Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
Write on Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την παρέμβαση των Στρατιωτικών Εισαγγελικών αρχών προκάλεσε η προκλητική ενέργεια 7 στρατιωτών στο Κέντρο Νεοσυλλέλτων Μεσολογγίου, να σχηματίσουν με τα χέρια τους τον "αλβανικό αετό" την ώρα που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν τον Ελληνικό Στρατό.

Παράλληλα, για το θέμα το οποίο προκάλεσε σάλο, έχει κινηθεί η διαδικασία της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης, όπως ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση από το ΓΕΣ: "Σε συνέχεια της ενημέρωσης που αφορά στο περιστατικό ανάρτησης φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει Στρατιώτες στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου), να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σήμα του αλβανικού αετού, ενημερώνουμε ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση του περιστατικού, ενώ η αρμόδια Εισαγγελική Στρατιωτική Αρχή προβαίνει στην εξέταση ποινικών ευθυνών".

Για το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε αντίδραση και από την πολιτική ηγεσία η οποία ζήτησε αυστηρές ποινές για τους προκλητικούς στρατιώτες, ενώ υπήρξε παρέμβαση και από την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι, η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση στον Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.

tn DSC 7991

Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτές, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου - Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, κ. Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), αντιπροσωπείες Αξιωματικών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, προσωπικό της ΠΑ και ξένες αντιπροσωπείες.

tn DSC 7421

Ημερήσια Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της 23/1/2017

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Ίκαροι, Δόκιμοι, Σμηνίτες και Πολιτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας,
Παραδίδω σήμερα σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και ταυτόχρονα αποχωρίζομαι ως ενεργό στέλεχος τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, της «μεγάλης μου αγαπημένης», όπως πολλές φορές με κάποιο ίχνος παράπονου έλεγε η σύζυγος μου.
Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο ιερό χώρο της Σχολής από όπου ξεκίνησα, μετά από 41 περίπου χρόνια υπηρεσίας, όρθιος και υγιής, έχοντας εξαντλήσει την ιεραρχία, να σας απευθύνω την τελευταία ημερήσια διαταγή μου ως Αρχηγός.
Θεωρώ υποχρέωση να ευχαριστήσω διαχρονικά την πολιτεία, τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, για την ιδιαίτερη τιμή που μου επιφύλαξαν, εμπιστευόμενοι στο πρόσωπο μου σημαντικότατες για την εθνική άμυνα τις χώρας θέσεις και ιδιαίτερα κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπου είχα την ύψιστη τιμή να ηγούμαι της Τακτικής Αεροπορίας και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Το παντελώς «άκομψον» της απόφασης αποστρατείας μου κατά την διάρκεια επίσημης αποστολής στο εξωτερικό, γεγονός ένδειξης έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Αρχηγού και κατ΄ επέκταση στο προσωπικό της Πολεμική Αεροπορία, αλλά και πρόκλησης φθοράς στην εικόνα της χώρας, το θεωρώ μία ατυχή στιγμή και το αντιπαρέρχομαι, ελπίζοντας ότι δε θα συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον. Ο σεβασμός στους θεσμούς πρέπει να εκφράζεται με έργα και όχι λόγια, καθόσον η απαξίωση των δύναται να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού.
Μεγαλύτερη όμως υποχρέωση αισθάνομαι να ευχαριστήσω την Πατρίδα και την Πολεμική Αεροπορία που με αγκάλιασαν από νεαρό παιδί, μου προσέφεραν χωρίς φειδώ μόρφωση και παιδεία, και μου επέτρεψαν να ζήσω το όνειρο μου. Το όνειρο του αεροπόρου το οποίο βίωσα με ένταση και πάθος.
Νοιώθω βαθιά τιμημένος από την Πατρίδα, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να αναμετρηθώ με τις δυνάμεις μου, να προσπαθήσω μαζί με όλους εσάς να πετύχουμε υψηλούς στόχους, να αναπτύξω το δικό μου όραμα για την Πολεμική Αεροπορία. Αισθάνομαι πλήρης, απόλυτα ικανοποιημένος και με τη συνείδηση μου καθαρή, γιατί στην προσπάθεια αυτή έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό. Με σεβασμό στις αξίες και τα ιδανικά της Πατρίδας, με πίστη στην αποστολή και με γνώμονα την απόλυτη δικαιοσύνη έναντι του προσωπικού, προσπαθήσαμε υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί τις Θερμοπύλες του Έθνους, να χαράξουμε νέους δρόμους και ορίζοντες για την Πολεμική Αεροπορία.

Νέους δρόμους σύμφωνα με τα συνεχώς εξελισσόμενα γεωπολιτικά δεδομένα και τις διαφαινόμενες προκλήσεις ασφαλείας, με απόλυτη προσαρμογή και ρεαλισμό στα σκληρά οικονομικά δεδομένα. Μία εξίσωση πραγματικά ιδιαίτερα δύσκολη. Δεν είναι στις προθέσεις μου να προβώ από το βήμα αυτό σε απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας μου, πιστεύω όμως ότι τηρουμένων των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων συνθηκών, τα καταφέραμε περίφημα. Με γνώμονα την εξωστρέφεια, και ενέργειες όπως η ανάπτυξη στενής συνεργασίας με της χώρες της ευρύτερης περιοχής όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η διεθνοποίηση του Συνεδρίου Αεροπορικής Ισχύος, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους, η συνεχής συμμετοχή σε πλήθος ασκήσεων στο εξωτερικό, η ανάπτυξη συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς προς όφελος μας, αλλά και η ευρεία διεθνοποίηση της Άσκησης «Ηνίοχος», έχουν τοποθετήσει την Πολεμική Αεροπορία από την Ελλάδα της κρίσης, κοντά στο επίκεντρο του διεθνούς αεροπορικού ενδιαφέροντος. Ανταποκριθήκαμε πλήρως στις πολυποίκιλες επιχειρησιακές και λοιπές απαιτήσεις, αναίμακτα, χωρίς να αφήσουμε το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης της ισχύος μας, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε στα βήματα που απαιτούνται για επανεκκίνηση της ανάπτυξης της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους, με κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από την έξυπνη διαχείριση του λειτουργικού προϋπολογισμού, αποτελεί ένα παράδειγμα.
Το έργο αυτό είναι απόλυτα δικό σας, άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Νιώθω υπερήφανος και ευτυχής γιατί είχα το προνόμιο να ηγούμαι στελεχών, ανθρώπων και προσωπικοτήτων του δικού σας διαμετρήματος. Καταφέρνετε να επιτελείτε την αποστολή σας δείχνοντας μεγαλείο ψυχής, τοποθετώντας το καθήκον πάνω από τον εαυτό σας.

Κύριε Υπουργέ και Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ,
Επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στο πρόσωπό μου και για την άριστη συνεργασία. Σας διαβεβαιώ ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη, με μαχητικό πνεύμα, ατσαλένια θέληση, υψηλό φρόνημα και δοκιμασμένες στην πράξη ικανότητες να εκτελέσει την αποστολή. Το απέδειξε και το αποδεικνύει καθημερινά με τον αγώνα και τις προσωπικές υπερβάσεις του προσωπικού της.
Όμως, ο προσωπικός αγώνας ενός εκάστου των στελεχών της δεν είναι αρκετός. Για να συνεχίσει η Πολεμική Αεροπορία, να απαντά αποτελεσματικά στις άναρθρες κραυγές αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας, έναντι μιας ραγδαία αναβαθμιζόμενης στρατιωτικής μηχανής, είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση ενίσχυση της με κάθε τρόπο. Είναι αδήριτη η ανάγκη προκειμένου να βελτιώσει τις διαθεσιμότητες, να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα μέσα και να προμηθευθεί νέα, τεχνολογικά πιο εξελιγμένα, ώστε να δοθεί στους Αεροπόρους η απαραίτητη ισχύς, που συνδυαζόμενη με το υψηλό φρόνημα και τις αξιοζήλευτες ικανότητές τους, να συνεχίσει να αποτρέπει την απειλή και να θωρακίζει την ελληνική κυριαρχία. Είναι αδήριτη ανάγκη η απόλυτη προτεραιοποίηση των προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας έναντι άλλων, σημαντικών μεν, όχι της ιδίας σπουδαιότητας δε. Είναι αδήριτη ανάγκη να βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία στο τραπέζι των συζητήσεων για την αναβάθμιση των μέσων της και όχι αγωνιούσα να πείσει για τις ανάγκες της. Η ανάγκη αυτή είναι ΑΜΕΣΗ και δεν επιδέχεται καμία περαιτέρω καθυστέρηση ή αναβολή, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Αναφέρομαι σε αυτά έχοντας πλήρη επίγνωση των οικονομικών δεδομένων, αλλά και τις αγκυλώσεις των δανειστών και εταίρων μας. Όμως, ο ακρογωνιαίος λίθος για την ύπαρξη ενός έθνους, στηρίζεται πρωτίστως στην αμυντική της ικανότητα, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται κυρίως από την αεροπορική ισχύ. Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Αρχηγού της Αμερικανικής Αεροπορίας Πτεράρχου Goldfein σε μία πρόσφατη ομιλία του «Η αεροπορική ισχύς είναι για την εθνική άμυνα όπως το οξυγόνο που αναπνέουμε. Όταν το έχεις ούτε καν το σκέπτεσαι. Όταν σου λείπει είναι το μόνο που σκέπτεσαι».

Γυναίκες και άνδρες της Πολεμικής Αεροπορίας,
Είστε ότι καλύτερο διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Άνθρωποι με καταπληκτικές ικανότητες που συνθέτουν μία ομάδα απίστευτης δυναμικής. Σας καλώ να συνεχίσετε να διακονείτε την αεροπορική ιδέα, με πίστη, αφοσίωση και αισιοδοξία, όλοι μαζί, ενωμένοι υπό τη νέα σας ηγεσία για τον κοινό σκοπό, κοιτάζοντας πάντα μπροστά και ψηλά. Το οφείλουμε όλοι στην Πατρίδα, το οφείλουμε στην Πολεμική Αεροπορία, στην Πολεμική Αεροπορία μας.
Στο νέο σας Αρχηγό εξαίρετο συνάδελφο Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιλογή του.

Αρχηγέ.
Οι προκλήσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι πολλές. Είμαι βέβαιος γνωρίζοντας τις ικανότητες σου, αλλά και την πίστη στο καθήκον του υπέροχου ανθρώπινου δυναμικού, θα επιτύχεις να οδηγήσεις την Πολεμική μας Αεροπορία στο μέλλον. Σου εύχομαι καλή δύναμη, καλή τύχη και κάθε επιτυχία στο έργο σου.

Κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Ναυτικού.
Είχα την εξαιρετική τύχη να συνυπηρετήσω με τους προκατόχους σας ως Αρχηγός, αλλά και προγενέστερα. Σας βεβαιώ, ότι το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους» κατά τη διάρκεια της θητείας μας είχε γίνει απόλυτη πράξη. Δεν υπήρχαν στεγανά ούτε κλαδικές αγκυλώσεις. Ενωμένοι, με πνεύμα ομάδας, θεωρώ ότι προχωρήσαμε αρκετά βήματα μπροστά στην πλήρη εμπέδωση του πνεύματος της διακλαδικότητας. Σας προτρέπω, μαζί με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο, για το καλό της πατρίδας. Τους αγαπητούς φίλους Στρατηγό Τελλίδη και Ναύαρχο Γιακουμάκη ευχαριστώ θερμά για την άψογη συνεργασία και την απλόχερη φιλία τους. Όπως επίσης ευχαριστώ τους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος για την άριστη συνεργασία. Τέλος, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους στενούς μου συνεργάτες και ιδιαίτερα στον Υπαρχηγό Αντιπτέραρχο Αντώνιο Αθανασίου και το προσωπικό του επιτελικού μου γραφείου, για την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στο έργο μου.

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος και κλείνει μία μεγάλη σελίδα της ζωής μου. Ολοκληρώνω τη σταδιοδρομία μου ως Αξιωματικός και Αεροπόρος, πλήρης συναισθημάτων, απόλυτα ευτυχής και ευγνώμων. Αύριο δεν θα είναι τίποτε όμοιο με το χθες για μένα. Η αγάπη μου όμως για την πτήση και την αεροπορική ιδέα θα παραμείνουν για πάντα άσβεστες σπίθες στην καρδιά μου, η δε σκέψη μου θα είναι πάντοτε δίπλα σε όλους αυτούς, στον αέρα και στο έδαφος, που δίνουν την καθημερινή μάχη για την πατρίδα.
Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Πιστέψτε με, τα 41 περίπου χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία ήταν ένα υπέροχο και συναρπαστικό ταξίδι. Έζησα απίστευτες στιγμές και εμπειρίες. Ένοιωσα πρωτόγνωρα και απίστευτα συναισθήματα. Γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους και δημιούργησα φιλίες ζωής. Έχασα αγαπημένους συντρόφους, φίλους και συναδέλφους στην εκτέλεση του καθήκοντος. Έκλαψα, πόνεσα, χάρηκα, ίδρωσα, δημιούργησα. Όλα αυτά τα θεωρώ ευλογία.
Μεγαλύτερη όμως ευλογία θεωρώ το γεγονός ότι έχω στο πλάι μου τα τελευταία 30 χρόνια το μεγαλύτερο στήριγμα στη ζωή μου τη σύζυγο μου, η οποία θυσίασε τις δικές της σπουδές και σταδιοδρομία, για να στηρίξει την δική μου και να μεγαλώσει τις δύο υπέροχες κόρες μας, Νάντια και Φωτεινή. Τις ευχαριστώ θερμά για την κατανόηση, την υπομονή και την καρτερία με την οποία υπέμεναν την δική μου απουσία, αν και ένα απλό ευχαριστώ δεν μπορεί να αποδώσει όλα αυτά που αισθάνομαι.
Γυναίκες και Άντρες της Πολεμικής Αεροπορίας, σας είμαι ευγνώμων για όσα επιτύχατε κατά τη διάρκεια της θητείας μου και σας εύχομαι καλή επιτυχία στους νέους σας αγώνες.
Κλείνοντας τις τελευταίες στιγμές της στρατιωτικής μου σταδιοδρομίας, εδώ στο λίκνο της αεροπορικής ιδέας και υπό την ιδιότητα μου ως Αρχηγός, κλίνω ευλαβικά το γόνυ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους ήρωες της Πολεμικής Αεροπορίας, που θυσίασαν τη ζωή τους στο κάλεσμα της πατρίδας και σας καλώ να αναφωνήσετε

Ζήτω το Έθνος
Ζήτω η Πολεμική Αεροπορίας - Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης

tn DSC00714

tn DSC 7892

Ημερήσια Διαταγή Παραλαμβάνοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, της 23/1/2017

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Αρχηγού.

Κύριε Υπουργέ, η επιλογή μου στη θέση αυτή, αποτελεί ύψιστη τιμή στο πρόσωπο μου και υπόσχομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, για να φανώ αντάξιος της. Έχω βαθειά γνώση των ευθυνών που μου ανατέθηκαν και σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο που με διακατέχει είναι προσήλωση στο καθήκον, ζήλος για την υπηρεσία και όραμα για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Από σήμερα αποκτήσατε έναν συνοδοιπόρο και αρωγό στο δύσκολο έργο σας, αλλά και στον σκοπό που έχετε θέσει για την ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των ΕΔ της χώρας.

Άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να πετάει, να μάχεται και να νικάει, όπου και όποτε χρειαστεί, γεγονός που κάνουμε καθημερινά γνωστό στον επίδοξο σύμμαχο, στον χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Πολεμική Αεροπορία πέραν του ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αποτροπή οποιασδήποτε επιβουλής ή ενέργειας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, συνδράμει καθημερινά με τα μέσα και το προσωπικό της, στο δύσκολο, αλλά πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας κοινωνικό έργο, που είναι οι αποστολές Έρευνας – Διάσωσης, Αερομεταφορών, αεροπυρόσβεσης και Αεροδιακομιδών Υγείας. Ακόμη, η Πολεμική Αεροπορία με τη συμμετοχή της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος δείχνει ως οργανισμός τα ανθρώπινα αισθήματα και ευαισθησίες που διακατέχουν το προσωπικό της.

Η πατρίδα και οι Έλληνες φορολογούμενοι φρόντισαν να μας παρέξουν πολλά σύγχρονα, αξιόλογα και πανάκριβα μέσα από το υστέρημα τους. Χρέος όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε στον έπακρο βαθμό τα εργαλεία αυτά.

Εδώ και επτά (7) σχεδόν χρόνια, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες και σοβαρές προκλήσεις σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Η δημοσιονομική κατάσταση έχει επιφέρει ήδη τεράστιες αλλαγές σε ότι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο. Πίσω από την οικονομική αυτή κρίση πρωτίστως προϋπήρξαν άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν καταλυτικά στην εμφάνιση της, δηλαδή κρίση θεσμών και αξιών. Εμείς όμως πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην κύρια αποστολή μας, στον ρόλο και την ειδικότητα μας, αφού τρεις (3) βασικές έννοιες χαρακτηρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ακεραιότητα, προσφορά, τελειότητα. Επαναπροσδιορίζοντας τη στάση μας και με οδηγό τις αρχές αυτές, θα προχωρήσουμε στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη σύντομη αλλά μεγαλειώδη ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, 728 Έλληνες αεροπόροι πότισαν με το αίμα τους τα άγια χώματα της πατρίδας μας ή κοκκίνισαν το γαλάζιο του Αιγαίου. Τη στιγμή αυτή κλείνω ταπεινά το γόνυ και τιμώ τους συναδέλφους που πρόσφεραν τη ζωή τους στην Πολεμική Αεροπορία και στην πατρίδα. Βασικό μου μέλημα είναι να μην προστεθεί ούτε ένας στην λίστα αυτή. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται να κάνουμε δύο απλά πράγματα, σκληρή εκπαίδευση και αυστηρή πειθαρχία. Έννοιες στις οποίες έχω σκοπό να ρίξουμε πολύ ιδρώτα, με τους τομείς που άπτονται της ασφάλειας στην εργασία. Η πόρτα του γραφείου μου, αλλά κυρίως τα αυτιά μου και η καρδιά μου είναι πάντοτε ανοικτά σε κάθε ανθρώπινο πρόβλημα που κάποιος αντιμετωπίζει ανεξάρτητα βαθμού, θέσης ή ειδικότητας. Γι' αυτό σας καλώ να κλείσετε τα δικά σας αυτιά στις διάφορες σειρήνες που σας καλούν, η φυσική σας ηγεσία θα είναι πάντα δίπλα σας για ότι απαιτηθεί. Όμως σφάλματα και παραλήψεις που άπτονται σε θέματα συμπεριφοράς και πειθαρχίας, ιδιαίτερα κατά την εργασία δεν επιδέχονται κανένα άλλοθι ή συγνώμη. Η προστασία των μέσων αλλά κυρίως του εαυτού μας και των συναδέλφων μας που εργάζονται δίπλα μας αποτελεί ιερό καθήκον στην εκτέλεση της αποστολής μας.

Σκοπός μου είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες αυτοεπίβλεψης, για αποφυγή τυχόν συμβάντων ή ατυχημάτων, γι' αυτό βασιζόμενοι στις δύο έννοιες που προανέφερα, δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη. Ο στόχος για μηδενικό δείκτη ατυχημάτων είναι δυνατός, είναι εφικτός. Υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης για όλα, αρκεί να γίνεται σωστή παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας ή έργου.
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί για όλους μας μεγάλη και ύψιστη τιμή που υπηρετούμε στο όπλο αυτό. Είμαστε το κύριο εργαλείο στη διασφάλιση της Αεράμυνας της χώρας, επιτελούμε ένα έργο που δεν μετριέται με υλικά μέσα παρά μόνο με ψυχή, καρδιά και αρετή. Με φάρο και οδηγό πάντοτε το συμφέρον της υπηρεσίας, έχω ήδη επικεντρώσει την προσοχή μου στους βασικούς άξονες που θα ασκήσω τα καθήκοντα μου, που είναι η αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπηρεσιών της ΠΑ με βάση τα σύγχρονα ποιοτικά πρότυπα και πνεύμα οικονομίας, η βελτίωση της διαθεσιμότητας των διατιθέμενων μέσων, η αναβάθμιση των επιχειρησιακών και εκπαιδευτικών μας δυνατοτήτων με εξωστρέφεια, ώστε να αποτελούν πόλο έλξης για όλες τις ξένες αεροπορίες και η αξιοποίηση του προσωπικού ανάλογα με τα προσόντα και τις δυνατότητες του καθενός.

Κάνω την επίκληση του Θεού και των Αρχαγγέλων και ζητώ τη βοήθεια τους για αυτά που το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να σκεφτεί ή να προβλέψει. Η ρήση του Αποστόλου Παύλου: «και εάν δε και τις άθλη ου στεφανούται εάν μη νομίμως αθλήση» αποτελεί τη βάση της νοητικής μου ύπαρξης, για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέψω ποτέ κάποιος να αδικηθεί ή να μην ανταμειφθεί σύμφωνα με την προσπάθεια που καταβάλει.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον απερχόμενο Αρχηγό, Πτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, για το έργο που έχει επιτελέσει στο διάστημα της παρουσίας του ως Αρχηγός, αλλά και σε όλη την στρατιωτική του σταδιοδρομία. Να του ευχηθώ ολόψυχα καλή συνέχεια με υγεία, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία, αλλά και κάθε επιτυχία σε ότι επιλέξει να ασχοληθεί από τώρα και στο εξής. Αγαπητέ Χρήστο, το έργο σου στην Πολεμική Αεροπορία αποτελεί παρακαταθήκη για μας και σου υπόσχομαι «Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες».

Ζήτω το έθνος
Ζήτω η Πολεμική Αεροπορία - Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου Αρχηγός

tn DSC 7546

Το defenceline.gr εύχεται στο νέο Αρχηγό ΓΕΑ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σήμερα από αεροσκάφη της Τουρκίας, ενώ υπήρξαν και τρεις εμπλοκές, με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Παρά την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας και παρά τις προειδοποιήσεις, οι Τούρκοι πιλότοι συνέχισαν την πτήση τους, αναγκάζοντας τους Έλληνες πιλότους να εμπλακούν σε σκληρές αερομαχίες.

Τα δύο τουρκικά μαχητικά, μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του βορειοανατολικού και κεντρικού Αιγαίου, όντας και τα δύο οπλισμένα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Στρατού, από τον Στρατηγό Βασίλειο Τελλίδη, στον Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή.

15 4

9 3

11 3

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημητρίου Βίτσα, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας, της Ειδικής Γραμματέως του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Καλλιόπης Παπαλεωνίδα, εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

13 3

To defenceline.gr εύχεται στο νέο Αρχηγό ΓΕΣ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά την παραλαβή των πρώτων S70B Aegean Hawk από το Πολεμικό Ναυτικό, τα ελικόπτερα συνεχίζουν αδιάκοπα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ημέρα και νύχτα υπό οποιασδήποτε καιρικές συνθήκες στην πατρίδα, αλλά και το κοινωνικό σύνολο με αποστολές έρευνας διάσωσης (SAR) και μεταφοράς ασθενών (MEDVAC).

DSC 0165

DSC 0124

DSC 0143

Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει 11 ελικόπτερα S-70 τα οποία φέρουν την υπογραφή της εταιρίας Sikorsky. Τα ελικόπτερα αυτά επιχειρούν τόσο από βάσεις ξηράς όσο και από πλοία του Στόλου έχοντας την δυνατότητα να φέρουν ταυτόχρονα 1K/B Penguin, 3 τορπίλες ΜΚ46 και 4 Κ/Β Hellfire κάνοντας τα μια πολεμική μηχανή με τεράστια δύναμη πυρός!

DSC 0456

DSC 0454

DSC 0919

DSC 0636

Η δύναμη πυρός του S70B Aegean Hawk, τα ιδιαίτερα πτητικά χαρακτηριστικά του και οι τεχνολογικές του δυνατότητες, του δίνει την δυνατότητα να αναλαμβάνει επιχειρήσεις εναντίων στόχων επιφανείας (ASuW) – (Εντοπισμός και προσβολή), εναντίων υποβρυχίων στόχων (ASW) , επιτήρηση επιφανείας και ειδικές επιχειρήσεις...

DSC 0654

DSC 0562

DSC 0493

DSC 0531

Σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν διασωθεί περισσότερα από 300 άτομα (διασώσεις και αεροδιακομιδές) και στην διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 40,000 ώρες πτήσεις χωρίς κανένα ατύχημα! Μάλιστα η εταιρία Sikorsky βράβευσε την 2η Μοίρα Ελικοπτέρων για την επιτυχία της όλα αυτά τα χρόνια και την ασφάλεια των πτήσεων.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter