Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015
Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης, Νίκος Τριανταφυλλίδης, Μαρία Γιαμπουλάκη

Το ετήσιο μνημόσυνο στο Μάλεμε για τους πεσόντες Καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών και των πιλότων της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση ΝΙΚΗ τον Ιούλιο του 1974 στη Κύπρο πραγματοποιήθηκε χθες στο Μάλεμε.

Δείτε το βίντεο με την ημερήσια διαταγή του Διοικητή της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών Αντισυνταγματάρχη Ν. Κωστάκη:

Δείτε το βίντεο με τη μαντινάδα που αφιερώθηκε στον αείμνηστο Καταδρομέα της Α' ΜΚ Μανόλη Μπικάκη:

Δείτε το βίντεο με τους Καταδρομείς της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών να ψάλουν τον Εθνικό Ύμνο:

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη, επισκέφθηκε μονάδες και σχηματισμούς στον Έβρο του χώρου Ευθύνης της ΧΙΙ Μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Πατσούκα για να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών (ΣΟΕΠΟΠ). Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, ο κ. Τόσκας ζήτησε επιτάχυνση των εργασιών, ώστε οι κατοικίες να είναι ετοιμοπαράδοτες μέσα στο φθινόπωρο.

Κατόπιν, ο κ. ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε την έδρα της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ (Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας) στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το εκεί Κέντρο Εξομοιωτών. Μάλιστα συμμετείχε και ο ίδιος, αντικαθιστώντας τον πυροβολητή στο ασκούμενο πλήρωμα επί του Εξομοιωτή Βολής του άρματος μάχης Leopard (LEO 2 HEL) σε προσομοίωση νυχτερινής άσκησης επέλασης ουλαμού με βολές επί κινουμένων στόχων, επίγειων (αρμάτων) και ιπταμένων (ελικοπτέρων).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι τις βραδυνές ώρες της Παρασκευής 24 Ιουλίου 2015, εμφανίσθηκε κρούσμα ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε στρατιώτη του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Μηχανικού (ΚΕΜΧ) στο Ναύπλιο. Η κατάσταση του στρατιώτη αντιμετωπίσθηκε άμεσα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου, πλην όμως τα κρούσματα κατά το Σαββατοκύριακο αυξήθηκαν, ο αριθμός των οποίων ανήλθε στα 26.

Τα περιστατικά αντιμετωπίσθηκαν τόσο από το προσωπικό του ΚΕΜΧ όσο και από τα Γενικά Νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους, όπου έγιναν οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας των στρατιωτών δεν είναι ανησυχητική.

Παράλληλα, στο ΚΕΜΧ μετέβη κλιμάκιο ιατρών από το 401 ΓΣΝΑ (παθολόγος και γαστρεντερολόγος) και υπάρχει ετοιμότητα, εφόσον απαιτηθεί, να γίνει άμεση διακομιδή των ασθενών στο 401 ΓΣΝΑ.

Οι στρατιώτες νοσηλεύονται στο αναρρωτήριο του Κέντρου και σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, τους χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και ειδική δίαιτα, ενώ η κατάστασή τους βελτιώνεται συνεχώς.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχίσε σήμερα η εκσκαφή του χώρου του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία με στόχο τον εντοπισμό της ατράκτου του ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, με 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος. 

2 tymvos erga

3 tymvos erga

Κύριος στόχος των εργασιών, είναι ο εντοπισμός των λείψανων των 19 στρατιωτών, καθώς, ήδη, μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας 12 λείψανα.

5 tymvos erga

4 tymvos erga

Σεμνή τελετή
Οι εργασίες άρχισαν με τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων του ΝΟΡΑΤΛΑΣ. Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου ανέφερε πως η σεμνή τελετή, σηματοδοτεί την έναρξη του πρώτου γύρου ανασκαφών που αφορούν την προετοιμασία του χώρου ώστε γύρω στις 20 Αυγούστου να περάσουμε στη δεύτερη και σημαντική φάση...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Αλγειινή εντύπωση προκάλεσε ο πρόεδρος του συλλόγου Κομάντος ' 74 Παναγιώτης Αφάλης, κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημοσύνου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μάλεμε, για τους πεσόντες Καταδρομείς και Αεροπόρους της Επιχείρησης ΝΙΚΗ στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974... (Δείτε ΕΔΩ)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Π. Αφάλης άφησε αιχμές κατά ... πάντων, ενώ χαρακτήρισε τραυματία προ πολέμου (!) τον Καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου ο οποίος όπως είναι γνωστό ήταν ο μοναδικός διασωθείς από το Νοράτλας ΝΙΚΗ-4 το οποίο καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στη Μακεδονίτισσα, ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για προσγείωση.

Δηλαδή, ο άνθρωπος που σώθηκε από θαύμα και που κουβαλά ακόμα τα σημάδια του πολέμου στη ψυχή και στο σώμα του είναι σύμφωνα με τον Π. Αφάλη τραυματίας ... προ πολέμου, ενώ οι Καταδρομείς που βρήκαν το θάνατο μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ήταν πεσόντες εν καιρό πολέμου! Λες και το Νοράτλας πήγαινε για βόλτα στη Κύπρο! Τραγική τοποθέτηση, το λιγότερο...

Μάλιστα λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του συλλόγου Κομάντος ' 74 άφησε αιχμές και για τον αείμνηστο Μανόλη Μπικάκη και την συμβολή του στην αναχαίτιση των τουρκικών αρμάτων που απειλούσαν την Λευκωσία με τη μάχη που δόθηκε στο ύψωμα Κολοκασίδη. Είναι γεγονός, πως στη συγκεκριμένη σύγκρουση συμμετείχαν συνολικά 13 Καταδρομείς της Α' ΜΚ υπό το Νίκο Κοϊμτζόγλου και είχαν όλοι (άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο) συμβολή στην προσβολή των τουρκικών αρμάτων. Το να επιλέγεις ένα μνημόσυνο για να αφήσεις αιχμές και σκιές είναι -το λιγότερο- ανήθικο, όταν μάλιστα αυτοί για τους οποίους αναφέρεσαι δεν είναι εκεί για να σου απαντήσουν...

Οι παρευρισκόμενοι (βετεράνοι, στελέχη της 1ης ΜΑΛ, προσκεκλημένοι και συγγενείς των πεσόντων) δεν πίστευαν στ' αυτιά τους με αυτά που άκουγαν από τον βετεράνο Καταδρομέα ενώ το περιεχόμενο της ομιλίας του συζητήθηκε έντονα στα πηγαδάκια που στήθηκαν μετά την τελετή, όπου ήταν διάχυτη η δυσφορία για την ομιλία και τις ύβρεις του Π. Αφάλη εναντίον των ίδιων του των συναδέλφων!

Σημασία λοιπόν έχει τι λες, πως το λες αλλά και πότε επιλέγεις να το πεις. Για δικούς του λόγους (εκτός και αν άλλα μέλη του συλλόγου ξέρουν κάτι περισσότερο) ο Π. Αφάλης επέλεξε μια ιερή μέρα για την οικογένεια των Καταδρομέων να βγάλει χολή για να αμαυρώσει συμπολεμιστές του!

Δεν ξέρουμε μάλιστα τι άλλο είχε στο μυαλό του να πει, αν δεν κοβόταν (τυχαία...) το ρεύμα της μικροφωνικής...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter