Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016
Write on Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2016 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης, Φωτογραφίες: Γ. Γιαλουράκης, hania.news

Τα οστά δύο παλικαριών της που έπεσαν στην Κύπρο το ματωμένο καλοκαίρι του 1974 δέχθηκε σήμερα στα σπλάχνα της η Κρήτη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ο Στυλιανός Πρινιανάκης από τους Στόλους και ο Κοσμάς Γιαννακάκης από το Ζουνάκι Χανίων, έφυγαν από την Κρήτη, τη νύχτα της 21ης/22ας Ιουλίου 1974, με το μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4» για να ενισχύσουν, μαζί με 14 ακόμη αεροσκάφη του ίδιου τύπου και τους Καταδρομείς της Α΄ Μοίρας Καταδρομών/Γ΄ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών τους μαχόμενους αδελφούς στην Κύπρο, που πολεμούσαν τον προαιώνιο εχθρό του Γένους, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε εισβάλει στο μαρτυρικό νησί.

2 prin gianak

1 prin gianak

Δεν πρόλαβαν... Τα (φίλια) αντιαεροπορικά πυρά τους χτύπησαν ενώ προσέγγιζαν το αεροδρόμιο της Λευκωσίας και το αεροπλάνο τους συνετρίβη στην Μακεδονίτισσα. Οι 16 από τους επιβαίνοντες έμειναν εκεί, 42 ολόκληρα χρόνια, μαζί με το αεροπλάνο, να φυλούν τα αδέρφια τους στο Τύμβο που στήθηκε εκεί για θυμίζει σε όλους το αίμα και τις θυσίες των παλικαριών που στάθηκαν απέναντι στον Αττίλα το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

3 prin gianak

Τώρα, μετά από 42 χρόνια επέστρεψαν στο σπίτι τους. Να έχουν ένα καντήλι και να δώσουν στους συγγενείς τους την δυνατότητα να τους θυμιάζουν... Να έχουν ένα τάφο να πηγαίνουν... Ο λόγος για τους 15 Καταδρομείς και τον έναν Αεροπόρο, τα οστά των οποίων ταυτοποιήθηκαν μετά την ανασκαφή στον Ιερό χώρο της Μακεδονίτισσας και τα οποία επαναπατρίστηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2016.

4 prin gianak

Η κηδεία του Εμμανουήλ Πρινιανάκη από το χωριό Στόλοι Ηρακλείου έγινε σήμερα στις 11 το πρωί στη γενέτειρά του ενώ του Κοσμά Γιαννακάκη στις 12 το μεσημέρι στο Ζουνάκι Χανίων.

6 prin gianak

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter