Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020
Write on Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Την πρόθεση εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του ναυσταύθμου της Σούδας στην Κρήτη ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Βουλή. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο νέος ναύσταθμος φιλοδοξεί να φιλοξενεί πλοία και υποβρύχια του ελληνικού στόλου σε μόνιμη βάση, θα δημιουργηθεί με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας, ενώ έχει ενταχθεί στο συνολικό πρόγραμμα εξοπλιστικής αναβάθμισης της χώρας.

«Η χώρα πρέπει να αποκτήσει Ναύσταθμο και στην Κρήτη αντίστοιχο του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας. Αυτό θα γίνει με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην Σούδα για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Το συνολικό σχέδιο προβλέπει και αναβάθμιση υποδομών Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο ώστε να αποτελέσει μόνιμο οργανωμένο και λειτουργικό μηχανισμό υποστήριξης πλοίων και υποβρυχίων. Είναι υπόθεση που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Το βασικό είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση προς τούτο. Αυτή την απόφαση μπορείτε να την θεωρήσετε ειλημμένη», ανέφερε ο υπουργός κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου στο πλαίσιο συζήτησης συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων.

Ως προς το πότε αναμένεται η δημιουργία του, διευκρίνισε ότι «δεν είναι υπόθεση επικείμενης ίδρυσης του ναυστάθμου, θέλει χρόνια, αλλά η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού, αφού η υλοποίησή του κρίθηκε απαραίτητη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».