Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014
Write on Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο από την Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΝΕΣΤΟΣ - 14», την οποία πραγματοποίησε το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο ΣΙ - ΕΦΕΣΟΣ», στον ποταμό Νέστο στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014.

Η άσκηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στα πλωτά μέσα και εξέτασε το συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά τη διάβαση ευκαιρίας ενός υδάτινου κωλύματος. Την άσκηση παρακολούθησε ο Διοικητής της ΧΧ ΤΘΜ Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Θωμαΐδης, ο Διοικητής της ΧΧV ΤΘΤ και ο Διοικητής της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία - μη έχοντας άλλα σοβαρότερα προβλήματα - για τον εάν είναι ή όχι προσβλητικός ο όρος «ένστολος»!
Προσωπικά χρησιμοποιώ τον όρο «στρατιωτικός», όταν αναφέρομαι γενικά στα στελέχη των ΕΔ ή «στέλεχος του ....», όταν αναφέρομαι ειδικά σε κάποιο Κλάδο. Το κάνω όμως από συνήθεια και όχι γιατί θα με «χάλαγε» η αναφορά σε ένστολο!

Δεν είμαι φιλόλογος, ούτε και γλωσσολόγος, αλλά θεωρώ ότι η Ελληνική γλώσσα είναι μια «γόνιμη» γλώσσα, που γεννά λέξεις και νοήματα, από τις ρίζες της και έτσι δομείται, πολλαπλασιάζεται και απλώνεται, όπως ο κισσός, τα όρια της έχουν να κάνουν, μόνο με την ευφράδεια και τη φαντασία μας!! Αυτός είναι και ο λόγος, που οι σχετικοί επιστήμονες θεωρούν, ότι μόνο η Ελληνική γλώσσα μπορεί να στηρίξει την μελλοντική «τεχνική νοημοσύνη».

Έτσι λοιπόν εγώ νομίζω ότι το «ένστολος», προέρχεται από το «εν στολή» ... ευρισκόμενο άτομο. Άρα, παρά τα αντίθετα επιχειρήματα και τις αιτιάσεις ότι αυτός είναι ξενικός όρος, πιστεύω ότι αποδίδει –κατ' αρχήν- σωστά το νόημα (για τους φέροντες στολή) !! Ανεξάρτητα αυτού, στην καθομιλουμένη έχουν παρεισφρήσει ουκ ολίγες ξενικές και παραποιημένες φράσεις, που πλέον είναι ριζωμένες και αναπόσπαστες στο λεξιλόγιο μας !!

Ειδικότερα, την εποχή που ο όρος αυτός πρωτοεμφανίστηκε, πιστεύω ότι οι μόνοι που έφεραν στολή, ήταν οι στρατιωτικοί (διότι η στολή των παπάδων, χαρακτηρίζεται / διαχωρίζεται ως «ράσο»)! Το γεγονός ότι η στολή προσδίδει κύρος, αποπνέει οργάνωση και πειθαρχία και γενικά έχει "πέραση" στην κοινωνία, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί να μιμηθούν τους στρατιωτικούς και να φορέσουν κάθε λογοίς στολές, με χρώματα, παράσημα, διακριτικά και αμφιμασχάλια! Έεεε πώς να το κάνουμε; Είμαστε μια κοινωνία, μίμων και βιτρίνας, τίτλων και αξιωμάτων, συνήθως χωρίς περιεχόμενο και ουσία !! Ακούς Καπετάνιε από δεξιά, Πρόεδρε από αριστερά, Αρχηγέ πίσω σου και Υπουργέ μου, μπροστά στα πόδια σου και σαστίζεις, που εσύ .... είσαι ένας φτωχός και μόνος ένστολος!

Το γεγονός ότι έχουμε γεμίσει με πλαστά, ιμιτασιόν και γενόσημα, δε σημαίνει ότι το «αυθεντικό» έχασε την αξία, το νόημα και το κύρος του !! Εξάλλου, αν η μαϊμού μπορεί να φοβίσει τον σταυραετό, τότε αυτός δεν είναι άρχοντας, αλλά .... κοτούλα!
Σε μια εποχή που τα Greeklish και οι συντμήσεις, αντικαθιστούν βιαίως τη γλώσσα μας, το να επιδιώκεις ένα δύσχρηστο όρο, είναι απλά μια γραφικότητα, του τύπου «καλό θα είναι, αλλά αχχ και να 'ξερες ...» ! Αυτό που εμένα πρωτίστως με ενδιαφέρει είναι, αυτός που αναφέρεται σε μένα ως «ένστολο», τι νόημα δίνει στην αναφορά του και με τι σεβασμό μιλά για την προσωπικότητα, την ιδιότητα και την προσφορά μου !!

Εξάλλου και το «στέλεχος ...» - που προτείνουν οι θιγόμενοι - είναι ένας .... ακόμα πιο κοινός όρος (από το στέλεχος σε επιχείρηση και σε βενζινάδικο, μέχρι το στέλεχος ομάδας ή και .... συμμορίας)! Ας διασφαλίσουμε λοιπόν το κύρος και την αξιοπρέπεια μας, σ' αυτούς όλους που μας εμπαίζουν συστηματικά και μας υποτιμούν γενικώς και αδιαλείπτως και μετά ..... ξανα - συστηνόμαστε!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter