Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015
Write on Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Μηνάς Ρασούλης, Ταξίαρχος Τεθωρακισμένων ε.α

Μόλις πέντε μήνες μετά από τις καλοκαιρινές εκλογές στην Τουρκία που για πρώτη φορά έχασε την ευκαιρία, μετά από 13 χρόνια σχηματισμού μονοκομματικής κυβέρνησης το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), οι τελευταίες εκλογές στην αρχή του Νοεμβρίου σηματοδότησαν νέες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Αν και τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποσαφηνιστούν περί το τέλος Νοεμβρίου, καθώς θα έχουμε σαφή εικόνα, είναι σίγουρο το ενδεχόμενο πολλών αλλαγών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ιδίως στα θέματα της Συρίας και στο προσφυγικό όπως αναλύονται παρακάτω:
Μεταξύ των δύο προηγούμενων εκλογών, όταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε συνάψει δύο σημαντικές συμφωνίες στα μέσα Ιουλίου με την ΗΠΑ, για την ελεύθερη χρήση των Τουρκικών αεροπορικών βάσεων και του εναερίου χώρου από τα αμερικανικά στρατεύματα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), επιτεύχθηκε και δεύτερη συμφωνία με την Ε.Ε. για την διαχείριση της αυξανόμενης κρίσης των προσφύγων σε αντάλλαγμα την εκ νέου ενεργοποίηση των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας στις δομές της ένωσης.

Παρά την διαφορετικότητα των συμφωνιών κατά βάθος κάποια από τα κεφάλαιά τους μπορούν να ερμηνευθούν υπό τον ίδιο τίτλο, αλλά και με εμφανή σημεία των προσπαθειών εκ μέρους της Τουρκίας, της αξιοποιήσεως των γεωπολιτικών και στρατηγικών της πλεονεκτημάτων, επιδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό της ρόλο, για την επίλυση διεθνών προβλημάτων. Τα επιχειρήματά της είναι η προσπάθεια άμεσης εμπλοκής της στην καταπολέμηση του ISIS, ακόμα και με εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων δημιουργώντας νεκρή ζώνη εντός της Συρίας, με σκοπό την παρεμπόδιση της εισροής προσφύγων προς την Μεσόγειο και κατ΄ επέκταση εις την Δύση, αλλά και η μακροχρόνια φιλοξενία που έχει διαθέσει με τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο έδαφός της.

Εκτιμώντας τις αδυναμίες των αμερικανών συμμάχων στην καταπολέμηση της ISIL και ιδίως στην πρόθεσή των ως προς την διάθεση προσωπικού στο έδαφος προς άμεση εμπλοκή, η Τουρκία επιζητεί ένα ποιο ενεργό ρόλο, προσπαθώντας να ξεφύγει από την αυξανόμενη διεθνή κριτική, ότι δεν έχει κάνει αρκετά βήματα στην καταπολέμηση των φανατικών Ισλαμιστών, αλλά ενδιαφερόμενη περισσότερο για τα τεκταινόμενα στις Κουρδικές περιοχές. Αν και για το προσφυγικό θα περίμενε περισσότερες ενέργειες η Ευρώπη εκ μέρους της, η αλλαγή της στάσης της ως προς το θέμα του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, που δεν αποκλείει κατηγορηματικά μια μεταβατική πολιτική περίοδο, πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Η άμεση δε εμπλοκή των Ρωσικών δυνάμεων ως στρατηγικό πλεονέκτημα είτε από αέρος, είτε από το έδαφος, συνεπικουρούμενες με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ που διαθέτει οργανωτικά μέλη και στο Λίβανο, αλλά και του Ιράν, καθιστά τις τουρκικές προθέσεις για ενεργή εμπλοκή πλεονεκτικότερη προς λήξη των παρεξηγήσεων με τους συμμάχους της. Τα αραβικά κράτη και η Ιορδανία ως μέλη της "συμμαχίας των προθύμων" με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, αν και διαθέτουν αρκετή οικονομική συνεισφορά δεν έχουν όπως φαίνεται μέχρι τώρα την πρόθεση για άμεση εμπλοκή στο Συριακό πρόβλημα, αφήνοντας το κενό να το καλύψει η Τουρκία.

Σοβαρά ερωτήματα όμως έχουν προκαλέσει στην Δύση ο περιορισμός των ελευθεριών στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες, μετά τις κατασχέσεις εφημερίδων και τις συλλήψεις πολιτών με επιχείρημα την προσβολή, επιδεικνύοντας όλο και περισσότερο αυταρχικό πρόσωπο και αδιαφορώντας για τις δεσμεύσεις της προς την διεθνή κοινότητα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. Η εφαρμογή των διεθνών κανόνων όμως, θα είναι και το σημαντικότερο πιστοποιητικό των κινήσεων της για μια πραγματική αλλαγή της εξωτερικής της πολιτικής, διαφορετικά κινδυνεύει να χαθεί η γεωπολιτική της σημασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων της Συρίας και του ISIS, αλλά και η ρήξη των σχέσεών της με τους συμμάχους της.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνέντευξη στον Γιώργο Λαμπράκη

Το πλάνο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσα από τον Εθνικό Αμυντικό Βιομηχανικό Σχεδιασμό που σύντομα θα θεσμοθετηθεί, παρουσιάζει μέσα από την αποκλειστική συνέντευξή του στο defenceline.gr o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Κυριάκος Κυριακίδης.

Ο Αντιναύαρχος ε.α. μίλησε στο defenceline.gr , για τον παρόν αλλά και το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση AUSA 2015 και την ελληνική συμμετοχή στην Ουάσιγκτον που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Οι προοπτικές ανασυγκρότησης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν παρά τη παρατεταμένη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, ο σχεδιασμός και οι δράσεις της ΓΔΑΕΕ, καθώς επίσης και η σύναψη διακρατικών συμφωνιών αμυντικοτεχνικής συνεργασίας με ξένες χώρες, βρισκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κυριάκου Κυριακίδη στο defenceline.gr έχει ως εξής:

Defenceline.gr: Ποια ήταν τα οφέλη συμμετοχής της ΓΔΑΕΕ, σε μία τόσο σημαντική έκθεση όπως την AUSA 2015;

Κ. Κυριακίδης: "Υπάρχουν οφέλη για την ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας που αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες επιδιώξεων της ΓΔΑΕΕ. Στο πνεύμα αυτό εκτιμώ ότι η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας με το Εθνικό Περίπτερο υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική καθ΄ όσον στην έκθεση συμμετείχαν εξήντα διαφορετικές χώρες και από αυτές μόνον εννέα είχαν Εθνικό περίπτερο. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία των επί μέρους Βιομηχανιών και μάλιστα ιδιαίτερα όταν υπάρχει και η παρουσία του καθ΄ ύλην αρμοδίου Υπουργού, εν προκειμένω του κ. Βίτσα.
Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να είναι ποιο έντονη η παρουσία μας σε μια περίοδο που στην παγκόσμια κοινότητα της αμυντικής βιομηχανίας πολλά λέγονται, λαμβανομένης υπ΄ όψιν της οικονομικής συγκυρίας. Δηλαδή πολύ απλά μπορέσαμε και περάσαμε το μήνυμα ότι αυτές τις εποχές η χώρα μας δηλώνει «παρών», «θέλω» και «μπορώ» να μετέχω ενεργά στον συγκεκριμένο τομέα ανάπτυξης.
Πράγματι τα παραπάνω μηνύματα σαφώς και πέρασαν τόσο σε μεμονωμένους επισκέπτες όσο και σε διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς οι οποίοι επισκέφθηκαν το περίπτερο μας και επεδίωξαν και είχαν συνάντηση είτε με τις συμμετέχουσες εταιρίες είτε σε επίπεδο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με την παρουσία μας στις εκθέσεις ενισχύεται η τάση εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και της δίνεται η δυνατότητα να διατηρήσει ή και να κατακτήσει μεγαλύτερο κομμάτι της διεθνούς αγοράς υιοθετώντας τους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού".

Defenceline.gr: Πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας, πως επηρρεάζει τις αμυντικές βιομηχανίες και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων; 

Κ. Κυριακίδης: "Σας υπενθυμίζω ότι η τεχνολογική ανάπτυξη σε ένα συντριπτικά υψηλό ποσοστό τυγχάνει εφαρμογής στον αμυντικό μηχανισμό. Κατά συνέπεια δεν θα απείχαμε της αλήθειας εάν λέγαμε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας.
Προϋπόθεση της εξέλιξης της τεχνολογίας είναι η έρευνα. Βεβαίως η έρευνα απαιτεί ιδιαίτερα κεφάλαια και η επιτυχία της ενέχει κάποιο βαθμό αβεβαιότητας. Είναι αντιληπτό λοιπόν ότι η υφιστάμενη δημοσιοοικονομική κατάσταση στον τομέα αυτό μας επιβάλει περιορισμούς. Έτσι οι παρούσες συνθήκες μας οδηγούν σε έρευνα χαμηλού κόστους και μικρότερου δυνατού ρίσκου αποτυχίας.
Παρ΄ όλα τα παραπάνω όμως δεν πρέπει να αγνοούμε τον παράγοντα «άνθρωπος» και κατά περίπτωση τι εμπεριέχει αυτός. Εν προκειμένω τα προτερήματα της φυλής μας και την ικανότητα της σε καινοτόμες ιδέες.
Αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ των άλλων η ανάπτυξη της έρευνας από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) σε συνεργασία με την Αμυντική Βιομηχανία. Στα πλαίσια του σκοπού αυτού διοργανώσαμε πρόσφατα μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα: «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα ΑΣΕΙ». Στην ημερίδα αυτή παρευρέθηκε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, γεγονός που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον στα θέματα, έρευνας, ανάπτυξης, τεχνολογίας από το Υπουργείο Άμυνας.
Υπάρχουν ανθρώπινοι πόροι οι οποίοι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι. Στο σημείο αυτό θέλω να σας παραθέσω, ως παράδειγμα, αυτούσια την δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένου κατά την ανωτέρω ημερίδα: «Ως πρώτη κίνηση, όσοι νέοι κατατάσσονται για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία και έχουν πτυχία, επιστημονικά προσόντα, έχουν συμμετάσχει σε έρευνες, τα βιογραφικά τους επιλέγονται από τα Επιτελεία και στέλνονται σε μια ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε δημιουργήσει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η οποία αποτελείται από νέους επιστήμονες, και εντάσσονται άμεσα σε ομάδες οι οποίες θα είναι στη διάθεση των ΑΣΕΙ, προκειμένου να μπορούν να δώσουν στη στρατιωτική τους θητεία, έστω σε αυτούς τους εννέα μήνες που υπηρετούν, ό,τι καλύτερο μπορούν για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό του αύριο.»
Στα πλαίσια του «συμμαζέματος» του τομέα αυτού έχει ήδη ετοιμάσει η ΓΔΑΕΕ το νομικό πλαίσιο του Εθνικού Φορέα Αμυντικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΦΑΕΤ) όπου προβλέπεται η ενοποίηση των επί μέρους σήμερα φορέων των Γενικών Επιτελείων για τον αυτονόητο σκοπό της οικονομίας πόρων με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητας. Αυτό πολύ σύντομα θα το δείτε να υλοποιείται".

Το παρόν και το μέλλον της Αμυντικής Βιομηχανίας

Defenceline.gr: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία;

Κ. Κυριακίδης: "Η Αμυντική μας Βιομηχανία είναι ένα μέρος του συνόλου της χώρας μας. Αυτονόητο λοιπόν είναι να ζει και αυτή τις ιδιαίτερες οικονομικές πιέσεις των καιρών. Από την άλλη πλευρά η αμυντική μας βιομηχανία είναι, μεταξύ και άλλων, η ανατρεπτική απάντηση σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι «δεν παράγουμε τίποτα». Έχουμε βιομηχανίες που παράγουν αυτόνομες μονάδες καθώς και πολλές που συμμετέχουν στην παραγωγή προϊόντων από εταιρίες κολοσσούς στον τομέα της άμυνας. Υπάρχουν εταιρείες που τα προϊόντα τους φθάνουν και στις πέντε ηπείρους. Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί πολύ στενή και άμεση συνεργασία, όπως εξ άλλου έπρεπε να γίνει, μεταξύ ΓΔΑΕΕ και εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Σήμερα λοιπόν που μιλάμε οι Ελληνικές Αμυντικές Βιομηχανίες μετά από μια περίοδο ύφεσης αρχίζουν δειλά-δειλά μια ανοδική πορεία. Ευθύνη της ΓΔΑΕΕ είναι να επιταχύνει αυτή την ανοδική πορεία. Για τον λόγο αυτό και οι Αμυντικές Βιομηχανίες αποτελούν το κύριο μέρος του Εθνικού Αμυντικού Βιομηχανικού Σχεδιασμού της χώρας, κείμενο που πολύ σύντομα θα θεσμοθετηθεί και θα αποτελεί την πυξίδα στον ιδιαίτερο αυτό τομέα".

Defenceline.gr: Με ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αναδειχθούν οι δυνατότητες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μίας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων τους στις ξένες αγορές;

Κ. Κυριακίδης: "Πρόσφατα ολοκληρώθηκε, σε μορφή CD, από το ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ ο κατάλογος των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών, ενώ αναμένεται και έντυπη έκδοσή του. Ο συγκεκριμένος κατάλογος προωθείται μέσω των ελληνικών πρεσβειών αλλά και άλλων κατάλληλων διαύλων στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παρουσίασης των δυνατοτήτων των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών μέσω της ΓΔΑΕΕ και των Πρεσβειών μας στους αντίστοιχους κρατικούς φορείς εξοπλισμών των ξένων χωρών.
Το τελευταίο δε γίνεται συστηματικά τους τελευταίους μήνες οπότε εκπρόσωποι των αμυντικών βιομηχανιών συνοδεύουν τον Υπουργό Άμυνας σε κάθε διμερή επίσκεψη του σε χώρες αναλόγου ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ επιδιώκεται η σύναψη διακρατικών συμφωνιών αμυντικοτεχνικής συνεργασίας με ξένες χώρες.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι ολοκληρώθηκε η ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ, όπου εκεί θα μπορεί να ανατρέξει κανείς και να εντοπίσει γρήγορα και έγκυρα την κάθε πληροφορία που τον αφορά, συμβάλλοντας με ακόμη ένα τρόπο στην διεθνοποίηση των δυνατοτήτων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο μιας δυναμικής πολιτικής εξωστρέφειας και προώθησης τους στις ξένες αγορές.
Παράλληλα άλλη μια δυνατότητα προβολής δίνεται με την οργάνωση επισκέψεων των ξένων Ακολούθων Άμυνας στις Αμυντικές Βιομηχανίες της χώρας μας σε ετήσια βάση.
Τέλος, με συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια της ΓΔΑΕΕ και των εθνικών εκπροσώπων μας στο ΝΑΤΟ και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) προωθείται η ενίσχυση και η προώθηση των Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών μέσω εξασφάλισης συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς προμηθειών και σε κοινά προγράμματα έρευνας.
Όπως βλέπεται υπάρχει σχεδιασμός για μια συντονισμένη προσπάθεια πολλαπλών ενεργειών προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση".

Defenceline.gr: Η οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι πελάτες του εξωτερικού;

Κ. Κυριακίδης: "Θα έλεγα κατ΄ αρχάς όχι. Η παγκόσμια κατάσταση της οικονομίας είναι αυτή που έχει επηρεάσει γενικότερα τον συγκεκριμένο χώρο. Πέρα αυτών όμως η μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση δημιουργεί νέα δεδομένα στον τομέα της άμυνας".

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων

Defenceline.gr: Μιλήστε μας για τον ρόλο και την αποστολή της ΓΔΑΕΕ.

Κ. Κυριακίδης: "Η ΓΔΑΕΕ είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αποφάσεων επί θεμάτων Αμυντικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων Προμήθειας κυρίου και λοιπού υλικού Εξοπλιστικών Προ γραμμάτων, Συμβάσεων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (ΑΩ), Διασφάλισης Ποιότητας καθώς και Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών.
Η υπηρεσία μας συγκροτείται από τρεις Διευθύνσεις (Διεύθυνση Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ), Διεύθυνση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και Διασφάλισης Ποιότητας (ΔΑΩΔΠ) και Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών) και διαθέτει Τμήμα Διεθνών Σχέσεων.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολύς κόσμος, δικαιολογημένα, όταν ακούει εξοπλιστικά προγράμματα κάνει διάφορους, αρνητικούς, συνειρμούς συνδέοντας τα με την διαπλοκή του παρελθόντος. Σήμερα καλούμεθα ως ηγεσία της ΓΔΑΕΕ να εξασφαλίσουμε την μη επανάλειψη τέτοιων φαινομένων, γι αυτό και μαζί με τον Γενικό Διευθυντή έχουμε «ανοίξει» την ΓΔΑΕΕ στο κάθε έναν ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να επικοινωνήσει μαζί μας και με την βοήθεια της σημερινής τεχνολογίας παρέχουμε πρόσβαση, σ το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, σε κάθε πληροφοριακό υλικό".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter