Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020
Write on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο Ιράκ μεταβαίνει την Τετάρτη ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη, για να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Fuad Hussein. Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον οικονομικό τομέα, καθώς και σε εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν Μνημόνια Κατανόησης για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ιράκ, Barham Salih, και τον πρωθυπουργό, Mustafa Al-Kadhimi.

Μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί το Ερμπίλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Nechirvan Barzani και Marsour Barzani, αντίστοιχα, καθώς και με τον ιστορικό ηγέτη Masoud Barzani.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ, παρουσία τοπικών αξιωματούχων.

Write on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ήταν 13 Οκτωβρίου του 1904, όταν σε συμπλοκή με στρατιωτικό απόσπασμα Οθωμανών τραυματίστηκε θανάσιμα ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Μελάς. Η θυσία του σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.

Το κεφάλι του απoκόπηκε από τους συμπολεμιστές του και τάφηκε στο ναό της Αγίας Παρασκευής στο Πισοδέρι. Το σώμα του παραδόθηκε από τις οθωμανικές αρχές στον μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό (Καραβαγγέλη) και τάφηκε στον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών στην Καστοριά, όπου έχει ταφεί και η σύζυγός του Ναταλία Δραγούμη.

Με αφορμή την επέτειο των 116 ετών από τον ηρωικό θάνατό του, το Ινστιτούτο «Ευνομία» από κοινού με τους «Πτολεμαίους Μακεδόνες» με επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρός του Λάκης Κομνηνός, ζητεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο να απονείμει τόσο στον Παύλο Μελά όσο και στους 9 αξιωματικούς που έδωσαν τη ζωή τους στον Μακεδονικό αγώνα, τιμητικά τον ανώτατο στρατιωτικό βαθμό και το ανώτερο παράσημο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

«Αξιότιμε Υπουργέ Εθνικής Αμυνας

Με έναυσμα την σημαντική συμβολή σας στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης της οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά, απευθυνόμαστε σ΄ εσάς, ενόψει και της επετείου των 116 ετών από τον ηρωικό θάνατο του Παύλου Μελά, την 13 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενεργήσετε για την απόδοση των δεουσών τιμών τόσο στον πρωτεργάτη της απελευθέρωσης της Μακεδονικής γής, Παύλο Μελά όσο και στους 9 αξιωματικούς που εδωσαν τη ζωή τους στον Μακεδονικό αγώνα, Ανθυπολοχαγό Σαραντέλο ή Τέλο Αγαπηνό (καπετάν Άγρας), Ανθυπολοχαγό Αντώνιο Βλαχάκη (Νάκης Λίτσας), Ανθυπολοχαγό Μαρίνο Λυμπερόπουλο (καπετάν Κρόμπας), Λοχαγό Μιχαήλ Μωραΐτη (καπετάν Κόδρος), Ανθυπολοχαγό Σπυρίδωνα Φραγκόπουλο (καπετάν Ζόγρας), Ανθυπολοχαγό Νικόλαο Τσοτάκο (καπετάν Γέρμας), Ανθυπολοχαγό Ζαχαρία Παπαδά (καπετάν Φούφας), Ανθυπίλαρχο Χρήστο Πραντούνα (καπετάν Καψάλης) και Υπολοχαγό Γεώργιο Παπαδόπουλο (καπετάν Νικηφόρος).

Η εμπνεόμενη από πραγματική αγάπη για την Ελλάδα δράση του Παύλου Μελά και των υπολοίπων αξιωματικών και η θυσία τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αποτελούν φωτεινά παραδείγματα που διδάσκουν, αποτελούν το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν το οποίο όλοι πρέπει ν΄ ανακαλούμε στη μνήμη μας, διότι μόνο με την αναζωογόνηση εννοιών και ηρωικών πράξεων μέσα στις καρδιές και στις συνειδήσεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις όποιες επιθέσεις στο δικό μας παρόν και μέλλον. Η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας είναι τα ισχυρά μας όπλα. Είναι ταόπλα διαμόρφωσης συνειδήσεων, αξιών, ιδεών, προτύπων.

Είναι τα όπλα αντίστασης και προστασίας του Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό σας ζητούμε, όπως αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να τους αποδοθεί τιμητικά ο ανώτατος στρατιωτικός βαθμός και το ανώτερο παράσημο και ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ - Παύλος Μελάς: Ο εθνικός Ήρωας «επιστρέφει» στην ιστορική του οικία 116 χρόνια μετά

Write on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ

Σύντομη επισκόπησις θεμάτων που άπτονται της επικαιρότητας εν σχέσει με την Γεωστρατηγική και την Ιστορία από τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky με τον Δημοσιογράφο και  Αμυντικό Αναλυτή Γιάννη Θεοδωράτο στις 13 Οκτωβρίου 2020.

Δείτε το βίντεο:

 
Write on Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής Οικίας του Παύλου Μελά στην Κηφισιά που διοργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από το θάνατο του εθνικού Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα, πραγματοποιείται απόψε. Η οικία έχει μεταβιβαστεί στην κυριότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης ύστερα από δωρεά που έκανε η κ. Ναταλία Ιωαννίδου.

Την τελετή τιμούν με την παρουσία τους η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, Υπουργοί, Βουλευτέςκαι εκπρόσωποι της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προβλέψεις του ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της υγειονομικής προστασίας.

Δείτε LIVE την τελετή:

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ: ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΟΙΚΙΑΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.

Οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση της οικίας, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδιά του, έγιναν τον Αύγουστο του 2019, ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και από τον Φεβρουάριο άρχισαν οι εργασίες αποκαταστάσεως της επαύλεως.

121456590 4521432934565012 9095136708336486649 o

Η Οικία Μελά θα λειτουργήσει ως ένα μνημείο ζωντανής ιστορίας ώστε οι νεώτερες γενιές να γνωρίσουν τον άνθρωπο, τον οικογενειάρχη, τον Εύελπι, τον Έλληνα αξιωματικό, τον μάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλο Μελά, μέσα από τα προσωπικά του αντικείμενα, τα οποία δωρίστηκαν από τους συγγενείς του.

121447862 4521430947898544 6774135217624739953 o

Για την ολοκλήρωση του έργου υπήρξε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η επικαιροποιημένη μελέτη αποκαταστάσεως από την ομάδα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ», που κάλυψε με χορηγία της το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως του μνημείου.