Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014
Write on Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014, στο πλαίσιο της Κοινωνικής της προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία διέθεσε τα παρακάτω μέσα:

Για Αεροπυρόσβεση,

Δύο (2) CL-215 εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στο Μεσολόγγι.
Τρία (3) CL-215 εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στο Όθρυς.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στη Στυλίδα.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στην Κοντοβάζαινα Αρκαδίας.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στο Λιβάδι Κεφαλονιάς.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στο Αγρίνιο.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή αεροπυρόσβεσης στην Αρεόπολη.

Εκτελέστηκαν 19 έξοδοι και συμπληρώθηκαν 48,6 ώρες πτήσης.

Για Επιτήρηση,

Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή επιτήρησης στη Λαμία.
Δύο (2) PZL εκτέλεσαν αποστολή επιτήρησης στην Κέρκυρα.
Ένα (1) PZL εκτέλεσε αποστολή επιτήρησης στη Χρυσούπολη.
Ένα (1) PZL εκτέλεσε αποστολή επιτήρησης στη Μυτιλήνη.

Εκτελέστηκαν 7 έξοδοι και συμπληρώθηκαν 8,5 ώρες πτήσης.

Για Αεροδιακομιδές,

Ένα (1) Α-109 μετέφερε 1 ασθενή από την Κεφαλονιά στο Ρίο.
Ένα (1) Super Puma μετέφερε 1 ασθενή από την Κύθνο στην Ελευσίνα.
Ένα (1) Super Puma μετέφερε 1 ασθενή από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη.

Συμπληρώθηκαν 6,2 ώρες πτήσης σε 3 αποστολές.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Ένα νέο μόρφωμα κάνει την εμφάνιση του στον αραβικό κόσμο. Ποτέ στο παρελθόν η Αλ Κάιντα ή κάποιο παρακλάδι της, δεν είχαν υπό τον έλεγχο τους μια τόσο μεγάλη έκταση. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε διακηρύσσει ότι στόχος της είναι η ίδρυση ενός χαλιφάτου, ανατρέποντας τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή, όπως αυτά χαράχθηκαν μετά τη Γαλλοβρετανική συμφωνία Σάικς-Πικό το 1916.

Ας δούμε όμως, αναλυτικότερα ποιες περιοχές συγκαταλέγονται στους σχεδιασμούς της οργάνωσης. Το Λεβάντε περιλαμβάνει εκτός της Συρίας, την Ιορδανία, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και τμήμα του Σινά. Οι τζιχαντιστές επιχειρούν να εφαρμόσουν την πιο αυστηρή εκδοχή της Σαρίας, στις περιοχές που ελέγχουν.

Επικεφαλής είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Είναι πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα και περιλαμβάνεται στη λίστα των δέκα πιο επικίνδυνων τρομοκρατών στον κόσμο. Γεννήθηκε στη Σαμάρα του Ιράκ το 1971 και ισχυρίζεται ότι είναι απόγονος του προφήτη Μωάμεθ. Σύμφωνα με ιστοσελίδες τζιχανιστών, διαθέτει διδακτορικό τίτλο στις ισλαμικές σπουδές από το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης. Συμμετείχε σε αρκετές ένοπλες ομάδες εξτρεμιστών, ενώ το 2010 ανέλαβε τα ηνία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Αναλυτές θεωρούν, ότι η οργάνωση έχει στις τάξεις της περισσότερους από 10.000 μαχητές. Κανένα κράτος δεν φαίνεται να στηρίζει ανοιχτά της δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε. Χρηματοδοτείται από μεμονωμένους επιχειρηματίες, οι οποίοι προέρχονται από χώρες του Κόλπου, ενώ αντλεί χρήματα και από κλοπές, απαγωγές και εκβιασμούς.

Η ισλαμιστική οργάνωση ελέγχει την πετρελαιοπαραγώγο ζώνη του Ντειρ αλ Ζορ στη Συρία. Με την κατάληψη της Μοσούλης ενισχύεται σημαντικά, αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις τράπεζες της πόλης, ενώ πολιορκεί και το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας.

Η οργάνωση αντλεί την ισχύ της από την αδυναμία των αντιπάλων της. Το καθεστώς Άσαντ της άφησε σκοπίμως πεδίο δράσης για λόγους τακτικής. Η ιρακινή κυβέρνηση των σιιτών αδυνατεί να σταματήσει τους τζιχαντιστές. Ο πρωθυπουργός του Νουρί Αλ Μαλίκι αντιμετωπίζει την εχθρότητα των σουνιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε. Η ενίσχυση των τζιχαντιστών προκαλεί ανησυχία και στη διεθνή κοινότητα.

Το 2003 στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ. Έντεκα χρόνια μετά, οι τζιχαντιστές εμφανίζονται θριαμβευτές. Το πλήγμα και για την Ουάσινγκτον είναι βαρύ.

Copyright © 2014 euronews

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter