Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015
Write on Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Πολλοί προσπαθούν να κάνουν πράγματα σημαντικά για την πατρίδα μας, δίχως όμως να ασχολούνται με την αξιολογία της. Η Ελλάδα μας είναι σαν την ελευθερία, μια δύσκολη γυναίκα που εξετάζει μόνο το έργο και όχι τις κινήσεις. Διότι αυτό το έργο είναι η μνήμη της.

Ποιος όμως αντιλαμβάνεται τι είναι η μνήμη της; Ποιος συνειδητοποιεί ότι όλη η έννοια της συνέχειας που είναι τόσο σημαντική για μας, αφού λειτουργούμε σε ένα διαχρονικό πλαίσιο, δεν θα υπήρχε δίχως το έργο της Φιλικής Εταιρίας. Ο τόπος θα είχε τουρκέψει εντελώς δίχως τις απεγνωσμένες προσπάθειές της, για να απελευθερώσει το λαό μας από τον οθωμανικό ζυγό. Διότι, ακόμα και η έννοια της ιπποσύνης είχε εξαντληθεί εκείνη την εποχή. Τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας δεν επιχείρησαν να αφήσουν το δικό τους όνομα, σημασία είχε μόνο το συλλογικό έργο, διότι ήταν το μόνο ικανό να σηκώσει το βάρος της τουρκοκρατίας.

Ανάλογα παραδείγματα δεν είναι μόνο σπάνια στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Γι' αυτό το λόγο η μνήμη της Ελλάδας είναι το έργο της Φιλικής Εταιρίας, διότι ακολουθούσε το νοητικό σχήμα της μνήμης μέλλοντος. Διάβαζαν τα μέλη της τους νεκρούς για να γράψουν για τους αγέννητους, διότι όλοι οι ζωντανοί ήταν σκλάβοι και καταπιεσμένοι από την οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ζωή τους δεν είχε όραμα. Ενώ η Φιλική Εταιρία κατάφερε να μετατρέψει το αδιανόητο σε ουτοπία και την ουτοπία σε όραμα.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του έργου της, δίχως να περιμένει τίποτα από τις ξένες δυνάμεις και τους ραγιάδες του κατοχικού τόπου. Ελεύθεροι άνθρωποι δεν έδωσαν μόνο τη ζωή τους για την πατρίδα μας, αλλά και το πνεύμα τους για να ενεργοποιηθεί η μνήμη της. Ενώ, ακόμα και τώρα υπάρχουν μερικοί δικοί μας που όχι μόνο δεν το ξέρουν καν, αλλά επιμένουν ότι είναι ένας μύθος, δίχως να καταλάβουν ότι αυτό που ονομάζουν μύθο είναι στην πραγματικότητα η ουσία της ιστορίας. Αν σκεφτόμαστε ελληνικά είναι απλώς και μόνο επειδή το πνεύμα δεν έσβησε ακόμα και στη φάση της τουρκοκρατίας, έπρεπε όμως μέσα σε αυτόν τον σκοταδισμό να υπάρξουν φάροι που να αντέξουν το μαύρο της κατοχής και να επιτρέψουν την επανάσταση, ενσωματώνοντας με αυτόν τον τρόπο την έννοια της αντίστασης για την πατρίδα μας.

Μετά από δύο αιώνες, ακόμα και αν υπάρχουν ακόμα ραγιάδες, η Ελλάδα είναι ελεύθερη. Κι αν δέχεται πολιορκίες είναι μόνο και μόνο διότι είναι ζωντανή. Ελεύθερη και πολιορκημένη, αλλά ζωντανή και με μνήμη. Γι' αυτό το λόγο έχει μέλλον. Και δεν είναι μια κρίση τέτοιου τύπου που θα μας βάλει κάτω. Πέρασαν μόνο εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας και των Δωδεκανήσων. Η απελευθέρωση κράτησε έναν αιώνα. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό της δύσκολης περιόδου που περάσαμε με την τουρκοκρατία. Κατά συνέπεια, φέτος, αντί να είμαστε μίζεροι θα έπρεπε να δείξουμε σε όλους ότι δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα και να είμαστε και στην Μακεδονία και στα Δωδεκάνησα με τους ανθρώπους μας και με τον στόλο μας.

Τα νησιά δεν απελευθερώθηκαν μόνα τους από τον τουρκικό ζυγό και αυτά είναι τώρα που μας προσφέρουν τη δυνατότητα να έχουμε το λεγόμενο απέραντο γαλάζιο, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και η ανακήρυξή της μπορεί να είναι και το αποκορύφωμα αυτής της επετείου, ως φόρος τιμής στο έργο των δικών μας, που σκεφτόντουσαν εμάς.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Από 29 Απριλίου έως 14 Μαΐου 2015, διεξάγεται η προγραμματισμένη, σε ετήσια βάση, πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 15» με τη συμμετοχή μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Η άσκηση θα εκτελεστεί σε τρείς φάσεις, όπως παρακάτω:

-A' Φάση (29 Απριλίου – 3 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ στην Σούδα ν. Κρήτης.
-Β΄ Φάση (4 – 11 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου και εν όρμω, στις εγκαταστάσεις του Ναυστάθμου στην Χάιφα Ισραήλ.
-Γ΄ Φάση (11 – 14 Μαΐου), διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση και ανάπτυξη του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό και τακτικό/τεχνικό επίπεδο σε αντικείμενα:
- Πολέμου Επιφανείας
- Ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) Πολέμου, με χρήση και Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ)
- Αεράμυνας
- Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ) εν πλω, με χρήση και των οργανικών Ελικοπτέρων (Ε/Π)
- Ηλεκτρονικού Πολέμου (Η/Π) και Επικοινωνιών
- Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής

Οι συμμετέχουσες δυνάμεις αποτελούνται από πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων [Φρεγάτες (Φ/Γ), Κορβέτες (Κ/Β), Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ), Πετρελαιοφόρα (Π/Φ)], , Υποβρύχια (Υ/Β)], ελικόπτερα (Ε/Π) και αεροσκάφη διαφόρων τύπων (μαχητικά, ναυτικής συνεργασίας).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε, σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Στη διάρκεια της επίσκεψης έγινε ενημέρωση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, τις ανάγκες που καλύπτει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Επισημάνθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν και ο ΑΝΥΕΘΑ δεσμεύτηκε για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, νομοθετικών και άλλων παρεμβάσεων, ώστε να υπάρξουν λύσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας ανάμεσα στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε όλους τους τομείς λειτουργίας τους, ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση σε μια σειρά προβλημάτων, όπως στον τομέα της προμήθειας υγειονομικού υλικού, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παραπέρα εξορθολογισμού των δαπανών.

Στη συζήτηση που έγινε αναφέρθηκε η περίπτωση της δαπάνης για εμβόλια που ο αριθμός τους υπερβαίνει τις πραγματικές ανάγκες και επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός της όλης διαδικασίας εμβολιασμού των νεοσυλλέκτων, καθώς και επανεξέταση παλαιότερων συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Τέθηκαν ακόμα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημόσια χρηματοδότηση και συγκεκριμένα το πρόβλημα των οφειλών προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία των ασφαλιστικών ταμείων, για δαπάνες νοσηλείας ασφαλισμένων τους. Σημειώνεται πως μέσα σε ένα χρόνο τα εξωτερικά ιατρεία του 401 ΓΣΝΑ επισκέφθηκαν 203 χιλιάδες ασθενείς, δηλαδή πάνω από 800 επισκέψεις την ημέρα κατά μέσο όρο. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου και κυρίως αυτά της συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Ο ΑΝΥΕΘΑ επισκέφθηκε διάφορες πτέρυγες και χώρους του Νοσοκομείου, καθώς και θαλάμους όπου νοσηλεύονται νεοσύλλεκτοι στρατιώτες με διάφορα νοσήματα. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του, επισήμανε τη σημασία του έργου που επιτελείται στο 401 ΓΣΝΑ, ένα έργο, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό και ουσιαστικό. Η συγκεκριμένη επίσκεψη γνωριμίας, σημείωσε, αποτελεί την απαρχή για μια ουσιαστική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων, με καθοριστική, πάντα, τη συνδρομή της Διοίκησης του Νοσοκομείου και γενικότερα του υψηλής κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σε αυτό.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Γιάννη Ταφύλλη, επισκέφθηκε μονάδες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα επισκέφθηκε:

*Την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το επιτελούμενο έργο και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αεροδρομίου.

*Το 307 Τεχνικό Συγκρότημα Υποστήριξης Αεροπορικού Υλικού (307 ΤΣΥΑΥ), στο Στεφανοβίκειο, το οποίο παρέχει τεχνική υποστήριξη στα αεροπορικά μέσα των Μονάδων Αεροπορίας Στρατού της 1ης ΤΑΞΑΣ.

*Τις εγκαταστάσεις του 303 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως (303 ΠΕΒ) στη Λάρισα και του 304 Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσεως (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο.

Στη διάρκεια των επισκέψεών του στα στρατιωτικά εργοστάσια, ο κ. Τόσκας συνομίλησε με το προσωπικό και επεσήμανε την ύπαρξη προβλημάτων που σχετίζονται τόσο με την επάρκεια ανταλλακτικών, όσο και με τον αριθμό του προσωπικού που έχει απομειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter