Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016
Write on Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Συνεχίζει τις εναέριες προκλήσεις η Τουρκία, με 20 παραβιάσεις να καταγράφονται στον ελληνικό εναέριο χώρο σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Ωστόσο, ύστερα από αρκετές ημέρες, τα τουρκικά αεροσκάφη δεν πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά.

Συνολικά επτά αεροσκάφη, με έξι σε σχηματισμό και το ένα τύπου CN-235, μεμονωμένα. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, τα δύο ήταν οπλισμένα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοδυτικό Αιγαίο, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Επιπλέον, υπήρξαν και δύο παραβάσεις του F.I.R. Αθηνών.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Tην Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Αεροπορική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2016», η οποία διεξήχθη από τη Δευτέρα 4 έως και την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν σύνθετες αεροπορικές αποστολές (προσβολές επίγειων στόχων, στόχων επιφανείας, καταστολής/καταστροφής εχθρικής Αεράμυνας, καθώς και Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης), σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύκτα.

Στην άσκηση συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, καθώς και ένας παρατηρητής της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Άσκηση «Ηνίοχος 2016» from Hellenic Air Force on Vimeo.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 1941 σημειώθηκε η αερομαχία για την προστασία του αεροδρομίου των Τρικάλων από επίθεση γερμανικού σχηματισμού Ju 87 και BF 109 κατά τη διάρκεια της εχθρικής εισβολής. Η αερομαχία των Τρικάλων, ήταν ουσιαστικά το κύκνειο άσμα για την Έλληνική Βασιλική Αεροπορία, η οποία έγραψε χρυσές σελίδες δόξας στην πολύχρονη και αιματοβαμένη ιστορία της, με την συμβολή της στην απόκρουση των Ιταλών και τον ηρωϊκό αγώνα που έδωσε με ότι μέσα της είχαν απομείνει, ενάντια στην πανίσχυρη τότε Γερμανική Luftwaffe.

Κατά τη διάρκεια της αερομαχίας, πλήγησαν τρία γερμανικά αεροσκάφη, ενώ κατερρίφθησαν τρία ελληνικά: ένα Bloch της 24 Μοίρας Διώξεως (24 ΜΔ), ο χειριστής του οποίου Επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας φονεύθηκε, ένα PZL της 22 ΜΔ και ένα Gladiator της 21 ΜΔ, οι χειριστές των οποίων Επισμηνίας Α. Κατσαρέλης και Σμηναγός Ιω. Κέλλας τραυματίστηκαν.

Την ίδια μέρα φονεύθηκε και ο Επισμηνίας Π. Κουτρουμπάς της 23 ΜΔ, αφού κατέρριψε ένα Henschel Hs 126. Τέλος οι Μοίρες βομβαρδισμού πραγματοποίησαν συνολικά 18 αποστολές, ενώ η 12 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας με τρία Dornier Do 22 εκτέλεσε επιτυχείς αποστολές έρευνας και συνοδείας νηοπομπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ξεχασμένο αεροδρόμιο της Βασιλικής Τρικάλων - ´Ενα συγκλονιστικό οδοιπορικό του Νίκου Γαβριλάκη!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter