Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015
Write on Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης στην Κάνδανο, 74 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα της Κανδάνου.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:
• 10 π.μ. – 8 μ.μ. Εκθεση αντικειμένων από τη Μάχη της Κρήτης και oλοκαυτώματος και ακυκλοφόρητων φωτογραφιών.
• 7.30 μ.μ.: Αμφιθέατρο Καντάνου: Εκδήλωση με θέμα: "Η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών σε κρίσιμη καμπή: Tεκμηρίωση των Ελληνικών απαιτήσεων, προτάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα και προοπτικές δικαίωσης".
Εισηγητές:
-Μάρκος Μαρινάκης, δικηγόρος μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις γερμανικές αποζημιώσεις "Οι νομικές διαστάσεις της διεκδίκησης".

- Αριστομένης Συγγελάκης διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών τη Γερμανίας προς την Ελλάδα. "Οι ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις της διεκδίκησης".
Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Αμέσως μετά τοπικοί χοροί από την "Καντανία", τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Βιάννου και τον Λαογραφικό όμιλο Χανίων.

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου (ημέρα ολοκαυτώματος) στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί αρχιερατική δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως Καντάνου.
Στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία Καντάνου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν
χαιρετισμός δημάρχου και
ομιλία του Αριστομένη Συγγελάκη μέλους της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με τίτλο: "74 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Καντάνου: Μνήμης και χρέος, δικαιοσύνη και αποζημίωση".

Αμέσως μετά:
ριζίτικο από τον Σύλλογο "Καντανία", κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακό κέρασμα.
Στις 12.30μ. θα γίνει παρουσίαση βιβλίου του Νικολάου Βαβουλέ και εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καντάνου "Δημητρίου Κρομμυδάκη".

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Ν. ΒΑΒΟΥΛΕ
Μετά τα Χανιά και το Μάλεμε το πολυσέλιδο λεύκωμα "ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΙΩΝΙΟ. Θύματα Μάχης Κρήτης και κατοχής από και στον Νομό Χανίων" του συγγραφέα Νίκου Βαβουλέ, παρουσιάζεται στην Κάντανο, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Δημάρχου Καντάνου – Σελίνου και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαίτση και τον Βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστα Δαμαβολίτη, παρέστη στην έναρξη των εργασιών του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), επισκέφθηκε τα Α/Φ επιφυλακής (Readiness) της 343 M, την V Μεραρχία Κρητών και το Ναύσταθμο Κρήτης.

1 kam kr

5 kam kr

4 kam kr

Το κύριο θέμα του φετινού συνεδρίου του ΚΕΝΑΠ, που διεξάγεται από 2 έως 4 Ιουνίου 2015, είναι οι παρούσες και μελλοντικές προκλήσεις ενεργειακής ασφάλειας στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ στις εργασίες του συμμετέχουν Ακαδημαϊκοί και Ανώτατοι Αξιωματικοί από κράτη-μέλη της Συμμαχίας και χώρες Εταίρους.

3 kam kr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινό μέτωπο για την επανέκδοση και ευρεία προβολή εντός και εκτός Κρήτης της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων στην διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής στο νησί, συγκροτούν η Περιφέρεια Κρήτης, πανεπιστημιακοί και αυτοδιοίκητικοί φορείς. Στόχος είναι η διατήρηση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας τόσο για την Μάχη της Κρήτης, όσο και για τα γεγονότα και την Αντίσταση στην διάρκεια της κατοχής έχοντας καθοδηγητή τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής με μέλη τους καθηγητές Πανεπιστημίου Κακριδή και Καλιτσουνάκη που συνέταξε το 1945 την ομώνυμη έκθεση στηριζόμενοι στην επιτόπια έρευνα και τις ατόφιες μαρτυρίες αγωνιστών-επιζώντων και στοιχειοθετήθηκε με το αποκαλυπτικό φωτογραφικό αρχείο-ντοκουμέντo του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη που ακολούθησε την επιτροπή στους μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης.

2 makasi imerida

Η πρωτοβουλία για την επανέκδοση της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων με το Αρχείο Κουτούλάκη ελήφθη στην διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» που διοργανώθηκε στις 20 Μάιου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, με συνδιοργανωτές το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας συντάχθηκε η Διακήρυξη της Κρήτης που υιοθέτησαν οι συνδιοργανωτές, οι ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο, ενώ με την δημοσιοποίηση της-σήμερα- γίνεται ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής και υιοθέτησης από όλους τους εκπροσώπους της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινή αυτή προσπάθεια.

3 makasi imerida

Συμβάλλοντας εμπράκτως στην ιστορική γνώση και αλήθεια για τη Μάχη της Κρήτης και τις θηριωδίες της Κατοχής, με τη Διακήρυξη της Κρήτης στηρίζεται το εθνικό αίτημα διεκδίκησης από τη Γερμανική Κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ενώ τονίζεται ότι η δικαίωση των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί χρέος και πρόσταγμα για την ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών.

4 makasi imerida

Συγκεκριμένα το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης που εκδόθηκε στις 20 Μάιου - Επέτειο της Μάχης Κρήτης έχει ως εξής:
«Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση μνήμης για την Μάχη της Κρήτης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, δηλώνουμε την αταλάντευτη πεποίθηση μας να συμβάλουμε στην ιστορική γνώση και αλήθεια για την Μάχη της Κρήτης και τη διάδοσή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση καθώς και πλήρης επανέκδοση της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων και η προβολή του φωτογραφικού υλικού του αρχείου Κουτουλάκη.
Υποστηρίζουμε σθεναρά το αίτημα - αξίωση - διεκδίκηση προς τη γερμανική κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ζήτημα ανοικτό επί 70 χρόνια και ουδόλως σχετιζόμενο με την τρέχουσα συγκυρία.
Η δικαίωση των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής αποτελεί χρέος για τη σύγχρονη Ελλάδα, πρόταγμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών».

1 makasi imerida

Η ημερίδα

Στην ημερίδα που συνδυάστηκε με την φωτογραφική έκθεση του Αρχείου Κουτουλάκη, φωτίστηκαν όλες οι πτυχές της Μάχης της Κρήτης και της περιόδου της Κατοχής. Μέσα από τις εναρκτήριες ομιλίες του Περιφερειάρχη Σταυρου Αρναουτάκη και των Δημάρχων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου κκ. Λαμπρινού και Μαμουλάκη καθώς και του διευθυντή του ΚΕΑΔΙΚ, καθηγητή Κοτρόγιανου δόθηκε το στίγμα της κρητικής πρωτοβουλίας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.

5 makasi imerida

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία τόσο της στρατιωτικής ιστορίας από τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μανούσο Παραγιουδάκη και τον Επίτιμο Α' Υπαρχηγό ΓΕΣ κ. Γιάννη Κακουδάκη, όσο και της οικονομικής ιστορίας της Κατοχής από τον ερευνητή του ΚΕΑΔΙΚ Δρ. Βασίλη Μανουσάκη. Οι ιστορικοί ερευνητές κκ. Δρακάκης και Τζωράκης παρουσίασαν την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων και την αποτύπωση των εργασιών της στο Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές ακροατήριο.

6 makasi imerida

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν από τον ιστορικό κ. Ρόντχολζ οι γερμανικές οπτικές για όσα έγιναν στην Κρήτη στον Β' παγκόσμιο Πόλεμο, στηλιτεύοντας τις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας της Μάχης της Κρήτης από ακραίους συμπατριώτες του. Στην ίδια λογική, η επίκουρη καθηγήτρια Ντανιέλα Μαρούδα και του Παντείου Πανεπιστημίου ανέλυσε σε βάθος τη σχέση της ιστορικής αλήθειας και τις νομικές διαστάσεις της Μάχης της Κρήτης.

7 makasi imerida

 

Τέλος ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης ανέλυσε το ζήτημα των επανορθώσεων και της δικαίωσης των θυμάτων της Κατοχής, με έμφαση στις γερμανικές θηριωδίες στην Κρήτη. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις συμπερασματικές ομιλίες του Περιφερειακού Συμβούλου – Εντεταλμένου σε θέματα Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, της Αντιδημάρχου Ηρακλείου Αριστέας Πλεύρη και του Συντονιστή Έρευνας του ΚΕΑΔΙΚ Επίκουρου Καθηγητή Δημήτρη Ξενάκη, θέτοντας τα επόμενα βήματα της κοινής αυτής προσπάθειας.

8 makasi imerida

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΑΒΕ ΚΙ ΕΣΥ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΟΧΕΥΣΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ

Στην AUSA 2015, την κορυφαία διοργάνωση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με:

-26.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο
-600 Εκθέτες
-27.800 τ.μ. εκθεσιακού χώρου
-9 Εθνικά Περίπτερα: Aυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Καναδάς, Κορέα, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία
-Παράλληλες εκδηλώσεις – Σεμινάρια – Παρουσιάσεις 

Ελληνικό Περίπτερο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στις ΗΠΑ, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων AUSA 2015, όπου χορηγός επικοινωνίας θα είναι και το defenceline.gr.

Η πρώτη εθνική ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση αμυντικού εξοπλισμού AUSA το 2014 κρίθηκε κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επιτυχής και έθεσε τις βάσεις για μια ακόμα πιο δυναμική ελληνική συμμετοχή στην AUSA 2015. Ως εκ τούτου το ελληνικό περίπτερο στη φετινή έκθεση θα καλύψει μεγαλύτερο χώρο σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση.

-Διαμόρφωση προγράμματος συναντήσεων (B2B)
-Πρόγραμμα Επισκέψεων ξένων αποστολών
-Ζώνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SMS Zone)

Zώνη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Small Medium Enterprises Zone)
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προκειμένου να στηρίξει και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην έκθεση διαμόρφωσε φέτος την SME Zone όπου οι εταιρίες εκθέτες μπορούν με ακόμα χαμηλότερο κόστος να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα συμμετοχής στην έκθεση.

ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στη συμμετοχή σας επικοινωνήστε: Βούλα Τσεριτζόγλου | Τηλ.: 210 699.3559 (εσωτ. 10) | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επισκεφθείτε το site μας: www.amcham.gr.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

 Οδός Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που σέβεται τους Ήρωές της, θα ήταν μια πραγματικότητα. Κι αν θέλετε να δούμε παραδείγματα άλλων χωρών, όχι μόνο στη γενέτειρά του τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας το όνομα ενός εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων (δεν ήταν δα και ... πολλές) που έσωσε την τιμή των ελληνικών όπλων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο το 1974, θα είχε δοθεί σε ένα δρόμο, θα γίνονταν σημείο αναφοράς σε ομιλίες, παρουσιάσεις και αφιερώματα.

Στην περίπτωση της δύστυχης "σύγχρονης" Ελλάδας, το να συζητάς και να ζητάς τα γίνουν τα αυτονόητα, μοιάζει με ένα ταξίδι και ένα κυνήγι όμοιο με αυτό του Δον Κιχώτη... Και όμως, το να επαναφέρεις με κάθε ευκαιρία στην επικαιρότητα τα ονόματα αυτών των Ηρώων (και όχι απλά στις επετείους και στα μνημόσυνα) είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να ξαναστηθεί το οικοδόμημα των αξιών, του σεβασμού και της γνώσης της πολεμικής ιστορίας του τόπου μας. Ένα οικοδόμημα που αργά και βάση ενός οργανωμένου σχεδίου κατέρρευσε, με τις ευθύνες να βαρύνουν τόσο τους απίθανους αυτούς τύπους και χαρακτήρες που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης τις τελευταίες δεκαετίες και που καθόρισαν πρότυπα και καταστάσεις στη χώρα μας, αλλά και αυτούς που "τσίμπισαν" και που πολύ εύκολα παρέδωσαν τον κώδικα της τιμής και των αξιών στην lifestyle λαίλαπα, που σάρωσε -σχεδόν- τα πάντα στο πέρασμά της.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που αντιστέκονται, που δεν δέχονται να παραδοθούν αμαχητί σε αυτή τη λαίλαπα και που αγωνίζονται να αφυπνίσουν και τους υπόλοιπους. Όπως η περίπτωση του συγγραφέα Κώστα Δημητριάδη, ο οποίος με μια σημερινή του ανάρτηση στο facebook έθεσε το θέμα της ονοματοδοσίας ενός δρόμου της Θεσσαλονίκης σε οδό Αντιστρατήγου Στυλιανού Καλμπουρτζή. Τα αυτονόητα που λέγαμε...

Η υπόθεση Καλμπουρτζή
Όπως είναι γνωστό, σχεδόν 41 χρόνια μετά την ηρωική θυσία στην Κύπρο του αντισυνταγματάρχη του Ελληνικού στρατού Στυλιανού Καλμπουρτζή, διοικητή το 1974 της 181ης Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ), η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους παρέλαβε από το Γενετικό Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ τα θετικά αποτελέσματα ταυτοποίησης DNA οστών του!

Mετά το Πάσχα, ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, ειδοποίησε τηλεφωνικώς στην Αθήνα την κόρη του, Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων. Η κ. Καλμπουρτζή ενημερώθηκε διεξοδικά, στην Λευκωσία από τον κ. Νέστορος και άλλους αρμοδίους της ΔΕΑ για την ταυτοποίηση τον οστών, που ανήκουν στον πατέρα της.

Τα οστά είχαν βρεθεί περίπου πριν από τέσσερα χρόνια σε χώρο ταφής στην περιοχή της μάχης στην διάβαση Πέλλα Πάϊς - Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου, στο πλαίσιο εκταφών της ΔΕΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον συγκεκριμένο χώρο βρέθηκαν 22 με 25 οστά, διότι -κατά τους αρχαιολόγους της ΔΕΑ- η ταφή ήταν επιφανειακή και πολλά οστά μπορεί να παρασύρθηκαν στην πάροδο του χρόνου από βροχές και από εκσκαφείς, όταν στην περιοχή δημιουργήθηκε πευκοδάσος. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι στο συγκεκριμένο σημείο τάφηκε ακόμη ένα άτομο, πιθανόν Ελληνοκύπριος έφεδρος αξιωματικός.

Δείγματα από τα οστά δόθηκαν τον Φεβρουάριο στο Γενετικό Εργαστήριο BODE των ΗΠΑ, από όπου στάληκαν αποτελέσματα για οκτώ από αυτά. Και τα οκτώ ταυτίστηκαν με τα γενετικά «προφίλ» των συγγενών του Στυλιανού Καλμπουρτζή. Σημειώνεται ότι υπάρχει (γενετική) ταύτιση, όταν ο συσχετισμός μεταξύ του οστού και του δείγματος αίματος (από τους συγγενείς) ισούται ή ξεπεράσει το όριο του 99.95%. Τα οκτώ οστά του Στυλιανού Καλμπουρτζή, που ταυτοποιήθηκαν, είναι οι δύο παλάμες με τα δάκτυλα, καθώς και οστά από την κνήμη, τον μυρό, το στέρνο και την σπονδηλική στήλη. Για την ταύτιση των υπολοίπων οστών η διαδικασία συνεχίζονται οι αναλύσεις στο Γενετικό Εργαστήριο BODE.
Στην διάβαση Πέλλα Πάϊς - Συγχαρί έχουν βρεθεί ακόμη τρεις ομαδικοί τάφοι. Στον μεγαλύτερο ήταν θαμμένα είκοσι άτομα. Από αυτά έχουν ταυτοποιηθεί τα οστά 15, εκ των οποίων οι εννέα ήταν στρατιώτες της 181 ΜΠΠ. Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής, μετά από τριήμερη άνιση μάχη με καταδρομείς του Τουρκικού στρατού, έπεσε ηρωικά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάϊς - Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου.

Μαρτυρίες αναφέρουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια, που κατέβαλε τις κρίσιμες ώρες της τελικής μάχης ο αντισυνταγματάρχης Καλμπουρτζής, εκθέτοντας τον εαυτό του σε θανάσιμο κίνδυνο βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του. Η τύχη του Καλμπουρτζή αγνοείτο από τις 23 Ιουλίου 1974. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ένας Τουρκοκύπριος παρέδωσε στην ΔΕΑ το περίστροφο του και την βέρα του γάμου του.

Στις 11 Απριλίου 2011 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο. Στην Κύπρο το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς φέρει το όνομα του Στυλιανού Καλμπουρτζή και υπάρχει και σε αυτό προτομή του φιλοτεχνημένη από τον Κύπριο γλύπτη Γιώργο Μαυρογέννη.

Ο Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Το 1945, σε ηλικία 24 ετών, κατετάγη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Τον Ιανουάριο 1947 προήχθη στο βαθμό του Λοχία και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου προάχθηκε επ' ανδραγαθία στο βαθμό του επιλοχία και του απονεμήθηκε το Πολεμικό Μετάλλιο Ανδρείας. Τον Μάρτιο του 1949 εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1950 και κατατάγηκε στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Το 1963 προήχθη κατ' εκλογή στο βαθμό του ταγματάρχη και τρία χρόνια αργότερα προάχθηκε κατ'εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 ΜΠΠ η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Καλμπουρτζής είχε δύο κόρες την Μαρία, η οποία το 1974 ήταν περίπου 13 χρονών, και την Αφροδίτη, η οποία ήταν μικρότερη.

Ξεχασμένοι Ήρωες...
Ονόματα όπως του Καλμπουρτζή, του Κουρούπη, αλλά και των ημίθεων παλικαριών της ΕΛΔΥΚ που έπεσαν μέχρι ενός στη μάχη του στρατοπέδου τους, των Αεροπόρων Δάβαρη, Συμεωνίδη και Άνθιμου του Νίκη-4, των Καταδρομέων που πολέμησαν στον Πενταδάκτυλο και που έσωσαν τη Λευκωσία την ίδια με την μάχη του αεροδρομίου και στον κόμβο Κολοκασίδη, αλλά και των ζωντανών Πολεμιστών που αντιμετώπισαν τον προαιώνιο εχθρό του γένους, τον Τούρκο, θα έπρεπε να διδάσκονται στις στρατιωτικές και παραγωγικές σχολές, στους αυριανούς ηγήτορες αλλά και στα μικρότερα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Ήρωες αυτοί, θα έπρεπε να τιμώνται με κάθε τρόπο! Με ονοματοδοσίες οδών, με μνημεία αλλά πάνω απ' όλα να τιμώνται στις συνειδήσεις και στις καρδιές των Ελλήνων. Αυτό το τελευταίο είναι και το πλέον δύσκολο...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter