Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015
Write on Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφουν οι: Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Στο παρελθόν είχαμε επισημάνει ότι τα κοιτάσματα της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος που πρόκειται να εντοπιστούν περιλαμβάνουν σχεδόν αποκλειστικά ταμιευτήρες (reservoirs) ασβεστολίθου, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με αυτούς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην εν λόγω περιοχή, oι περισσότεροι των οποίων παράγουν σήμερα πετρέλαιο στην Νότια Ιταλία (Monte Grosso), στην Νότια Αδριατική (Rospo Mare), στο Βόρειο Ιόνιο (Acquila), στο Νότιο Ιόνιο (Δυτικό Κατάκωλο). Το σοβαρότερο μειονέκτημα αυτών των κοιτασμάτων είναι το μικρό πορώδες τους που συχνότατα είναι αρκετά μικρότερο του 10%, ενώ παράλληλα εμφανίζουν σημαντική εσωτερική ανομοιομορφία.

Αντίθετα η ελληνική ΑΟΖ, Νότια της Κρήτης, περιλαμβάνει σημαντικές δυνατότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων ψαμμιτών (Sanstone) παρόμοιους με αυτούς που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο (Afrodith) και το Ισραήλ (Lebiathan kai Tamar) με πορώδοι που συχνά υπερβαίνουν το 20%. Τα κοιτάσματα-στόχοι αναμένονται να εντοπιστούν στο μέλλον με λεπτομερέστερες σεισμικές έρευνες εντός των υποθαλάσσιων πρισμάτων επαύξησης της Μεσογειακής Ράχης αλλά και στην Λεκάνη του Ηροδότου νοτιο-ανατολικά της Κρήτης όπου κατά γενική ομολογία υπάρχουν γιγαντιαίοι στόχοι κοιτασμάτων ψαμμιτών (Sandstone). Είναι γνωστό ότι τα κοιτάσματα ψαμμιτών παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές, πολύ μεγαλύτερη ομοιομορφία και ως εκ τούτου η ανάπτυξή τους και η παραγωγή τους από τεχνική και πρακτική άποψη είναι πολύ πιο εύκολη, με πολύ μικρότερο τελικά κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματική η όλη επένδυση.

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η στρατηγική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα δεν έλαβε υπ' όψη της το παραπάνω γεγονός. Το αρμόδιο Υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στην έρευνα του Ιόνιου Πέλαγους, όπου οι πετρελαϊκοί στόχοι παρουσιάζουν για τις Εταιρείες αναδόχους πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης και παραγωγής και αυτό με όρους που δεν ήσαν αρκετά ελκυστικοί στους επενδυτές.

Είναι φανερό ότι στο μέλλον η ελληνική πολιτική προσέλκυσης ερευνητικών επενδύσεων εντοπισμού κοιτασμάτων υδρογονανθράκων (ιδιαίτερα φυσικού αερίου) πρέπει να εστιαστεί με έξυπνο τρόπο (με ιδιαίτερα επενδυτικά κίνητρα λόγω του υψηλού θαλάσσιου βάθους) αλλά και στις διαπραγματεύσεις, σε χώρους όπου υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να εντοπιστούν κοιτάσματα ψαμμιτών οι οποίοι βρίσκονται τόσο στην Νότια Κρήτη όσο και στην Λεκάνη του Ηροδότου, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή που συνδέεται άμεσα με την Κύπρο, αφού είναι και η ζώνη επαφής των δύο ΑΟΖ τους, έτσι ώστε το τοπίο να είναι ξεκάθαρο και για το μέλλον μας.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Οργή στους Ποντίους όπου γης αλλά και σε κάθε υγιή και σκεπτόμενο Έλληνα προκαλεί η είδηση της αφαίρεσης από την ύλη του βιβλίου ιστορίας της Γ' Λυκείου, του κεφαλαίου με τον τίτλο «Ο παραευξείνιος ελληνισμός κατά τον 19ο και 20ό αιώνα».
Το κεφάλαιο αυτό (έκτασης συνολικά 9 σελίδων) για χρόνια ήταν ανάμεσα στην εξεταστέα ύλη των μαθητών, όμως με απόφαση του υπουργείου Παιδείας το θέμα αφαιρέθηκε και στη θέση του προστέθηκαν τα κεφάλαια «Η ελληνική οικονομία μετά την Επανάσταση» και «Η οικονομία κατά τον 19ο αιώνα» (31 συνολικά σελίδες). Ναι, καλά διαβάζετε, τα οικονομικά θέματα κρίθηκαν αναγκαία και καταλληλότερα για τους μαθητές, από τον Ποντιακό Ελληνισμό!

Η αφαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων (όπως και τα υπόλοιπα εγκλήματα των Τούρκων εναντίον του Ελληνισμού) μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Προκαλεί όμως έντονο προβληματισμό η "ανησυχία" και ο ζήλος του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ να επιταχύνει διαδικασίες και αποφάσεις λες και λειτουργεί χωρίς ... αύριο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις εντονότατες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων του Ποντιακού Ελληνισμού το υπουργείο εξακολουθεί να ... σφυρίζει αδιάφορα και να αγνοεί τους Ποντίους προκαλώντας ακόμα περισσότερο με τη στάση του.

Το θέμα, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ενώ αμέτρητες είναι οι ανακοινώσεις διαμαρτυρίας από τις Ομοσπονδίες και τους συλλόγους των Ποντίων σε όλο τον κόσμο, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη βουλή, καθώς πολλοί βουλευτές είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την ... σπουδή του υπουργείου Παιδείας. 

Συστηματική ... δουλειά

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια συστηματική αφαίρεση σημαντικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας από τα επίσημα βιβλία που διδάσκονται οι μαθητές στα σχολεία, με προφανή στόχο τη μείωση (ή και την εξαφάνιση) της εθνικής συνείδησης. Η προσπάθεια είναι πολύχρονη και συστηματική και φυσικά δεν αφορά μόνο τις ... φαντεζί περιπτώσεις τύπου Ρεπούση, αλλά επεκτείνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από μια μερίδα δασκάλων και καθηγητών που "ερεθίζονται" και βγάζουν ... εξανθήματα με κάθε τι ελληνικό! Έτσι, η μικρασιατική καταστροφή έγινε "συνωστισμός" στην προκυμαία της Σμύρνης, ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος θεωρήθηκε ... "πρόκληση" και πάει λέγοντας....

Προφανώς και οι άνθρωποι αυτοί δεν γνωρίζουν ή δεν νοιάζονται για το αν με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις αποφάσεις τους προσβάλουν τον Ελληνισμό, τους πρόσφυγες, τα θύματα και τους απογόνους όσων μαρτύρησαν στο μαχαίρι του Τούρκου. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως εσκεμμένα αγνοούν το κακό που προκαλούν, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Είναι αδιανόητο και μόνο να σκεφτεί κανείς πως οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων δεν θα διδαχθούν μέσα από τα επίσημα σχολικά εγχειρίδια την αιματοβαμμένη και γεμάτη θυσίες ιστορία του τόπου τους. Είναι αδιανόητο να επιχειρεί επίσημα κάποιος να ενισχύσει την θέση της Τουρκίας, όταν η διεθνής αναγνώριση και η καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι υποχρεώση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους απέναντι στα χιλιάδες θύματα...

Βέβαια, οι παραπάνω ανθελληνικές αποφάσεις δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταθούν αφορμή για να μην μάθουν τα παιδιά μας την πραγματική ιστορία. Αλίμονο αν δεν αρχίζει και δεν τελειώνει αυτή η προσπάθεια μέσα από τα σπίτια μας, μέσα από την ίδια μας την οικογένεια. Γι αυτό και δικαιολογίες δεν υπάρχουν...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter