Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017
Write on Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ένα άνευ προηγουμένου εθνικιστικό παραλήρημα προέβη ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην δημοσιογράφος, Γιγίτ Μπουλούτ, σε τηλεοπτική εκπομπή στο κρατικό κανάλι TRT, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό, εκφράζοντας -ως συνήθως- τις ακραίες απόψεις του.

Ο Μπουλούτ υποστήριξε ότι η Κύπρος είναι τουρκική και έχουν δώσει το αίμα τους για αυτήν πολλοί ήρωες. «Πώς πήραμε πίσω την Κύπρο; Με το αίμα που έχυσαν οι ήρωες μας την πήραμε. Εάν κάποια χώρα της Ε.Ε. θέλει να πάρει την Κύπρο και δεχθεί να πληρώσει το ίδιο τίμημα, ιδού, εκεί είναι η Κύπρος, ας πάει. Εκείνοι που ονειρεύονται με επιτραπέζια παιχνίδια να χωρίσουν από την πατρίδα Τουρκία την Κύπρο, την οποία πήραμε με το αίμα των ηρώων μας, τότε ας έρθουν αν είναι έτοιμοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μην εμπιστεύεστε ούτε τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ούτε τη λογική της βασίλισσας, ούτε τα παιχνίδια της Ε.Ε., ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που στέγασε τους τρομοκράτες, ούτε εκείνους που αναθρέψαμε στην Τουρκία. Κάθε εκατοστό της Κύπρου που ποτίστηκε με το αίμα ηρώων θα το δώσουμε μόνο με αντάλλαγμα αίμα», συμπλήρωσε.

«Δεν θα δώσουμε σπιθαμή γης ούτε στην Ανατολία, ούτε νοτιο-ανατολικά, ούτε στη Μεσόγειο, ούτε στη Μαύρη Θάλασσα. Aν κάποιος θελήσει να πάρει την Κύπρο, ο μόνος τρόπος είναι να δώσει το αίμα του για κάθε εκατοστό γης, όπως έδωσαν οι ήρωές μας. Η Κύπρος είναι χώμα τουρκικό και, αν δεν πεθάνουμε όλοι μας, η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι χώμα τουρκικό. Όποιος ονειρεύεται την Κύπρο, θα σπάσει τα μούτρα του, αυτό είναι το μόνο βέβαιο», είπε.

«Στην προσπάθεια να κατακτηθεί η Τουρκία, αυτοί που ονειρεύονται να τερματίσουν την ύπαρξη της τουρκικής σημαίας και του λαβάρου στην Κύπρο το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη ένδειξη και το σύμβολο της ύπαρξης μας στη Μεσόγειο θα απογοητευτούν. Αν έχετε τη δύναμη και το θάρρος, μπορείτε πληρώνοντας το τίμημα να πάρετε την Κύπρο που πληρώσαμε με το αίμα του κάθε ήρωά μας», δήλωσε επίσης ο Γιγίτ Μπουλούτ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις λίγο νωρίτερα στο ίδιο κανάλι του Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι τον λύπησε το γεγονός ότι ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων είπε ότι αν μπει όλη η Κύπρος στην Ε.Ε. θα ωφελήσει και την Τουρκία.

«Η Τουρκική Δημοκρατία έχει ΑΕΠ σήμερα κοντά στο ένα τρις και διαθέτει το μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο. Δεν έχει ανάγκη η Τουρκία καμία βοήθεια από μία Κύπρο στην Ε.Ε.», επισήμανε.

Εξάλλου, όπως είπε ο Γιγίτ Μπουλούτ, «ποιον ωφελεί η 'ΤΔΒΚ' να γίνει μέλος με το νησί της Κύπρου της Ε.Ε. και οι Τούρκοι να πηγαίνουν στην Κύπρο με βίζα Σένγκεν; Η Ε.Ε. δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στους Τούρκους, δεν κράτησε το λόγο της για την κατάργηση της βίζας, δεν τήρησε καμία υπόσχεσή της που έδωσε στην Τελωνειακή Ένωση. Δεν τήρησε καμιά υπόσχεσή της για οικονομική βοήθεια και επιπλέον έχει δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες όπως το ΡΚΚ και τη FETÖ. Δεν έχει ανάγκη η Τουρκία καμία βοήθεια από μία Κύπρο στην Ε.Ε.».

Και συνέχισε λέγοντας: «Το να συμμετάσχει στην Ε.Ε. η 'ΤΔΒΚ' της Κύπρου που είναι ένα σημαντικό νησί για την Τουρκία, να ανακατευτεί δηλαδή μέσα σε μια ζύμη, είναι απαράδεκτο και ειδικά να παραδοθεί η τουρκική ύπαρξη στην βρετανική ηγεμονία. Η Τουρκική Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια συμφωνία. Επομένως μόνο τους εαυτούς τους ξεγελούν όσοι πιστεύουν με εγγλέζικα μυαλά και μυαλά Ε.Ε. ότι εξαπατούν την Τουρκία και θα φέρουν αυτό το παιχνίδι που συνεχίζεται εδώ και αιώνες σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα». ΠΗΓΗ: sigmalive.com

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Write on Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Άριστου Αριστοτέλους - Πρώην Βουλευτής, Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Στρατηγικής

Οι ομάδες εμπειρογνωμόνων που αποφασίστηκε στη Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα να συσταθούν, μετά την απότομη διακοπή της εξέτασης του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αρχίσουν σήμερα τις εργασίες τους. Ωστόσο, οι ασάφειες που υπάρχουν όσον αφορά τους σκοπούς της σύστασης τους, το πλαίσιο λειτουργίας τους, το ρόλο και τους όρους εντολής τους, δεν πείθουν ότι σε αυτή τη φάση έχουν κάτι το πραγματικά ουσιαστικό να προσφέρουν εκτός του να διατηρήσουν το μομέντουμ της συνέχισης των διεργασιών γύρω από το θέμα αυτό.

Λέχθηκε μεταξύ άλλων ότι αποστολή των ομάδων αυτών είναι να καταγράψουν τις θέσεις και απόψεις των αντιπάλων πλευρών επί των ζητημάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όμως δεν είναι δυνατό να μην έχει ήδη γίνει αυτό από τον ίδιο τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντεν, με τις συχνές προσωπικές επαφές του στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα, στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες και ασφαλώς σε συνομιλίες του με τους Βρετανούς, τους Αμερικάνους, τους Ρώσους και άλλους. Θα ήταν απίθανο ο κ. Έιντεν να μην έχει ακόμη κάνει ασκήσεις επί χάρτου με τους συνεργάτες και συμβούλους του για τετραγωνισμό του κύκλου των διαμετρικά αντίθετων απόψεων ή την εξεύρεση κάποιου κοινού εδάφους. Αλλά και τα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τις θέσεις του άλλου, κυρίως από τις μεταξύ τους επαφές ( Τσίπρας – Ερντογάν, Κοτζιάς – Τσαβούσογλου, Αναστασιάδης – Ακιντζί) όσον και μέσω άλλων. Εξάλλου οι θέσεις τους επαναλήφθηκαν και στη διάρκεια της Διάσκεψης και είναι καταγραμμένες στα πρακτικά.

Συνεπώς, τι επιπλέον θα προσθέσουν οι εμπειρογνώμονες με το να καταγράψουν τις θέσεις αυτές, εκτός από το ότι θα τις περιλάβουν σε ένα κοινό έγγραφο το οποίο θα δοθεί στους πολιτικούς ηγέτες των αντιπροσωπειών; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από επανάληψη των θέσεων και των γνωστών «κόκκινων γραμμών» των ηγετών, εκτός αν διατυπωθούν πρόσθετοι όροι και απαιτήσεις όπως έκαμε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη Διάσκεψη στη Γενεύη.

Σε τελική ανάλυση όμως η ουσία είναι τι συγκλήσεις μπορεί να γίνουν για να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των άμεσα ενδιαφερομένων μερών, οι οποίες να ικανοποιούν όλες τις πλευρές, τετραγωνίζοντας τον κύκλο των αντίθετων τοποθετήσεων τους; Αυτό είναι ζήτημα εθνικής πολιτικής και στρατηγικής. Δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών αλλά έργο των πολιτικών για να αποφασίσουν, αναλαμβάνοντας και το κόστος των τυχόν υποχωρήσεων ή συμβιβασμών. Οι τεχνοκράτες θα κληθούν απλώς να εκφράσουν άποψη ή να προτείνουν λύσεις σε τυχόν τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν από τα συμφωνηθέντα.

Στο μεταξύ θα ήταν παράδοξο αν ο κ. Έιντεν δεν έχει ασχοληθεί, υπό μορφή υπόθεσης εργασίας, με σενάρια συμβιβασμού των μερών. Πρέπει λογικά να έχει ήδη κάνει διάφορες σκέψεις στο μυαλό του. Γνωρίζει όμως ότι είναι πολύ λεπτό και επικίνδυνο θέμα για τον ίδιο και τον ΟΗΕ αλλά και για την όλη διαδικασία να τις παραθέσει γραπτώς στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Οπότε, εάν είναι ορθή αυτή η διάγνωση, ο Έιντεν θα προτιμούσε να περνά τα μηνύματα του, διατυπώνοντας προσεχτικά τις σκέψεις του στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ίσως υπό μορφή ερωτήσεων ή αποριών, στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής βάσης επίλυσης της διαφοράς, χωρίς να κινδυνεύει να παρεξηγηθεί ότι παίρνει θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Διθέσιο αεροσκάφος F-16 Blk52+ Adv της Πολεμικής Αεροπορίας αντιμετώπισε πρόβλημα κατά τη διάρκεια της προσγείωσής του στον Άραξο, με αποτέλεσμα να βγει από το διάδρομο. Οι πιλότοι δεν έπαθαν τίποτα,το αεροσκάφος έχει υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

"Την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, αεροσκάφος F-16 Blk52+ Adv της 116 Πτέρυγας Μάχης, μετά την προσγείωσή του, εξήλθε του τροχοδρόμου, με συνέπεια την εμπλοκή τροχού κύριου σκέλους σε χέρσο έδαφος. Το αεροσκάφος υπέστη υλικές ζημιές και είναι στη φάση της απομάκρυνσης".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter