοντινά από την κυπριακή ακτή και ότι συνδέονται φυσικά με το τεμάχιο 9, μπορούμε ν' αντιληφθούμε χωρίς καμία δυσκολία τεχνική, ότι η ENI-KOGAS θα θελήσει να προχωρήσει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο μας.

Με όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό μπορούμε να δούμε ότι η κυπριακή ενεργειακή πορεία συνεχίζεται αποτελεσματικά και αλλάζει την όλη προσέγγιση ακόμα και του κυπριακού προβλήματος για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα μετά από τόσα στάδια που έχουν ήδη καλυφθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για την ενεργειακή απελευθέρωση της Κύπρου, έτσι ώστε να είμαστε ενεργοί πολίτες.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο μέρες μετά τον εορτασμό των εβδομήντα χρόνων από τα ολοκαυτώματα και τις εκτελέσεις 164 αμάχων στα οκτώ χωριά του βουνού «Κέντρους», άρχισαν τα γυρίσματα του δεύτερου ντοκιμαντέρ των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη. Οι λήψεις έγιναν σε αυτή τη φάση στα μαρτυρικά χωριά Άνω Μέρος και Γερακάρι, εκεί που οι ναζί με τον πιο έντονο τρόπο εξεδήλωσαν το μένος τους στους πληθυσμούς που αντιστάθηκαν, και δέχτηκαν τα σκληρά αντίποινα για την απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Καρλ Κράιπε.

Και οι τέσσερις ώρες λήψεων, κάτω από τον καυτό ήλιο του Αυγούστου και σε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς, αφιερώθηκαν στο τραγούδι τριών ριζίτικων που αναφέρονταν στις πρωτοφανείς θηριωδίες των Γερμανών στους αιματοβαμμένους οικισμούς από την «Αμαριώτικη Παρέα», που συγκρότησε το 2001 στην Αθήνα ο κ. Σταύρος Φωτάκης. Οι κάτοικοι και στο Άνω Μέρος και στο Γερακάρι με την εμφάνιση του τηλεοπτικού συνεργείου και την έναρξη των γυρισμάτων «πετάχτηκαν» στις ταράτσες των σπιτιών τους και στα μπαλκόνια, στις πόρτες, στις ρούγες, στα καφενεία, στα περιβόλια και στους δρόμους και δήλωναν τον ενθουσιασμό τους που «επιτέλους κάποιοι, όταν το επίσημο Κράτος μας έχει ξεχάσει, νοιάστηκαν για την ιστορία μας και τα μαρτύρια που πέρασαν οι άνθρωποί μας και οι επόμενοι γενιές που ήρθαν».

«Ευτυχώς βρεθήκατε εσείς...»

Σχεδόν το σύνολο και στα δυο χωριά εκδηλώνοντας τη φιλόξενη διάθεσή τους καλούσαν στο σπιτικό τους συντελεστές της παραγωγής και τα μέλη της ριζίτικης ομάδας «για μια ρακή», ενώ πολλοί προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν υποδεικνύοντας στο «Πανωχώρι» σπίτια που παρέμειναν χαλάσματα από τις ανατινάξεις τότε, αλλά και τα θυσιαστήρια όπου άφησαν τη ζωή τους «άμαχοι χωριανοί» από τα φονικά πυρά των ναζί. «Να εκεί κείτεται ο πατέρας μου, εκεί έστησαν και σκότωσαν τον πατέρα μου κι ήμουνα παιδάκι και με άφησαν στην ορφάνια και στην κακομοιριά. Να ο τόπος που μας σκότωσαν και μας έκαψαν», είπαν απόγονοι των θυμάτων... «Αργήσατε, αλλά ευτυχώς βρεθήκατε εσείς και σας ευχαριστούμε», είπαν στους δημοσιογράφους παραγωγούς. «Κανένας δεν έχει μιλήσει για μας, λες και εμείς δεν είμαστε πατριώτες και δεν πληρώσαμε με το αίμα μας το καθήκον να λευτερωθούμε. Όλα αυτά τα γεγονότα, δυστυχώς, τα ξέρουμε μόνο εμείς, ούτε στα μαθητικά βιβλία υπάρχουν, ούτε και κανείς μας ρώτησε από τις κυβερνήσεις που ψηφίζαμε τι γίνεται, υπάρχουμε; Άφησαν στο... ψυγείο αυτά τα θέματα και κάθε 22 Αυγούστου τα θυμούνται, έρχονται, κάνουν το εορτασμό στα μέτρα τους και φεύγουν και είναι... ήσυχοι πως έκαναν το καθήκον τους!»

Μια γριούλα πονεμένη στο στενάκι του πάνω χωριού στο Άνω Μέρος έβγαλε από μέσα της τη μεγάλη της πίκρα και διερωτήθηκε: «Πού μας πάνε παιδάκι μου;», ενώ κάτοικος στο Γερακάρι που παρακολουθούσε τα γυρίσματα, έχοντας θύματα στις εκτελέσεις της φονικής μέρας του Αυγούστου, δεν άντεξε τα «παιχνίδια» ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και ξέσπασε: «Δεν φτάνει που μας χρωστούν οι Γερμανοί, που μας κατάστρεψαν και μας λεηλάτησαν, τώρα μας κάνουν και κουμάντο. Πάνε να μας πεθάνουν! Κάποτε μας σκότωναν και τώρα μας εκτελούν με άλλο τρόπο και με δόσεις! Μας θέλουν άγονη γραμμή, θέλουν άγονη γραμμή τη χώρα μας...».

Τα ριζίτικα

Και τα τρία ριζίτικα τραγούδια που απέδωσαν τα μέλη της «Αμαριώτικης Παρέας», είχαν περιεχόμενο τις μεγάλες σφαγές και την ισοπέδωση των οκτώ χωριών της αμαριώτικης κα αγιοβασιλιώτικης γης (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσες, Καρδάκι, Σμιλές, Γουργούθοι, Γερακάρι, Κρύα Βρύση). Την «Παρέα» αποτελούσαν οι Σταύρος Φωτάκης, Στέφανος Αντωνακάκης, Κώστας Παραδεισανός, Νίκος Κραουνάκης, Δημήτρης Κουκλινός και Γιάννης Σαββάκης. Οι στίχοι του ενός είναι του Σταύρου Φωτάκη και αποτυπώνουν την ισοπέδωση των πάντων μετά τις ανήκουστες βαρβαρότητες:

Γιάντα πουλί μου δεν πετάς, σε κλώνους δεν καθίζεις;

Γιάντα δε μπαίνεις σε φωλιά και χάθηκε η λαλιά σου;

Εκόψαν τσι φτερούγες μου και τη λαλιά μου πήραν;

Εκάψαν κλώνους και φωλιά κι αυλές εγκρεμιστήκαν;

Πανάθεμά σε πόλεμε...

Για το ριζίτικο ο ίδιος ο στιχουργός σημειώνει: «Οι συνέπειες της καταστροφής των χωριών του «Κέντρους», των καμένων χωριών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής είναι τραγικές και το μέγεθος ανυπολόγιστο. Η θανάτωση των αθώων κατοίκων, η καταστροφή των οικισμών, η κατάκαυση των φτωχών νοικοκυριών, δεν άφησε χωρίς τραύματα και τα πουλιά ακόμη. Καταστραφήκανε και κατακαήκανε σπίτια, δέντρα και αυλές, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουνε πλέον φωλιές και κλωνάρια να καθίσουνε. Μα ούτε και λαλιά είχανε πια να κελαηδήσουνε, από τη μεγάλη θλίψη τους, συναισθανόμενα τη μεγάλη συμφορά και όλα τούτα εξ αιτίας του άδικου πολέμου».

Σε ένα χρόνο...

Ο πρώτος κύκλος των γυρισμάτων με τα ριζίτικα που θα «ντύσουν» το ντοκιμαντέρ, ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση και στους επόμενους τους προσεχείς μήνες θα ληφθούν δεκάδες μαρτυρίες από επιζώντες των απάνθρωπων γεγονότων που έχουν εντοπιστεί, ενώ θα ακολουθήσουν γυρίσματα με πολλά πλάνα από τα σημεία που διαδραματίστηκαν τα ολοκαυτώματα. Παράλληλα το ντοκιμαντέρ θα πλαισιωθεί με αρχειακό υλικό αλλά και φωτογραφικά ενθυμήματα της εποχής που μεγάλο μέρος του έχει εξευρεθεί και άλλο είναι υπό αναζήτηση.

Η σκηνοθεσία και σε αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο θα έχει τη σφραγίδα του γνωστού και καταξιωμένου σκηνοθέτη Τάσου Μπιρσίμ, ενώ τις λήψεις έχει αναλάβει το τηλεοπτικό συνεργείο του Νίκου Σαράντου. Εκτιμάται, αν και η παραγωγή βρίσκεται ακόμα στο πρώτο της στάδιο, ότι θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι και θα έχει διάρκεια περίπου στα 50 λεπτά. Συνέχεια θα πάρει το δρόμο της και θα παρουσιαστεί από μεγάλα κανάλια της Αθήνας, θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ και θα προβληθεί σε πανεπιστήμια, σχολεία σε φορείς των αποδήμων του εξωτερικού και αλλού. - ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτοκουμέντο πυρπόλησης γυναικών από τους Γερμανούς στη Κρήτη το 1943 (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιστή στη στρατηγική της επένδυση, στην ποιοτική ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων της, που ακολουθεί η AEGEAN, προχωρά στην αύξηση του στόλου της με 7 επιπλέον ολοκαίνουργια αεροσκάφη Airbus A320 που θα παραλάβει απευθείας από τον κατασκευαστή, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητές της, αλλά και ένα από τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας του στόλου της.

Η σταθεροποίηση της Ελλάδας με παράλληλη ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης, η επιτυχής πορεία της εταιρείας, η ενίσχυση των μεγεθών της μετά την εξαγορά της ΟΑ και η συνεχής επιδίωξη της εταιρείας για παροχή καινοτόμων υπηρεσιών που προσφέρουν αξία στους επιβάτες της, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσει η AEGEAN να επενδύει σε μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών.

Η συμφωνία με την Airbus προβλέπει την άμεση ενεργοποίηση της παράδοσης των 5 αεροσκαφών Α320 που είχαν ήδη παραγγελθεί, αλλά η παράδοση των οποίων είχε παγώσει λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και την παραγγελία επιπλέον 2 αεροσκαφών Airbus A320ceos. Οι παραδόσεις των 7 νέων αεροσκαφών θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2015 και θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016.

Τα νέα A320 της AEGEAN θα είναι πλέον εξοπλισμένα με τα νέα "Sharklets" στα φτερά των αεροσκαφών και κινητήρες V2500. Τα "Sharklets" είναι ακροπτερύγια, ύψους 2,4 μέτρων που μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων και εκπομπών ρύπων κατά μέσο όρο μεταξύ 2-3% ανάλογα με την διάρκεια της πτήσης. Αυτά τα αεροσκάφη θα είναι επίσης τα πρώτα Α320 του στόλου της AEGEAN που θα έχουν ικανότητα βάρους απογείωσης έως 78 τόνους, επιτρέποντας την επέκταση της εμβέλειας πτήσης, προσφέροντας έτσι νέες δυνατότητες επέκτασης του δικτύου της ακόμα και όταν οι πτήσεις εκτελούνται από τις πιο νότιες βάσεις της εταιρείας (Ηράκλειο, Ρόδος, ή Λάρνακα).

Ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης δήλωσε: «Η AEGEAN με την απόφαση για παραλαβή των 7 νέων Airbus Α320 αποδεικνύει έμπρακτα για άλλη μια φoρά τη δέσμευσή της για επένδυση στην συνεχή ποιοτική ανάπτυξη της αερομεταφοράς από την χώρα. Οι δυνατότητες αυξάνονται και το ήδη σημαντικό πλεονέκτημα της ηλικίας των αεροσκαφών μας ενισχύεται περισσότερο. Κάνουμε ότι μπορούμε, για να ενισχύσουμε περισσότερο την ικανοποίηση του επιβάτη μας, αλλά φυσικά και την ανταγωνιστικότητά μας».

Η AEGEAN σήμερα, με 8 ελληνικές βάσεις αεροσκαφών για απευθείας πτήσεις και 205 δρομολόγια εξωτερικού είναι η μεγαλύτερη ελληνική προσπάθεια που έχει υπάρξει ποτέ στο χώρο των αερομεταφορών. Ως η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία με 13,000,000 διαθέσιμες θέσεις και 120 προορισμούς, 87 προορισμούς εξωτερικού σε 32 χώρες και 33 προορισμούς στο εσωτερικό, η Aegean έχει ως στόχο τη δυναμική αλλά και ποιοτική επιστροφή της Ελλάδας στον αεροπορικό χάρτη.

Η AEGEAN, κρατώντας σταθερή τη θέσης της στα βραβεία για την Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη, βραβεύτηκε από την SKYTRAX για συνεχόμενη χρονιά και το έτος 2014. Τα World Airline Awards είναι τα κορυφαία βραβεία κύρους στην αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία σε μία αεροπορική εταιρεία, αφού στηρίζονται αποκλειστικά στη ψήφο των επιβατών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Έτοιμη να κατακτήσει για μια ακόμα φορά το αεροπορικό κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" της Πολεμικής Αεροπορίας, μέσα από μια σειρά αεροπορικών επιδείξεων στις οποίες θα λάβει μέρος το αμέσως επόμενο διάστημα!

Η διπλή αεροπορική επίδειξη που προσέφεραν τα μέλη της Ομάδας - σε λίγους τυχερούς που βρέθηκαν στην 133 ΣΜ - ήταν η τελευταία εκπαιδευτική ... έξοδος για το Demo Team! (Δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ
Η συνέχεια θα δοθεί πλέον στους ευρωπαϊκούς ουρανούς καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει ανταποκριθεί θετικά σε αιτήματα ξένων Αεροποριών που ζητούσαν διακαώς να συμμετέχει η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" στα αεροπορικά σόου που οργανώνονται το φθινόπωρο.

Βέβαια, το ελληνικό κοινό δεν θα μείνει ... παραπονεμένο, καθώς μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη το F-16 Demo Team θα πραγματοποιήσει δύο εμφανίσεις στη χώρα μας, στο Athens Flying Week που θα φιλοξενηθεί στην αεροπορική βάση του Τατοΐου, αλλά και στην εκδήλωση της απόσυρσης των βομβαρδιστικών Α-7 Corsair από τις τάξεις της ΠΑ, στις 17 Οκτωβρίου 2014, την οποία θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φίλοι της αεροπορίας καθώς για το αντίο στους θρυλικούς κουρσάρους οι πύλες της 116 Πτέρυγας Μάχης του Αράξου θα είναι ανοικτές.
Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η επίδειξη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, όπου - εκτός απροόπτου - θα πραγματοποιηθεί μια εμφάνιση, ενώ θα πρέπει να υπολογίζεται και η γιορτή της ΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπου και εκείνες της μέρες το Demo Team θα κρατήσει την ελληνική φλόγα αναμμένη...

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις επόμενες επιδείξεις θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ένα αεροσκάφος F-16 το οποίο είναι βαμμένο στα χρώματα του Demo Team, και όχι ένα "απλό" αεροσκάφος διακοσμημένο - ορισμένες φορές - με αυτοκόλλητα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα!

Ο Σμηναγός (Ι) Γιώργος Ανδρουλάκης χαιρετά τον κόσμο κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίδειξης του F-16 Demo Team στην 133 Σμηναρχία Μάχης του Καστελίου.

Το πρόγραμμα
Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς" θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω εμφανίσεις:

-Το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου 2014 προβλέπεται η συμμετοχή στην εκδήλωση "AIR14" AIR DISPLAY 100 Χρόνια Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, 50 Χρόνια PATROUILLE SUISSE, 25 Χρόνια PC-7 TEAM, στην αεροπορική βάση Payerne Air Base στην Ελβετία.

-Στις 13-14 Σεπτεμβρίου 2014 έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή στην εκδήλωση "Belgian Air Force Days", στην αεροπορική βάση Kleine Brogel Air Base στο Βέλγιο.

- Το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου 2014 η Ομάδα "Ζευς" θα συμμετάσχει στην εκδήλωση "NATO days in Ostrava and Czech Air Force Days", στην Ostrava της Τσεχίας.

-Στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 έχει προγραμματιστεί η παρουσία του F-16 Demo Team στο Athens Flying Week στην αεροπορική βάση του Τατοΐου.

- Στις 17 Οκτωβρίου 2014 η Ομάδα θα πραγματοποιήσει επίδειξη στην 116 Πτέρυγα Μάχης του Αράξου, με αφορμή την τελετή απόσυρσης των αεροσκαφών Α-7 Corsair.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το F-16 Demo Team θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά τον "πρεσβευτή" της χώρας μας στο εξωτερικό και στα αεροπορικά δρώμενα των επόμενων εβδομάδων, ενώ οι επιδείξεις εντός των συνόρων, θα είναι από τους λίγους λόγους που θα κάνουν τους Έλληνες να σηκώσουν ξανά το κεφάλι ψηλά...!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter