Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020
Write on Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Σε ανακοίνωσή της η ΛΕΦΕΔ σημειώνει τα εξής:

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης για την προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας λόγω της έκτακτης κατάστασης συναγερμού που έχει διαμορφωθεί υπό την απειλή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναβάλει την διεξαγωγή της Πανελλήνιας Άσκησης Εφέδρων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2020 που είχε προγραμματιστεί για το τριήμερο 3-5 Απριλίου. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί έως και το τέλος Μαΐου και η ημερομηνία θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις προετοιμασίες για την άψογη και ασφαλή διοργάνωση της άσκησης παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει".

Write on Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρεία σύσκεψη για τον καθορισμό δράσεων που αποσκοπούν στην ενημέρωση και την προφύλαξη του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας "στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας που αποτελεί το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, αποφασίσθηκε η λήψη των ακόλουθων προληπτικών μέτρων:

- Χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό πρωτίστως, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου 2020. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ.

- Αναστολή λειτουργίας των προαγωγικών σχολών εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.ΕΘ.Α., Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ., Σ.ΔΙ.Ε.Ο κλπ) και έως τις 10 Απριλίου 2020.

- Αναστολή όλων των στρατιωτικών παρελάσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

- Αναστολή χορήγησης αδειών εξωτερικού.

- Αναστολή της ακαδημαϊκής εκπαιδεύσεως των μαθητών των παραγωγικών σχολών (ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ) και έως τις 10 Απριλίου 2020.

- Αναστολή διαθέσεως προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο εορταστικών εκδηλώσεων (στρατιωτικά αγήματα, μπάντες κλπ).

- Πραγματοποίηση προγραμματισμένων ορκωμοσιών νεοσυλλέκτων οπλιτών, ναυτών, σμηνιτών, χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν από τους διευθυντές των υγειονομικών υπηρεσιών όλα τα προληπτικά μέτρα υγιεινής, τα διατιθέμενα μέσα και υποδομές, καθώς αναλύθηκαν και περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες. "Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς σε πλήρη συντονισμό με τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας Αντώνης Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος, Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος, Στυλιανός Πετράκης (ΠΝ) καθώς και οι διευθυντές Υγειονομικών υπηρεσιών του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων.

Write on Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας που κλιμακώνει με κάθε μέσο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνει βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφηκε από το χωριό Πύθειο στον Έβρο.

Το βίντεο κατέγραψε την πρωτοφανή πρόκληση των τουρκικών μαχητικών που πέταξαν χαμηλά στον Έβρο και παρενόχλησαν ελληνικό επικόπτερο που επιτηρούσε τα σύνορα.

Δείτε το βίντεο που ανάρτησε το e-evros.gr

Η πρωτοφανής και ακραία πρόκληση έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, με την αποστολή δύο μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος στον Βόρειο Έβρο. Η επιθετική ενέργεια των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σημειώθηκε ώρα 14:50 το μεσημέρι της Τετάρτης και οι εισβολείς έφτασαν στο σημείο να κινηθούν μέχρι και μόλις 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα!) πάνω από το έδαφος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά F-16 που κινήθηκαν πάνω από την ελληνική επικράτεια σε διάφορα ύψη, από τα 10.000 πόδια μέχρι και μόλις 500 πόδια πάνω από το έδαφος, επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο πετούσε στην ελληνική πλευρά του Έβρου με αποστολή την επιτήρηση των συνόρων για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.

Η προκλητική ενέργεια των τουρκικών μαχητικών αποτελεί σημαντική ποιοτική κλιμάκωση από την πλευρά της Αγκυρας, δεδομένου ότι τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πτήση των πολύ πιο αργών ελικοπτέρων που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραμέτρων πτήσης.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα ώρα 15:27, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από την νησίδα Καλόγεροι.

Write on Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα πραγματοποιήθηκε από την ΛΕΦΕΔ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ επίσκεψη στο ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ και στη ΣΧΟΛΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Κατά την επίσκεψη μας εκεί τα μελή μας ενημερώθηκαν από αξιωματικό του κέντρου για την αποστολή, το προσωπικό και τα μέσα του ΚΕΑΣ και της ΣΑΣ όπως επίσης πραγματοποιήθηκε και μια γενική ενημέρωση για την ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ. Παρόντες ήταν ο διοικητής του ΚΕΑΣ και ο διοικητής της ΣΑΣ οι οποίοι μας ενημέρωσαν ειδικότερα και με τους οποίους ανταλλάξαμε αναμνηστικά.

Μετά το τέλος της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο αεροδρόμιο και στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Εντύπωση έκανε σε όλους μας η τελεία το δυνατό κατάσταση του υλικού – εγκαταστάσεων και μέσων του αεροδρόμιου όπως και το ηθικό όλων ανεξαιρέτως των στελεχών του, από το διοικητή έως τον νεότερο στρατιώτη, ιδιαιτέρως εντυπωσιαστήκαμε δε από την μονάδα συντήρησης των ελικοπτέρων.

12

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση – ενημέρωση για τους τρόπους προσέγγισης / εισόδου / εξόδου και φόρτωσης / εκφόρτωσης στο μεταφορικό ελικόπτερο UH-1.
Τα μέλη μας μετά από την ενημέρωση από Αξιωματικό Χειριστή και από μέλος μας Αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων και χρησιμοποιώντας ατομικό εκπαιδευτικό εξοπλισμό (εξαρτύσεις – σάκους Μπέργκεν – όπλα προσομοίωσης κλπ ), πραγματοποίησαν ως ομάδα πεζικού αρκετές φορές είσοδο – έξοδο / φόρτωση και εκφόρτωση στο ελικόπτερο.

13

Τα μέλη μας αποκόμισαν μεγάλα οφέλη από την επίσκεψη αυτή καθώς – όπως βλέπουμε σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις στον κόσμο οι περισσότερες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται με αερομεταφορά – το ελικόπτερα είναι ένα από τα βασικότερα μέσα μεταφοράς ομάδων ΠΕΖΙΚΟΥ – ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ και η εκπαίδευση όλων μας σε αυτά είναι υποχρεωτική.

15

19

Ευχαριστούμε τον διοικητή του ΚΕΑΣ και τον διοικητή της ΣΑΣ για την φιλοξενία όπως και όλα τα στελέχη του αεροδρόμιου που έκαναν τα πάντα για να ενημερωθούμε το μέγιστο δυνατόν. Είμαστε περήφανοι για όλους σας να είστε γεροί και δυνατοί.

Ευχαριστούμε τον Αξιωματικό Χειριστή που ολόκληρη την ήμερα ασχολήθηκε με εμάς ενημερώνοντας μας και ξεναγώντας μας.... Καμία ερώτηση μας δεν έμεινε αναπάντητη.

Ευχαριστούμε το ΓΕΣ – ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ για την έγκριση του αιτήματος μας.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΛΕΦΕΔ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Write on Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την ακύρωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων της 25ης Μαρτίου αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της σύσκεψης με τους περιφερειάρχες.

«Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού "πού είναι το κράτος"! Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα», τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που δίνονται από τον ΕΟΔΥ και να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.