Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022
Write on Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας (115 ΠΜ), με την οποία ολοκληρώνεται η διμερής Άσκηση LIVEX (Live Exercise) Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «FALCON EYE – 3».

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

● Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

● Ο Πρέσβης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα Dr . Saad Alammar.

18 nov 04 001 4 768x512

● Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Commander of the Royal Saudi Air Force Lieutenant General Turki Βin Bandar Al Saud, ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, καθώς και ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ.

● Οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Ελλάδα της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των ΗΑΕ και ο Αεροπορικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Commander of the Royal Saudi Air Force Lieutenant General Turki Βin Bandar Al Saud.

18 nov 04 001 1 696x546

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αφού καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες και την αποστολή της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, αναφέρθηκε στις επισκέψεις υψηλού επιπέδου στο πλαίσιο της σειράς ασκήσεων «FALCON EYE», με την πρώτη να διεξάγεται στην Ελλάδα και την δεύτερη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και στην από κοινού συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών στις πολυεθνικές ασκήσεις Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την επωνυμία «HERCULES».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» (ΕΛΔΥΣΑ) και στην ανάπτυξη της Πυροβολαρχίας Κατευθυνομένων Βλημάτων PATRIOT για την υποστήριξη της αεράμυνας του Βασιλείου, καθώς και στην στενή Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη «Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας» μεταξύ των 2 Χωρών και στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δεσμών τους, καθώς και στην σειρά ασκήσεων «MEDUSA» η οποία φέτος θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο και θα συμμετέχουν σε αυτήν για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας με Πολεμικό Πλοίο.

18 nov 04 001 4 696x522

Στην συνέχεια, επεσήμανε την σημασία και βαρύτητα της επικείμενης υπογραφής του πρώτου ετήσιου «Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας» Ελλάδας και Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συμμετοχή σε διακλαδικές και κλαδικές ασκήσεις, καθώς και την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών στον ακαδημαϊκό τομέα, τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ φίλων χωρών, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας εδραιώνει την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τους διακεκριμένους προσκεκλημένους για την παρουσία τους και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες στην Άσκηση, καθώς και το σύνολο του εμπλεκόμενου προσωπικού για την συμβολή του στην άρτια και επιτυχή διεξαγωγή της.

18 nov 04 001 12 768x512

Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν αεροπορική επίδειξη, κατά την οποία εκτελέστηκαν χαμηλές διελεύσεις μικτού σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και Airshow της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ» και Αεροσκαφών της ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF.

Η «FALCON ΕΥΕ – 3» αποτελεί συνέχεια των ασκήσεων «FALCON ΕΥΕ – 1» και «FALCON ΕΥΕ – 2», εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς την επαύξηση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων με φίλες και σύμμαχες χώρες, και αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων των 2 Χωρών.

18 nov 04 001 3 696x522

Στην Άσκηση συμμετείχαν μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών ως ακολούθως:

● Μαχητικά Αεροσκάφη Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52 +, Block 52 + Advanced, F-4 και Αεροσκάφος EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

● 1 Φρεγάτα και 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

● Μαχητικά Αεροσκάφη F-15, Μεταγωγικά Αεροσκάφη C-130 και 1 Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού (Multi-Role Tanker Transport – MRTT) της RSAF.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, εκτελέστηκαν τα ακόλουθα αντικείμενα:

● Σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναέριας Υπεροχής [Defensive Counter Air (DCA) vs Offensive Counter Air (OCA)].

● Εναέριας Μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων Αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training / Mixed Fighter Forces Operations – DACT/MFFO).

● Γυμνάσια ADEX (Air Defence Exercise) με Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

● Προστασία Δυνάμεων (Force Protection – FP).

● Καταστολή εχθρικής αεράμυνας (Suppression of Enemy Air Defense – SEAD).

Σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης ο Αρχηγός ΓΕΑ

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Σούδας, στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης «FALCON EYE III», όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας (RSAF), General Turki bin Bandar, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική πτήση εναέριας μάχης 2 F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας εναντίον 2 F-15 της RSAF.

2 696x524

5

4 696x522

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook - ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin