Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 20:22

Ψηφιοποίηση τεκμηρίωση καί ανάδειξη του αρχείου της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού

Το Ιστορικό Αρχείο της ΥΙΝ αποτελείται από αρχεία που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα και οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας ενώ χαρακτηρίζονται για τον πολύ σημαντικό πληροφοριακό τους χαρακτήρα και τη μοναδικότητά τους ως ιστορικών τεκμηρίων. Το Ιστορικό Αρχείο της ΥΙΝ αποτελείται από αρχεία που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα και οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας ενώ χαρακτηρίζονται για τον πολύ σημαντικό πληροφοριακό τους χαρακτήρα και τη μοναδικότητά τους ως ιστορικών τεκμηρίων.

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (YIN) του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Τεκμηρίωση και ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού», υλοποίησε εσωτερική ενημερωτική ημερίδα στό αμφιθέατρο της ΣΔΕΠΝ στήν Αθήνα. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η εσωτερική παρουσίαση του έργου και συγκεκριμένα της μετατροπής του αρχειακού υλικού της ΥΙΝ σε ψηφιακό και της δημιουργίας διαδικτυακής πύλης.

Στο πλαίσιο τού έργου το Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΙΝ θα περιλαμβάνει λειτουργίες που θα καλύπτουν τις υπηρεσίες απλής ενημέρωσης και δημοσίευσης πληροφοριών για τους πολίτες. Το αντικείμενο τού παρόντος έργου περιλαμβάνει προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης. Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η ψηφιοποίηση, οργάνωση και ψηφιακή αρχειοθέτηση των αρχείων της ΥΙΝ και παράλληλα η παροχή πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό τόσο στον ερευνητή, ιστορικό, μελετητή αλλά και στον απλό πολίτη και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες για τη λήψη πιστοποιητικών.

Κατ επέκταση οι στόχοι του έργου είναι η δημιουργία άρτιας οργανωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης, η δημιουργία έξυπνου μηχανισμού αναζήτησης και εύρεσης υλικού πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, η ενίσχυση του επιστημονικού ενδιαφέροντος, η προσέλκυση ενδιαφέροντος του ευρύ κοινού για την πολεμική ιστορία, η απλοποίηση και ο επανακαθορισμός σύγχρονων ηλεκτρονικών διαδικασιών για τη χορήγηση πιστοποιητικών, η αποτελεσματική διαφύλαξη του υλικού της ΥΙΝ, η βελτίωση σχέσης ΥΙΝ και πολίτη και τέλος η ανάπτυξη των δυνατοτήτων επικοινωνίας με όλους τους πολίτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το υλικό που έχει ήδη ψηφιοποιηθεί αποτελείται από 200 βιβλία, 200 σελίδων έκαστον, 700.000 σελίδες εγγράφων, 10.000 φωτογραφίες, 100 σχέδια μεγέθους έως και Α2, 50 χάρτες μεγέθους έως και Α2 και 1565 μικροφίλμ που είναι ακόμα σε διαδικασία ψηφιοποίησης.
H ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Πλωτάρχη Ε. Πενθερουδάκη, Υποδιευθυντή ΥΙΝ.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο Σμήναρχος Π. Αλεξιάδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ) ο οποίος ανέφερε την σημαντικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για το ΥΠΕΘΑ τα οποία χρηματοδοτούν πολύτιμες, ιστορικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο πλαίσιο της υπηρεσίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.

Τόνισε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη δρομολογήσει στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου προγράμματα από την Ε.Ε. ύψους περίπου 300 εκ Ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν πλέον κατά 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στην συνέχεια ο Ταγματάρχης Ν. Καραβάς, υπεύθυνος έργου, αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του έργου και στο ρόλο της ΔΙΔΕΑΠ.
Όπως ανέφερε σκοπός του Έργου είναι η ψηφιοποίηση-τεκμηρίωση των εκθεμάτων της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με διαδικτυακές εφαρμογές που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης εικονικών και φυσικών επισκεπτών.

Ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι ο επιστημονικός κόσμος, οι Εκπαιδευτικοί – Ακαδημαϊκοί Φορείς, οι απλοί πολίτες και ειδικές ομάδες κοινού και βέβαια τα Υπουργεία και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Ακολούθησε ο Υποπλοίαρχος Θ. Παπαδημητρόπουλος, με μια σύντομη αναφορά στην διαδρομή της ΥΙΝ μέσα στον χρόνο και εν συνεχεία εστίασε στον ρόλο και στο έργο της ΥΙΝ στην ψηφιοποίηση των αρχείων καθώς και στην σημασία της ψηφιοποίησης.

Η ιστορία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ξεκινά το 1895 με την έκδοση από το Υπουργείο Ναυτικών ενός φυλλαδίου με τον τίτλο «Δημοσιεύσεις ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού», το οποίο μετονομάσθηκε το 1897 σε «Ναυτική Επιθεώρηση»
Το Ιστορικό Αρχείο της ΥΙΝ αποτελείται από αρχεία που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα και οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας ενώ χαρακτηρίζονται για τον πολύ σημαντικό πληροφοριακό τους χαρακτήρα και τη μοναδικότητά τους ως ιστορικών τεκμηρίων. Εμπεριέχει : Βιβλία (υπηρεσιακά και μη), Έγγραφα, Σήματα, Σχέδια, Χάρτες, Προσωπικές Σημειώσεις, Φωτογραφίες, Μικροφίλμ, Κειμήλια ενώ ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί το αρχείο συνεντεύξεων.

Τέλος ο κ. Γ. Βλάχος από την εταιρεία Intrasoft Intl και υπεύθυνος του έργου από πλευράς αναδόχου, έκανε μια σύντομη περιγραφή του έργου αναλύοντας τα οφέλη, τους στόχους, τους κινδύνους και αναφέροντας πως το έργο έχει υλοποιηθεί κατά ενενήντα τοις εκατό και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 οριστικά. Θα ακολουθήσει περίοδος υποστήριξης της υπηρεσίας από τον ανάδοχο.

Πριν από την λήξη του έργου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση με την παρουσίαση του έργου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα ΜΜΕ και σε ειδικό κοινό. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση), ΕΣΠΑ 2007-2013. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter