Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 10:55

Εισαγωγή στην ιστορία των Ευζώνων… πράξη 3η (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρεις ωριαίες παρουσιάσεις της παράδοσης και της ιστορίας των Ευζώνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις ευζωνικές στολές που φέρουν οι άνδρες της Φρουράς. Τρεις ωριαίες παρουσιάσεις της παράδοσης και της ιστορίας των Ευζώνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις ευζωνικές στολές που φέρουν οι άνδρες της Φρουράς.

Ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου ο μικρός κύκλος ομιλιών στα παιδιά του summer camp στα Μελίσσια του δήμου Πεντέλης, σχετικά με τους Εύζωνες και την μακραίωνη παράδοσή τους.

Με τον αριστερό ώμο μελανιασμένο ξανά μετά από χρόνια και την καρδιά γεμάτη υπερηφάνεια για τη νέα αυτή γενιά που μεγαλώνει στην Πατρίδα, φύγαμε από το κολυμβητήριο των Μελισσίων στο οποίο λαμβάνει χώρα το summer camp του ευρύτερου δήμου. Αποδεχόμενοι με χαρά την πρόσκληση της ακαδημίας πολεμικών τεχνών του Αθανάσιου Μπάρκα και με την έγκριση και υποστήριξη των αρμόδιων φορέων του δήμου, κάναμε τρεις ωριαίες παρουσιάσεις της παράδοσης και της ιστορίας των Ευζώνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στις ευζωνικές στολές που φέρουν οι άνδρες της Φρουράς. Κάθε παρουσίαση απευθυνόταν σε διαφορετική ομάδα παιδιών. Οι ωριαίες αυτές παρουσιάσεις έγιναν Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από μία κάθε φορά.

Θεωρούμε επιτυχή την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων για την παράδοση και την ιστορία των Ευζώνων στα παιδάκια των ηλικιών των 6-12 ετών, προσαρμοσμένη ασφαλώς, στα ενδιαφέροντα και το επίπεδο του δικού τους μαθησιακού επιπέδου. Και θεωρούμε επιτυχείς τις παρουσιάσεις που έγιναν, κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών...

«Κύριε δάσκαλε, αυτός είναι αληθινός;» (ΣτΣ: πόσα χρόνια είχα να ακούσω αυτή τη συγεκριμένη ερώτηση!!)
«Ευχαριστούμε!»
«Τέλεια ήταν κύριε!»
«Κύριε, κύριε... Μπορούμε να σας κάνουμε αγκαλιά;»

Οι πιο ωραίες αγκαλιές είναι πάντα εκείνες που σου δίνουν τα παιδιά, είτε έρχονται μετά από ερώτηση, είτε εντελώς αυθόρμητα, χωρίς να περιμένουν κάποιου είδους αδειοδότηση. Και ήταν πραγματικά ελπιδοφόρος και μία νότα αισιοδοξίας, ο τρόπος με τον οποίο αγκάλιασαν τα παιδιά, όχι εμένα προσωπικά αλλά, την προσφερόμενη σε αυτά γνώση και τον θεσμό που αντιπροσώπευα, όσο ήμουν μαζί τους και τους μιλούσα, πάντα σε συνεργασία με τον δάσκαλο πολεμικών τεχνών, Μπάρκα Αθανάσιο. Οι πηγαίες αντιδράσεις και ερωτήσεις των παιδιών καθώς η ειλικρίνειά τους ήταν αφοπλιστικές...

«Κύριε, γιατί σας απόλυσαν; Δεν ήσασταν καλός στρατιώτης;»

Για την ενημέρωση των παιδιών, προβλήθηκε ένα ολιγόλεπτο βίντεο για τις στολές, τους Εύζωνες και τη Φρουρά. Ακολούθησε παρουσίαση ευζωνικών υλικών (ζώνη ανασπάστου, τσαρούχια, φάριο, χειμερινός ντουλαμάς, καλτσοδέτες, κάλτσες, διακριτικά δεκανέα, ζώνη λουστρινίου), πιστών αντιγράφων αυτών της Φρουράς και ερωτήσεις σχετικά με όσα είχαν ακούσει και ενδιέφεραν τα παιδιά. Στη συνέχεια, ένα- ένα τα παιδιά, πλησίαζαν και περιεργάζονταν τα υλικά από κοντά.

Το μέλλον μας είναι σε αυτά τα παιδιά. Μπορεί το παρελθόν μας να είναι στα τσαρούχια μας, αλλά αν δεν υπάρξει μία σύνδεση ανάμεσα στα δύο, δε θα μπορέσουμε ποτέ να πορευθούμε σωστά και με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κο. Βασίλειο Μπούρα που στήριξε αυτήν την πρωτοβουλία της Ακαδημίας Πολεμικών Τεχνών του Αθανάσιου Μπάρκα.
Ευχαριστούμε τον δάσκαλο και εύζωνα Μπάρκα Αθανάσιο για την πρόσκληση και ανυπομονούμε για την επόμενη συνεργασία μας σε θέματα ιστορικής μνήμης των Ευζώνων. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter