Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015
Write on Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο ηγέτης πρέπει να είναι δίκαιος, το πρέπον είναι διαφορετικό, αλλιώς θα είχαμε μόνο και μόνο το χαρακτηριστικό του δικαστή, ενώ ξέρουμε ότι η στρατηγική εμπεριέχει τη νομική που εμπεριέχει την πραγματικότητα. Μόνο που αυτή δεν είναι παρά μόνο το πρώτο στάδιο, το επόμενο είναι η πράξη και στη συνέχεια έχουμε το όραμα, που είναι μια μετα-στρατηγική οντότητα, μετά έχουμε την ουτοπία, που παράγει την επόμενη πραγματικότητα, και τελικά το αδιανόητο που είναι η πηγή έμπνευσης για τους εφευρέτες και τους ηγέτες που έχουν ευρηματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιο κατανοητή η παράδοξη έκφραση περί του ηγέτη. Ο ηγέτης είναι αυτός που είναι στρατηγικά άδικος με όλους. Μέσω του χρόνου μπορούμε να απορρίψουμε το παράλογο μιας απλοϊκής προσέγγισης. Όντως η φαινομενικά αδικία μπορεί να ενοχλεί αυτούς που κοιτάζουν, ενώ αυτοί που βλέπουν κατανοούν ότι πρόκειται για μια μετα-δικαιοσύνη. Με άλλα λόγια, ο ηγέτης προετοιμάζει την επόμενη πραγματικότητα που θα είναι δίκαιη. Και τα παραδείγματα του Μέγα Αλέξανδρου ή του Κολοκοτρώνη είναι χαρακτηριστικά. Αν συνδυάσουμε αυτά τα δεδομένα με την ιεραρχία της τακτικής, του επιχειρησιακού, της στρατηγικής και της υψηλής στρατηγικής τότε μπορούμε να αντιληφθούμε την πολυπλοκότητα του παράδοξου σε σχέση με την ορθολογική σκέψη, αφού η υψηλή στρατηγική μπορεί να αναιρέσει όλο το προηγούμενο πλαίσιο λόγω της αναγκαιότητας.

Με άλλα λόγια ο ηγέτης είναι εξωπραγματικός, διότι παράγει την επόμενη πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δυνατόν να αναδείξουμε ένα υπέρ-νοούμενο του ηγέτη, το οποίο έχει άμεση σχέση με την στρατηγική. Και αυτό εκφράζεται με τον εξής νεολογισμό: στρατηγέτης. Η εξήγηση είναι απλή δίχως να είναι απλοϊκή. Το πρώτο σημείο είναι το εξής, τι είναι ένας ηγέτης δίχως στρατηγική; Απλώς ένας δικτάτορας, διότι δεν χρησιμοποιεί πια μια τέχνη του πολέμου που έχει επινοηθεί για τον αδύναμο που αντιμετωπίζει έναν ισχυρότερο αντίπαλο, γιατί θεωρεί ότι η ισχύς του είναι αυτονόητη.

Έτσι δεν ακολουθεί πια αρχές, αφού είναι η αρχή που καθοδηγεί τα πάντα. Μια συνέπεια του πρώτου σημείου είναι το δεύτερο, δηλαδή τον εκφυλισμό της ανθρώπινης οντότητας, που προέρχεται από την επιρροή της εξουσίας πάνω στην ουσία. Η θεσμική εξουσία δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την ηγεσία αλλά περισσότερο με την αυθαιρεσία. Ο στρατηγέτης δεν είναι αυθαίρετος διότι λειτουργεί με τους κανόνες της στρατηγικής και τις αξίες της υψηλής στρατηγικής. Έτσι, με αυτό το υπερ-νοούμενο μπορούμε να καθορίσουμε την ολότητα της πολυπλοκότητας του ηγέτη και έχουμε έναν ορισμό που εμπεριέχει την έννοια της αποτελεσματικότητας και της ανθεκτικότητας, έννοιες που σχετίζονται με τον στρατηγιστή και με τον στρατηγό.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εκφραστούμε για την κοινή τομή χρησιμοποιώντας την έννοια του στρατηγέτη, που αποτελεί τον πυρήνα του ηγέτη και αναδεικνύεται στις πολεμικές φάσεις όπου δηλώνονται οι δυνατότητες που μετατρέπονται σε πραγματικότητες και μόνο για να έχουμε τα χαρακτηριστικά του στρατηγικού ηγέτη.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, αριθμός τεταρτοετών Ευελπίδων πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΓΕΣ. Οι εν λόγω Ευέλπιδες περάτωσαν τη φοίτησή τους, έχουν επιλέξει τα Όπλα και Σώματα τα οποία θα υπηρετήσουν και την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, ορκίζονται ως Ανθυπολοχαγοί του Στρατού Ξηράς.

Η ηγεσία του ΓΕΣ παρέθεσε γεύμα προς τιμή τους, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με την παρεχόμενη εκπαίδευση στη Σχολή Ευελπίδων, επισημάνθηκαν θετικά και επιδεχόμενα βελτίωσης στοιχεία αυτής και καταγράφηκαν απόψεις για τη αναβάθμιση του εκπαιδευτικού πλαισίου, τόσο στη ΣΣΕ όσο και στις Σχολές Εφαρμογής Όπλων Σωμάτων του Στρατού Ξηράς.

Το ΓΕΣ φρονώντας ότι η όποια βελτίωση θα προέλθει μέσα από την αναβάθμιση της παιδείας και του επιπέδου εκπαιδεύσεως των νέων στελεχών του, προσανατολίζεται εκτός των άλλων και στη διατήρηση συνεχούς επαφής με τους εκπαιδευόμενους, τόσο στις παραγωγικές (ΣΣΕ - ΣΜΥ), όσο και στις σχολές εφαρμογής Όπλων – Σωμάτων.

Με τον τρόπο αυτό θα πραγματοποιείται η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων – εμπειριών, θα δίδονται άμεσα λύσεις στα τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται και θα τελείται άμεσα η επεξεργασία εισηγήσεων και προτάσεων των εκπαιδευομένων στελεχών για τη βελτίωση της εκπαίδευσης.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015 εκτελέστηκε άσκηση ετοιμότητας της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων για περίπτωση δασικής πυρκαγιάς σε περιοχή του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες του τμήματος ήταν ακριβώς αυτές που θα γίνουν σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος, αποτελούν ΒΟΕ για τα μέλη μας και σε γενικές γραμμές αφορούν την άφιξη του εθελοντή με τον ατομικό του για πυρκαγιά εξοπλισμό σε προκαθορισμένο σημείο κοντά στο συμβάν όπου οργανώνεται χώρος υποδοχής και σταθμός διοίκησης, γίνεται ο εφοδιασμός με ομαδικά υλικά και εργαλεία και κατόπιν ανά ομάδες τριών έως πέντε ανδρών προωθούνται πεζοί στο σημείο ή σημεία αφού πάρει πρώτα ο επικεφαλής τις απαραίτητες πληροφορίες και διαταγές με σκοπό να συνδράμουν το ΠΣ στο έργο του "πάντα" και "μόνο" κάτω από τις εντολές της υπηρεσίας.

Επιτυγχάνεται έτσι η έγκαιρη και συνεχής ροή εθελοντών στο συμβάν χωρίς συνωστισμό και με απόλυτη τάξη. Δοκιμάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν όλα τα υλικά και εργαλεία που διαθέτει η λέσχη και πάνω απ' όλα η θέληση, οι γνώσεις και η πειθαρχεία του προσωπικού.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Από την Τετάρτη 17 έως και την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, επισκέφθηκε την 51η Διεθνή Αεροπορική Έκθεση (51st International Paris Air Show), η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Le Bourget, στο Παρίσι.

2 paris 11

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Πτέραρχο Denis Μercier, με ομολόγους του από Πολεμικές Αεροπορίες της Ευρώπης και τον Ισραηλινό Επιτελάρχη Αεροπορικών Δυνάμεων, Ταξίαρχο Amikam Norkin, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη διάρκεια της επίσκεψης συνόδευσε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο στην έκθεση και στη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, κ. Jean-Yves Le Drian.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter