Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020
Write on Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, εξαιτίας των περιορισμών από την πανδημία του covid-19 που αφορούν στην απαγόρευση διοργάνωσης εκδηλώσεων με συμμετοχή κοινού (όπως διοργανώνονταν στις εγκαταστάσεις της μέχρι πρόσφατα),συνεχίζει με εναλλακτικές μεθόδους και προσεγγίσεις, την προσπάθεια ανάδειξης γνωστών και άγνωστων πτυχών της ένδοξης ιστορίας μας μέσα από διαδικτυακές παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, με προσκεκλημένους επιφανείς και διακεκριμένους ιστορικούς ερευνητές και επιστήμονες.
 
Η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση αφορά σε μια επετειακή παρουσίαση για τη Μάχη της Κρήτης. Η ΥΙΝ προσκάλεσε στις εγκαταστάσεις της στο Βοτανικό, τον Αντιπλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού Ιωάννη Πρεκατσουνάκη, ο οποίος παρουσίασε το θέμα της μάχης του Ηρακλείου, ως μέρος της επικής μάχης της Κρήτης (20 Μαΐου-1 Ιουνίου 1941). Η παρουσίαση γίνεται από τον διαλέκτη με μια πρωτότυπη προσέγγιση, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες των πολεμιστών και από τις δύο πλευρές, σε συνδυασμό με την παράθεση οπτικοακουστικού υλικού αλλά και ιστορικών κειμηλίων που τεκμηριώνουν και πλαισιώνουν αυτές τις μαρτυρίες.
 
Η Μάχη της Κρήτης είναι ένα ιστορικό γεγονός για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερα πλούσια βιβλιογραφία, τόσο ελληνική όσο και ξένη. Η στρατηγική σημασία αυτής της μάχης, καθώς και το γενικότερο πλαίσιο των συνθηκών και των συσχετισμών δυνάμεων, έχουν μελετηθεί και αναλυθεί διεξοδικά και είναι πλέον κατά γενική ομολογία γνωστά στους μελετητές και φίλους της ιστορίας του Β’ΠΠ. Η πρωτότυπη σημερινή προσέγγιση της, εστιάζει κυρίως στο προσωπικά βιώματα των πρωταγωνιστών στα εκατέρωθεν χαρακώματα, όπως καταγράφηκαν μετέπειτα από μαρτυρίες των ίδιων αλλά και των απογόνων τους.
 
Για πρώτη φορά παρατίθενται συνδυαστικά, αφενός μαρτυρίες από συμμετέχοντες στον Β’ΠΠ (έλληνες -γερμανοί -σύμμαχοι) και αφετέρου επίσημο αρχειακό υλικό (έντυπα-χάρτες- φωτογραφίες κλπ) και αποσπάσματα πολεμικών ημερολογίων μονάδων και τακτικών σχηματισμών που συμμετείχαν στη μάχη του Ηρακλείου. Με τον τρόπο αυτόν και μέσα από την διεξοδική μελέτη του πεδίου της μάχης, επιτυγχάνεται η καταγραφή και αφήγηση της ιστορίας σε προσωπικό/ανθρώπινο επίπεδο. Η λεπτομερής έρευνα του διαλέκτη περιλαμβάνει αναλυτικούς χάρτες, φωτογραφίες “Τότε και Τώρα” και αποκαλύψεις άγνωστων ιστοριών που κρύβονται τόσο πίσω από ανέκδοτες, όσο και από συχνά πολύ γνωστές φωτογραφίες και ιστορικά γεγονότα.
 
Για πρώτη φορά επιχειρείται η ολοκληρωμένη καταγραφή της Μάχης για το Ηράκλειο, χωρίς η λεπτομέρεια της αφήγησης να υποβαθμίζει την παρουσίαση της γενικότερης εξέλιξης της μάχης. Η ιστορική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Πρεκατσουνάκη Π.Ν, στο πλαίσιο της συγγραφής του βιβλίου του με τίτλο: “The Battle for Heraklion. Crete 1941. The campaign revealed through allied and axis accounts.”, Solihull, Hellion & Company, 2017, UK.
 
Η επετειακή παρουσίαση της άγνωστης πλευράς της μάχης για το Ηράκλειο, ολοκληρώνεται με επίδειξη ιστορικών κειμηλίων και ευρημάτων από τη μάχη, τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του διαλέκτη, τον οποίον ευχαριστούμε θερμά για τη συνεισφορά του στην ανάδειξη της ιστορίας της πατρίδας μας.
 
Δείτε το βίντεο: