Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018
Write on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Καποδίστριας είχε στόχο την οργάνωση του στρατού, και αντιμετώπισε δύο σημαντικά προβλήματα. Ποια πρέπει να είναι η μορφή και η διάρθρωση των βασικών μονάδων, και ποιοι στρατιωτικοί θα τις στελεχώσουν. Για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων ο Καποδίστριας οργάνωσε και τον άτακτο και τον τακτικό στρατό.

Καταρχήν χώρισε τον στρατό σε τρεις κύριες στρατιωτικές περιφέρειες: Την περιφέρεια Πελοποννήσου με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την περιφέρεια Ανατολικής Ελλάδος με αρχηγό τον Δημήτριο Υψηλάντη και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με αρχηγό τον στρατηγό Ρίτσαρντ Τσώρτς.

Ο στόλος χωρίσθηκε σε τέσσερις μοίρες: την μοίρα του Αιγαίου (περιλαμβανομένης και της ηπειρωτικής Ελλάδας) με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη, τη μοίρα ακτών Μεσσηνίας με αρχηγό τον Γεώργιο Σαχτούρη, τη μοίρα του Ευβοϊκού με αρχηγό τον Γεὠργιο Σαχίνη, τη μοίρα της Δυτικής Ελλάδος με αρχηγό τον Άγγλο πλοίαρχο Φρανκ Άστιγξ. Αρχηγός του στόλου των πυρπολικών ήταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης με υπαγωγή του στη μοίρα του Αιγαίου.

Ο άτακτος στρατός οργανώθηκε με το να καθοριστεί η χιλιαρχία ως ανώτερη και βασική μονάδα η οποία περιλάμβανε δύο πεντακοσιαρχίες. (Κατά άλλη άποψη ο θεσμός των χιλιαρχιών δεν υπήρξε επιτυχής διότι θα έπρεπε να προτιμηθούν μικρότερες μονάδες. Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η μελέτη και η εισήγηση για τον τρόπο οργανώσεως του στρατού και συγκροτήσεώς του σε χιλιαρχίες, είχε ανατεθεί από τον Κυβερνήτη στους Δ. Υψηλάντη, Ι. Κωλέτη και Α. Μεταξά). Συνολικά οργανώθηκαν οκτώ χιλιαρχίες στις οποίες προβλέφθηκε σε κάθε μονάδα η ύπαρξη ιερέως, ιατρού και υπασπιστού και λοιπού προσωπικού. Οι στρατιώτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν στρατιώτες της πατρίδος και όχι του αρχηγού που όλο τον προηγούμενο καιρό ακολουθούσαν. Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των αρχηγών, που τοποθέτησε, και των ανδρών τους δεν διαταράχτηκαν γιατί επέλεξε στρατιωτικούς αναγνωρισμένους από τους Έλληνες ή γνωστούς φιλέλληνες.

Ο τακτικός στρατός αποτελείτο από δύο μονάδες ιππικού τακτικού και ελαφρού από 100 άνδρες το πρώτο και 150 το δεύτερο και ενός τάγματος πυροβολικού.

Ο Καποδίστριας έδειξε και μέσα από τον στρατιωτικό τομέα το ήθος και τις αρετές του. Μερίμνησε για την επιστροφή των «προσκυνημένων» καπετάνιων, των καπετάνιων δηλαδή που είχαν συμμαχήσει με τους Τούρκους, γιατί πίστευε ότι «και συμφέρει μάλλον να τον δεχθώμεν παρά να τον αφήσουμεν εις τους Τούρκους». Φρόντισε για την πολιτισμένη και φιλάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους αιχμαλώτους και στα γυναικόπαιδα του εχθρού. Ο Υψηλάντης μάλιστα έφθασε σε σημείο να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους με την υπόσχεση ότι δεν θα λάβουν όπλα κατά των Ελλήνων και ο Κυβερνήτης τον συνεχάρη γι' αυτό.

Η επιτυχία του ήταν αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη. Κατάφερε την εκκένωση της Πελοποννήσου από τις δυνάμεις του Ιμπραϊμ. Πέτυχε την απελευθέρωση της Δόμβραινας, της Χώστιας, της Αράχωβας, του Στεβενίκου, του Διστόμου, της Γρανίτσας, της Λεβαδείας, των Σαλώνων, του Καρπενησίου, της Βόνιτσας, του Ρίου, της Ναυπάκτου, του Μεσολογγίου και πολλών άλλων πόλεων. Έτσι επετεύχθη η απελευθέρωση όλης της Στερεάς Ελλάδος έως τη συνοριακή γραμμή Κόλπου Άρτης – Κόλπου Βόλου που επεβλήθη τελικώς και ως συνοριακή γραμμή του Ελληνικού Κράτους.

Τίμησε τους αγωνιστές και καθιέρωσε ως τιμητική διάκριση το πρώτο Ελληνικό Τάγμα Αριστείας, κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για την έκφραση ευγνωμοσύνης του Έθνους προς αυτούς οι οποίοι συνέδραμαν ενεργά στην Απελευθέρωση. Το πρώτο Ελληνικό Τάγμα Αριστείας φέρει το όνομα του Σωτήρος για να ανακαλεί στη μνήμη, ότι με τη θεία του συμπαράσταση πραγματοποιήθηκε η ελληνική παλιγγενεσία. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

 

Write on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018, εγκαινιάστηκε στο 401 ΓΣΝΑ, η ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς και η νέα Μονάδα Ενδοσκοπήσεων.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, διαθέτει άρτιο τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, έχει στελεχωθεί με εξαιρετικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εντός αυτής αναπτύχθηκαν θέσεις παροχής θεραπείας νεφρικής υποκατάστασης. Στους πλήρως ανακαινισμένους χώρους της Μονάδας έχουν διαμορφωθεί γραφεία ιατρών, ανάπαυσης και ενδιαίτησης του προσωπικού, ενώ παράλληλα εγκαταστάθηκε πλήρες δίκτυο του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού προσωπικού. H Μονάδα ονομάσθηκε «Μονάδα Τεχνητού – Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Καραμήτσος», σε ένδειξη τιμής στον αποβιώσαντα σε ώρα καθήκοντος εντός του Νοσοκομείου Ταξίαρχο (ΥΓ) Κωνσταντίνο Καραμήτσο.

5 16

Η νέα Μονάδα ενδοσκοπήσεων, δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση των χώρων των παλαιών χειρουργείων, είναι πολλαπλών χρήσεων καθώς διαθέτει αίθουσες ενδοσκοπήσεων του Γαστρεντερολογικού, του Πνευμονολογικού και του Ουρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου. Με την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε, η νέα Μονάδα θα μπορεί να καλύπτει καθημερινά μεγάλο αριθμό διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων, παρέχοντας υψηλού επιπέδου περίθαλψη.

Το Γενικό επιτελείο Στρατού ευχαριστεί θερμά την Εθνική Τράπεζα για την ανιδιοτελή προσφορά στο 401 ΓΣΝΑ του ποσού των 160.000 ευρώ, με το οποίο αγοράστηκαν τα υπερσύγχρονα μηχανήματα αιμοκάθαρσης, τα οποία εξοπλίζουν τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

19 3

Επιπρόσθετα, εγκαινιάσθηκε το νεοσύστατο Στρατιωτικό Ταχυδρομικό Γραφείο του 401 ΓΣΝΑ, για την εξυπηρέτηση του προσωπικού, των νοσηλευομένων και των συνοδών τους.

"Τόσο ο σχεδιασμός, όσο και η υλοποίηση των έργων, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο πλαίσιο του Οράματος του ΓΕΣ, από το εξαιρετικό προσωπικό μας. Με τα παραπάνω έργα που ολοκληρώθηκαν, αλλά και με αυτά που έχουν προγραμματισθεί και ήδη έχουν δρομολογηθεί, υλοποιείται στην πράξη η ανακήρυξη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του 2018, ως «Έτους Μέριμνας» για το προσωπικό μας. Ευελπιστούμε, οι νέες Μονάδες που εγκαινιάστηκαν να είναι πάντα άδειες", αναφέρει το ΓΕΣ σε ανακοίνωσή του.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Τη Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018, βραβεύθηκαν από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, οι:

- ΕΜΘ Ανθυπασπιστής Θεοφιλόπουλος Κωσταντίνος
- ΕΜΘ Αρχιλοχίας Μπέκος Κωνσταντίνος
- ΕΜΘ Αρχιλοχίας Καψάλης Παναγιώτης
- ΕΜΘ Αρχιλοχίας Ανδριανός Ιωάννης
- ΕΠΟΠ Λοχίας Βλαχοπαναγιώτης Παναγιώτης
- ΕΠΟΠ Λοχίας Χριστόπουλος Κυριάκος
- Μόνιμος Υπάλληλος Μέμος Φίλιππος
- Μόνιμος Υπάλληλος Τσουπέης Νικόλαος

του 301 Εργοστασίου Βάσης (301 ΕΒ), διότι συνέβαλλαν στη συντήρηση και στον καλλωπισμό μουσειακών κειμηλίων (πυροβόλα), που εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το προσωπικό του Τεχνικού Σώματος, με την άοκνη προσπάθειά του και την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, πετυχαίνει καθημερινές νίκες, συνεισφέροντας στην υλοποίηση του Οράματος του ΓΕΣ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο θέμα των Τσάμηδων επανέρχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι εδαφική διεκδίκηση εκ μέρους της χώρας του για τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας δεν υπάρχει.

«Εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί» δηλώνει χαρακτηριστικά στα ΝΕΑ. Ωστόσο όσον αφορά το «ζήτημα των Τσάμηδων» ο Αλβανός πρωθυπουργός σημειώνει ότι «για εμάς εδώ στην Αλβανία υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα και τίποτε ευρύτερο».

«Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει με τη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε ευρωπαίος πολίτης» προσθέτει ο κ. Ράμα.

«Μπορείτε να φανταστείτε σήμερα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα ότι ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες στην Αλβανία απαγορεύεται να εισέλθουν εντός των συνόρων της γειτονικής Ελλάδας επειδή οι ρίζες τους είναι από κάποια περιοχή της χώρας σας;» αναρωτιέται ο Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο κυβερνήσεις είναι «κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που θα είναι δίκαιη και για την Αλβανία και για την Ελλάδα».

Όσον αφορά το Σκοπιανό ο Αλβανός πρωθυπουργός δηλώνει ότι «μια σταθερή, δημοκρατική και ευημερούσα "Μακεδονία" (όπως και να λέγεται βάσει συμφωνίας) είναι σημαντικό για το μέλλον των λαών της, της περιοχής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και για την Ελλάδα επίσης».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγες ώρες μετά την άφιξη στη βουλή της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τον ίδιο δρόμο παίρνει και η δικογραφία που αφορά στις ευθύνες του Πάνου Καμμένου στην αγοραπωλησία αμυντικού υλικού από την Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία διαβιβάζεται από την εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή, βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας. Η δικογραφία εκτός από τα δημοσιεύματα περιέχει ακόμη και μια μαρτυρική κατάθεση ενώ ο φερόμενος ως μεσάζοντας Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν εντοπίστηκε προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Η εισαγγελική έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση «σκόνταψε» στο όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Παν. Καμμένου και ως όφειλαν οι εισαγγελικές αρχές διαβιβάζουν τη δικογραφία αμελλητί στη Βουλή.

Η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, με απόφαση του κ. Καμμένου, είχε μπει στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας Διαφθοράς με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία είχε παραγγείλει στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η επίμαχη πώληση.

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγους μήνες, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ για τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Οι συζητήσεις αφορούσαν στην πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία το ποσό των 66 εκατ. ευρώ. Το υλικό θα χρησιμοποιούνταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Υεμένη, που έχουν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.

Επιστολή Καμμένου
Με επιστολή του προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρεται στην υπόθεση πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία, η δικογραφία της οποίας διαβιβάζεται στη Βουλή, και αποποιείται των ευεργετικών διατάξεων ως εν ενεργεία υπουργός, δηλώνοντας πως θέτει τον εαυτό του στην διάθεση της Δικαιοσύνης «ως απλός Έλλην πολίτης». «Ζητώ, όπως από το Νόμο περί ευθύνης υπουργών δικαιούμαι: α) την μη εφαρμογή ευεργετικών διατάξεων για τους εν ενεργεία υπουργούς και β)  τη συνέχιση της διεξαγωγής από Εσάς της εν λόγω έρευνας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εγώ ζήτησα την διερεύνηση της υπόθεσης δια της στρατιωτικής δικαιοσύνης και της Ομάδας Εσωτερικών Υποθέσεων με άμεση κοινοποίηση όλων των στοιχείων προς εσάς και διότι αυτή η "πώληση» ουδέποτε έγινε, με ευθύνη άλλων και πάντως όχι του ΥΕΘΑ», αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός και καταλήγει: «Σας δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι βρίσκομαι στην διάθεσή Σας να καταθέσω ως απλός Έλλην πολίτης για να διευκολύνω την έρευνά Σας, ώστε αυτή να προχωρήσει άμεσα». 
 

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter