Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014
Write on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ένα συγκινητικό μήνυμα προς όλους τους Έλληνες στέλνει η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 Ζευς, μετά τις απόλυτα επιτυχημένες αεροπορικές επιδείξεις των τελευταίων ημερών.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ομάδας έγραψαν στο facebook:

5 μέρες - 5 πόλεις
3 αυτοκίνητα - 2 πλοία - 1 F-16
400 NM με πλοίο
615 ΝΜ με αεροπλάνο
1700 χλμ με αυτοκίνητο...
ΌΛΑ μαζί ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ...
ΠΑΤΡΑ... εις το επανιδειν
ΛΑΡΙΣΑ...να σαι καλά
ΑΓΧΙΑΛΟΣ...νιώσαμε την αγάπη σου
ΧΑΝΙΑ...σε ευχαριστούμε
ΗΡΑΚΛΕΙΟ... μας συγκίνησες

Οταν βλέπεις τα μάτια των παιδιών να κοιτούν τον ουρανό καταλαβαίνεις ότι... ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ! ! !

ΟΛΗ η ομάδα ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ!!!!

Σας ευχαριστούμε και μεις για τις μοναδικές στιγμές που μας χαρίσατε!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Βαγγέλης Αντωνάκης

Η ώρα ήταν λίγο μετά τις 12:30 όταν μακριά πίσω από το «μπουρούνι» της Ροδιάς αναφάνηκε σιγά σιγά πλησιάζοντας το Ηράκλειο το F16 blk52+ και ενώ πριν λίγο ο Σμηναγός (Ι) Δανιάς Νικόλαος είχε ξεκινήσει όπως άλλωστε κάνει καιρό τώρα την περιγραφή της επίδειξης καλωσορίζοντας ένα κοινό που διψάει για αεροπορικό θέαμα, ένα κοινό που σε ένα μεγάλο ποσοστό είχε άγνοια του τι θα επακολουθήσει, ένα κοινό που ο ήχος του μαχητικού σίγουρα συνοδεύει τις παιδικές του μνήμες οι οποίες όμως διακοπήκαν κάπου στις αρχές της προηγουμένης δεκαετίας για ολους εμάς που μεγαλώσαμε στην πόλη του «Χάνδακα».

1 demo iraklio1

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου άρχισε να προσέρχεται σιγά σιγά στην Παραλιακή Λεωφόρο που φέρει το όνομα του Σοφοκλή Βενιζέλου και δειλά - δειλά πλησίαζε τους Ιπτάμενους που υποστηρίζουν την εκδήλωση για να τους μιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους. Ανάμεσα τους ο διοικητής της 343 Μοίρας, της Μοίρας που ανήκει το αεροσκάφος αλλά και ο πιλότος της επίδειξης, ο Αντισμήναρχος (Ι) Τσικαλάκης Μιχαήλ.

2 demo iraklio2

3 demo iraklio3

Σιγά σιγά το πλήθος όλο και μεγάλωνε ενώ στους δρόμους πέριξ της περιοχής επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ο καιρός ήταν ο απόλυτος σύμμαχος και η μέρα άρχισε να θυμίζει καλοκαίρι. Αρκετός κόσμος επέλεξε να παρακολουθήσει την επίδειξη από την πλευρά της θάλασσας και σίγουρα ήταν από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σκαφών που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο εν λογω σημείο.

4 demo iraklio4

Ενώ ο Σμηναγός Δανίας άρχισε να περιγράφει το τι θα επακολουθήσει ξαφνικά ο ήχος του Pratt & Whitney σήμανε σαν συναγερμός για αυτά που θα επακολουθούσαν. Καβαλώντας τις τελευταίες ταράτσες των πολυκατοικιών ο Σμηναγός (Ι) Ανδρουλάκης Γεώργιος με καταγωγή από τον Χάρακα Μονοφατσίου Ηρακλείου δήλωσε δυναμικά παρόν υπό τους ήχους των έντονων χειροκροτημάτων του κόσμου ξεκινώντας το υπέροχο πρόγραμμα του με τον κλασσικό αεροπορικό ελιγμό Cuban Eight.

5 demo iraklio5

Η παρουσία μαχητικού αεροσκάφους πάνω από το Ηράκλειο το όποιο εκτελούσε με τέτοια ακρίβεια ένα άψογο πρόγραμμα έκανε πολύ κόσμο να συγκινηθεί και να δακρύσει. Ήταν οι συμβολισμοί της ημέρας, ανήμερα του Αγίου Μηνά, πολιούχου και προστάτη της πόλης του Ηρακλείου, ήταν οι παιδικές αναμνήσεις που όλοι έχουμε από την εποχή που αεροσκάφη Mirage F1CG μας έβγαζαν όλους στα παράθυρα των σπιτιών μας και σίγουρα η «εντοπιότητα» του πιλότου που φόρτισαν συγκινησιακά την στιγμή.

6 demo iraklio6

Μετά τους πρώτους ελιγμούς, μέσω ασύρματου μεταφερθήκαμε για λίγο στο πιλοτήριο του αεροσκάφους όπου ο ιπτάμενος απευθύνθηκε στο κοινό. Σε γνωστούς και αγνώστους, σε φίλους, σε συγγενείς, σε συμμαθητές, και σε κόσμο που ήρθε να δει για πρώτη φορά ένα αεροπορικό θέαμα υψηλού επιπέδου. Όπως είχε προαναγγείλλει σε συνέντευξη του πριν την πτήση ο πιλότος επεφύλασσε μια έκπληξη. Η έκπληξη δεν ήταν άλλη από μια μαντινάδα προς τους Ηρακλειώτες ...

«Κρήτη πατρίδα του Διός Κρήτες καλή σας ώρα
Από ψηλά τηνε φρουρώ Τ" αη Μηνά τη χώρα»

7 demo iraklio7

9 demo iraklio9

Η επίδειξη ολοκληρώθηκε με μια διέλευση από την πάλαι ποτέ φωλιά των αεροσκαφών αναχαίτισης Mirage F1CG και την 126 Σμηναρχία Μάχης κατόπιν επιθυμίας των αρχών του Αεροδρομίου Ηρακλείου ως φόρος τιμής σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στον χώρο της εκδήλωσης υποστηρίζοντας την πτήση του Γιώργου Ανδρουλάκη από τον πύργο ελέγχου.

10 demo iraklio10

11 demo iraklio11

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εμπνεύστηκαν και διοργάνωσαν αυτή την επίδειξη, με την ευχή να μην είναι όμως και η μοναδική, έτσι ώστε να δίνεται πιο συχνά η ευκαιρία σε όλους μας, να παρακολουθούμε θέαμα ισάξιο αν όχι πολύ ανώτερο αντίστοιχων επιδείξεων του εξωτερικού και παράλληλα να γνωρίζουμε από κοντά το τεράστιο έργο που επιτελεί η Πολεμική μας Αεροπορία στους ουρανούς του Αιγαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σμηναγός Ανδρουλάκης: Πέρασε πάνω από το μνημείο του Σήφη Αναστασάκη πριν την επίδειξη στο Ηράκλειο!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Το κεφάλι ψηλά στον ουρανό της Γέργερης σήκωσαν σήμερα το μεσημέρι οι κάτοικοι του χωριού και καμάρωσαν τον Σμηναγό (Ι) Γιώργο Ανδρουλάκη, να περνά με το μαχητικό F-16C της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων "Ζευς" της Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από την περιοχή, με κατεύθυνση το Ηράκλειο...

Η Γέργερη είναι το χωριό όπου έχει ταφεί ο  Σμηναγός (Ι) Σήφης Αναστασάκης, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής. Το μνημείο που έχει ανεγερθεί από το 2011, θυμίζει σε όλους τη θυσία του.  Η περιοχή σείστηκε από τον ήχο του κινητήρα του μαχητικού, σε έναν ξεχωριστό "χαιρετισμό" Αεροπόρου προς Αεροπόρο που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας, σε όσους είχαν τη τύχη να το δουν.

Λίγα λεπτά αργότερα, χιλιάδες Ηρακλειώτες θαύμασαν την εντυπωσιακή επίδειξη του F-16 Demo Team, με την οποία κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της Πόλης Άγιο Μηνά.

O Σμηναγός (Ι) Σήφης Αναστασάκης άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Αυγούστου του 2010, τρεις ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, επιβαίνοντας στο υπ' αριθμ. "604" διθέσιο F-16D Block 52+, της 340 Μοίρας.

Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή, συγκρούστηκε στον αέρα με ένα μονοθέσιο F-16C που συμμετείχε στην άσκηση, στο οποίο επέβαινε ο Σγος (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας. Μετά τη σύγκρουση, ο Σμγος (Ι) Ιωσήφ Αναστασάκης μεταφέρετε και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με πολύ βαριά τραύματα στα οποία και υπέκυψε και μετά από ηρωική αλλά άνιση μάχη...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Γιώργος Χουστουλακης - Εθνοφύλακας Φλώρινας

Στην σημερινή πολιτική ρευστότητα στα Βαλκάνια με τον αλυτρωτισμό και την μεγαλοϊδεατισμό να καλπάζει, βλέπε: Τσάμηδες, Σκοπιανούς, Αλβανούς των Σκοπίων, Βουλγάρων, Toύρκων κατά δήλωση τους, η πολιτεία αντέδρασε στην Ακριτική Φλώρινα ξαφνικά και χωρίς κανένα λόγο το 2011 με τον αφοπλισμό των Εθνοφυλάκων!

Γιατί άραγε;

Τα ερωτήματα αμείλικτα: Γιατί και ποιόν λόγο έγινε ο αφοπλισμός των Ελλήνων Εθνοφυλάκων στην ακριτική πόλη μας;
Έγιναν εγκλήματα με εθνικά όπλα και ληστείες από εθνοφύλακες; Υπήρξαν επεισόδια; Όχι βέβαια μα και αν είχαν γίνει θα ήταν πολύ ποιο εύκολα να τα αντιμετωπίσεις μέσα από οργανωμένο σχηματισμό πάρα από άτακτους.

Εκτός αν κάποιοι θέλουν την Πατρίδα χωρίς οπλισμό, χωρίς ηθικό, χωρίς οργάνωση, χωρίς ιδανικά.

Εμείς οι Ακρίτες Εθνοφύλακες δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι, δυνατοί και να στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι ακόμη και με τα (Λειόκανα) αν χρειαστεί, θα αντιμετωπίσουμε όποιον τολμήσει να επιβουλευτεί τα άγια χώματα της πατρίδος μας...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Παλαιότερα υπήρχε μια αμφισβήτηση όσον αφορά στη Γαύδο από την πλευρά της Λιβύης, αλλά τώρα, από τότε που κάναμε σεισμικά στη Νότια Κρήτη έως τη μέση γραμμή, ενσωματώσαμε τη δράση της Γαύδου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 2428 Km2 χωρίς κανένα πρόβλημα και συνεχίζουμε με συνομιλίες, για να υπογράψουμε μια επίσημη συμφωνία de jure. Με ανάλογο τρόπο, η τριμερής του Καΐρου ενεργοποιεί τη δράση του συμπλέγματος Καστελλορίζου που προσφέρει στην ελληνική ΑΟΖ επιπλέον 20851 km2, αφού η ζώνη επαφής της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή ΑΟΖ οφείλεται στην ύπαρξή του. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι έχουμε μια αλλαγή φάσης που αφορά άμεσα στην λεκάνη Ηροδότου, η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η τριπλή επαφή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δεν είναι πια μόνο ένα θεωρητικό σημείο, αποτέλεσμα των υπολογισμών μέσω διαγραμμάτων Voronoi αλλά μια απτή γεωοικονομική πραγματικότητα της έννοιας της ΑΟΖ. Το τριπλό σημείο επαφής θα είναι και σημείο αναφοράς στις τελικές διαπραγματεύσεις, αφού είναι αυτό που θα κλείσει και την τριπλή συμφωνία που θα έρθει να ενισχύσει την υπάρχουσα συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Έχουμε λοιπόν τα χειροπιαστά αποτελέσματα μιας δράσης που λειτουργεί σε απόσταση 259 Km και επιτρέπει σε αυτές τις τρεις χώρες να έχουν ένα σημείο επαφής κοινό. Αυτή η νέα δυναμική σε πολιτικό επίπεδο βασίζεται στο υπόβαθρο της τοποστρατηγικής κι όχι μόνο της γεωστρατηγικής, αφού δεν μιλούμε πια για γείτονες αλλά για σχέσεις. Κι αυτές οι σχέσεις μεταξύ των τριών κρατών έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Τώρα με τις εξελίξεις στα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ονασαγόρα στα θαλάσσια οικόπεδα 12 και 9, εισχωρούμε σε μια νέα φάση ακόμα και για τα ίδια τα ενεργειακά μας θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η γεωπολιτική θέση της Κύπρου έχει αναβαθμισθεί. Έτσι κι η ύπαρξη του συμπλέγματος Καστελλορίζου λειτουργεί συμμαχικά προς την ίδια κατεύθυνση δίχως πια καμία διπλωματική δικαιολογία. Επίσης το όλο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι σε φάση άμεσης υποστήριξης διότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι καταλυτικά για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι βλέπουμε ότι τα κράτη μέλη ξεκαθαρίζουν τη θέση τους απέναντι στην Τουρκία, αφού θεωρούν ότι είναι απαράδεκτες οι κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Συνολικά και ολικά, ζούμε μια αλλαγή φάσης και σε αυτή το σύμπλεγμα Καστελλορίζου παίζει ένα θεμελιακό ρόλο.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter