Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020
Write on Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εγκρίθηκε με ευρεία διακομματική συναίνεση από την επιτροπή Άμυνας της Βουλής η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που θα ισχύσει για την περίοδο 2020-2034.

Για το σχέδιο της νέας δομής, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί οριστικά από το ΚΥΣΕΑ, θετική γνώμη διατύπωσαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25, ενώ κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Σημειώνεται, ότι το σχέδιο αφορά σε σενάρια πιθανών κρίσεων, εξοπλιστικά προγράμματα, συντηρήσεις, αναβαθμίσεις όπλων, ενώ η νέα δομή περιλαμβάνει και την ενιαία Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, στην οποία θα υπάγονται οι Ειδικές Δυνάμεις Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία νέων πολυδύναμων μονάδων με επάνδρωση άνω του 80%, ώστε να είναι πιο λειτουργικές και να μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος αντίδρασής τους σε ενδεχόμενη κρίση, γεγονός που σηματοδοτεί συγχώνευση ή κατάργηση στρατοπέδων.

H απόρρητη ενημέρωση

Για τη νέα δομή και το βασικό σχέδιο διάταξης των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσε σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας».

Συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τοποθετήθηκε για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρθηκε στην ουσία της αναδιοργάνωσης.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμύνης & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία διήρκεσε δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά, προήδρευσε ο κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Write on Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα πραγματοποιηθεί από 23 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2020 η Εθνική Διακλαδική Άσκηση ΤΑΑΣ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – 20» αντί της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 20».

Για τη λήψη της απόφασης ελήφθη υπόψιν η διενέργεια το τελευταίο διάστημα σημαντικού αριθμού μη προγραμματισμένων επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, διακλαδικών εκπαιδεύσεων και διεθνών ασκήσεων και συνεργασιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Οι εν λόγω δραστηριότητες, από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά οφέλη, συμπεράσματα και διδάγματα, αποτέλεσαν έμπρακτη απόδειξη της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψιν οι ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων κατά το τελευταίο δίμηνο, καθώς και οι συντηρήσεις προγραμματισμένες και μη που απαιτούνται, σε συνδυασμό με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας του προσωπικού από τον Κορονοϊό.

Write on Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Lieutenant General Hamad Mohammed Thani Al Rumaithi.

Τον Αρχηγό ΓΕΕΔ των ΗΑΕ υποδέχθηκε τη Δευτέρα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας, όπου έχουν μετασταθμεύσει από την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020 προσωπικό και τέσσερα αεροσκάφη F-16 Blk 60 των ΗΑΕ (Μεταστάθμευση Προσωπικού και Μέσων Των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στην 115 ΠΜ στην Σούδα).

10 1 scaled

Την Τρίτη ο Αρχηγός ΓΕΕΔ των ΗΑΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ».

13

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδεχόμενος τον ομόλογο του μεταξύ άλλων επεσήμανε την άριστη σχέση των δύο χωρών, την προσωπική επαφή των δύο Αρχηγών, την επικείμενη περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο και τη σημασία της τόσο διμερώς, όσο και για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

5 8

Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη προσωπικού και μαχητικών των ΗΑΕ στην 115 ΠΜ και οι επαναλαμβανόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνεχίζονται, αφενός κατέδειξαν τον υψηλό βαθμό επαγγελματισμού των εμπλεκομένων, αφετέρου μέσω αυτών πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών με εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

2 15 scaled

Για την υλοποίηση της συνεκπαίδευσης εργάστηκαν από κοινού αρμόδιοι φορείς του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαφές σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο Χωρών.

Write on Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, επισκέφθηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου, όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Μονάδας, Ταξίαρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

tn DSC 2601

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Αρχηγός ενημερώθηκε για τις εργασίες της Μονάδας που είναι σε εξέλιξη, συνομίλησε με το προσωπικό και συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού δύο αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 335 Μοίρας.

tn DSC 2612a