Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 25 Απριλίου 2015
Write on Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός*

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα θέματα της ΑΟΖ και της Γενοκτονίας μπορούν να συσχετίζονται. Κι όμως η πραγματικότητα το αποδεικνύει. Ένα αποτελεσματικός τρόπος για να κατανοήσουμε αυτό το γεγονός είναι να το εντάξουμε στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων. Σε αυτό, οι παίκτες έχουν αρχικά συμφέροντα, τα οποία λειτουργούν ως υπόβαθρο, αλλά και στρατηγικές συμπεριφοράς μέσα στο πεδίο δράσης.

Καθώς η ΑΟΖ δρα ως καταλυτικό στοιχείο, προκαλεί αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο καθορισμός της γεώτρησης στην περιοχή, όπου συνορεύουν οι ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ μετά από την διακρατική συμφωνία, αποτελεί αλλαγή φάσης του παιγνίου. Αυτό δεν είναι πια δυνητικό, διότι η γεώτρηση είναι μία υλοποίηση. Όσο ήταν δυνητικό το παίγνιο, ο κάθε παίκτης μπορούσε να θεωρήσει ότι υπάρχει ή όχι, ανάλογα με τη θέλησή του. Τώρα αυτό δεν ισχύει πια.

Επιπλέον, οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες δεν είναι παρά κινήσεις απόγνωσης, προκαλούν αναπόφευκτα αντιδράσεις από τους άλλους παίκτες. Το Ισραήλ έχει υποστεί μία γενοκτονία. Η Ελλάδα έχει υποστεί μία γενοκτονία. Και η Κύπρος ένα έγκλημα πολέμου. Αυτές οι περιοχές δεν είναι τυχαίες και αποτελούν διαχρονικά μία συνέχεια. Μία από τις καλύτερες αποδείξεις είναι οι Ιππότες της Μάλτας, οι οποίοι είναι οι διάδοχοι των Ιπποτών των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και της Ρόδου.

Έχει ενδιαφέρον ν' αντιληφθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ καλύπτει μέσω των διακρατικών συμφωνιών, αλλά και του ευρωπαϊκού πλαισίου την ίδια τοπολογική συνεκτικότητα. Έχουμε λοιπόν ένα τοποστρατηγικό πεδίο δράσης, στο οποίο ιστορικά ανήκε κι η Αρμενία, η οποία έχει υποστεί κι αυτή μία γενοκτονία. Και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι η αναφορά σε αυτή, αλλά και στα κατεχόμενα της Κύπρου διώκεται ποινικά στην Τουρκία, διότι υπάρχει άρθρο που την απαγορεύει στον Ποινικό της Κώδικα. Όταν εξετάζουμε ολικά αυτό το πλαίσιο αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση του Ισραήλ ως αντίποινα στις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας, που αφορά την προώθηση της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω του lobby τους, όχι μόνο δεν είναι εκτός πλαισίου, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά είναι ορθολογική μέσα στη θεωρία παιγνίων.

Δεν είναι λοιπόν μία κίνηση αντιπερισπασμού, όπως μπορεί να χαρακτηρισθεί επιφανειακά. Το πλαίσιο της ΑΟΖ με τα 200 Ναυτικά Μίλια επιτρέπει μία συνοχή την οποία δεν υποστήριζαν τα χωρικά ύδατα με τα 12 Ναυτικά Μίλια. Είναι ελάχιστοι αυτοί που αντιλήφθηκαν αυτές τις επιπτώσεις, οι οποίες είναι ριζοσπαστικές και θεμελιακές. Αφού προσπαθεί η Τουρκία να αποφύγει τις αναγνωρίσεις των γενοκτονιών που έχει πράξει, δυσκολεύεται να δράσει ανεξάρτητα και ποντάρει στις υποχωρήσεις των άλλων παικτών.

Αυτό προσπάθησε με την υπόθεση του Αρτσάχ στη γη, αυτό προσπαθεί με την ΑΟΖ στη θάλασσα. Αλλά η ανθρωπότητα και ο χρόνος δεν ξεχνούν.

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια. 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων Πολεμικής Αεροπορίας "Αναχαίτιση" επισκέφτηκε την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015 στην 340Μ "Αλεπού" που εδρεύει στην 115ΠΜ στα Χανιά και επιχειρεί με αεροσκάφη F-16C/D Block52+.

Τα μέλη του Συλλόγου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πτητικό έργο της μοίρας καθώς και το έργο των τεχνικών στα υπόστεγα συντήρησης.

Δείτε τις φωτογραφίες: ΕΔΩ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης

Το όνειρο για επαναφορά σε λειτουργική κατάσταση του Spitfire MJ 755 που για χρόνια αποτέλεσε το πλέον πολύτιμο έκθεμα του Μουσείου της ΠΑ έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε έναν πραγματικό εφιάλτη. Η επιχείρηση μεταφοράς του στην Αγγλία ναυάγησε και μετά από την παραμονή του στο Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών, το Spitfire έχει επιστρέψει στο Μουσείο της ΠΑ στο Τατόι μέσα σε κιβώτια!

Το συγκεκριμένο Spitfire (MJ 755) προϊόν του εργοστασίου Castle Bromwich (παρτίδα ΜJ 721-756) εντάχθηκε τον Αύγουστο του 1944 στην 43η Μοίρα της RAF η οποία τότε κάλυπτε τις αποβάσεις στη Νότιο Γαλλία. Μετά από πολεμική δράση στη Βόρεια Ιταλία, παραδόθηκε στην Ελληνική Αεροπορία το Φεβρουάριο του 1947. Στην Ελλάδα τροποποιήθηκε ως φωτοαναγνωριστικό με δύο κάμερες στην άτρακτο και πέταξε για τελευταία φορά το Σεπτέμβριο του 1953. Την άνοιξη του 1995 μεταφέρθηκε από το Πολεμικό Μουσείο στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας.

1 spit

Θυμίζουμε πως το αεροσκάφος είχαν επιθεωρήσει πριν από λίγα χρόνια μηχανικοί του μη κερδοσκοπικού φορέα "Shuttleworth Collection" καθώς και τεχνικοί της εταιρείας "Personal Plane Services". Όλες οι υπηρεσίες και οι τεχνικοί που εξέτασαν το Spitfire διαπίστωσαν πως πρόκειται για ένα αεροσκάφος σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης και ότι κατόπιν της αποκατάστασης του θα είναι το πιο αυθεντικό λειτουργικό υπόδειγμα του τύπου. Σε συνέχεια της προσπάθειας αυτής προσωπικό του Μουσείου μετέβη στην Βρετανία όπου επισκέφθηκε φορείς που εκμεταλλεύονται ιστορικά αεροσκάφη όπως η εταιρεία 'The Fighter Collection' ενώ αποκτήθηκε και η απαραίτητη βιβλιογραφία μέσω του Μουσείου της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

2 spit

 3 spit

4 spit

Η έλλειψη κονδυλίων (δεν είναι μόνο αυτή η αιτία) δεν επέτρεψε την μεταφορά του αεροσκάφους στην Αγγλία, όμως το αεροσκάφος δεν μπορεί να συναρμολογηθεί ξανά, χωρίς την απαραίτητη βοήθεια από το εξωτερικό, με συνέπεια να παραμένουν όλα τα εξαρτήματά του μέσα σε κιβώτια, με τον κίνδυνο "απωλειών" να είναι υπαρκτός όσο ο καιρός και τα χρόνια περνούν και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση του Spitfire ως εκθέματος του μουσείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του defenceline.gr, κάθε τμήμα, εξάρτημα, βίδα, κλπ του αεροσκάφους έχει καταγραφεί και οι όποιες κινήσεις έγιναν ακολουθήθηκαν από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής, μια διαδικασία που εξασφαλίζει την φύλαξη και διατήρηση του αεροπλάνου στο ακέραιο...

7 spit

6 spit

H ΠΑ, πέρα από την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την ασφάλεια των πτήσεων, την μέριμνα για το προσωπικό της όλων των βαθμίδων (Ιπτάμενο, Τεχνικό, στρατεύσιμο και πολιτικό) έχει την ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύει την ουσία της Αεροπορικής Ιδέας στις επόμενες γενιές. Αεροπορική Ιδέα χωρίς τη γνώση και τη ματιά στο ένδοξο παρελθόν δεν νοείται. Το Μουσείο της ΠΑ στο Τατόι φροντίζει γι αυτό και το έργο του είναι αξιοθαύμαστο μέχρι σήμερα.

Το υπογραμμίζει άλλωστε και η ίδια η Αεροπορίας μας, καθώς αναφέρει πως "αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες".

Το Spitfire θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το Ιερό Δισκοπότητο της Αεροπορίας στην Ελλάδα. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουν ότι μπορούν για να το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση, ως έκθεμα. Να μπορούν οι φίλοι της ΠΑ να το θαυμάζουν, όπως έκαναν για χρόνια. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ας ξαναδούμε το ζήτημα της λειτουργικής του "αναγέννησης".

5 spit

Το θρυλικό Spitfire όπως παρουσιάστηκε το 2006 στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, φωτογραφημένο από τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη.

Το 1ο όμως βήμα είναι να βγει από τις κούτες (!) και αφού διαπιστωθεί πως όλα (μέχρι και την τελευταία βίδα) είναι στη θέση τους, να ξεκινήσει - με τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού - η συναρμολόγηση του αεροσκάφους. Τα υπόλοιπα θα τα δουν οι αρμόδιοι σε δεύτερη φάση...
Όσο για το κόστος; Λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορεί το ΥΕΘΑ ή η "Πολιτεία"; Ανοίξτε έναν λογαριασμό με τη μορφή εράνου (κάποτε είχε ξαναγίνει)... Οι φίλοι της ΠΑ και της Αεροπορικής Ιδέας θα δώσουν την απάντησή τους και θα είναι εκκωφαντική!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter