Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021
Write on Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 Κατηγορία ΛΕΦΕΔ

Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

Τα μέλη Ομάδας Αναγνωρίσεως της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) διέπρεψαν στο Cambrian Patrol αποσπώντας για 3η συνεχόμενη φορά το ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ σήκωσαν για μία ακόμα φορά ψηλά την γαλανόλευκη, αποδεικνύοντας το υψηλό αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος που διέπει τη μεγάλη αυτή οικογένεια.

Η Ομάδα Αναγνωρίσεως, με την κωδική ονομασία "Αρματολοί" έλαβε για 5η φορά μέρος στην Άσκηση που οργανώνει ο Βρετανικός Στρατός (ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα) στην Ουαλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φετινή άσκηση ήταν από τις δυσκολότερες που έχουν πραγματοποιηθεί, δείγμα του υψηλού επιπέδου και των τεράστιων απαιτήσεων - προκλήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλές ομάδες δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις δοκιμασίες και εγκατέλειψαν.

Με εντατική εκπαίδευση ημέρα και νύχτα οι άνδρες της Ομάδας Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για το μεγάλο αυτό ραντεβού, κάνοντας υπερήφανους όλους τους Έλληνες. Τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τήρησαν την υπόσχεση που είχαν δώσει!

244702500 539211700511133 6671236965213402801 n

244654723 1022491641884268 3957692186608235130 n

245223511 4500464610029736 5926171540084463347 n

245230900 1292512021186194 1808273594379086597 n

245206330 725433148412653 3274828495563540975 n

Το περασμένο Σάββατο, τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής μίλησαν στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση" για τη συμμετοχή τους στο Cambrian Patrol 2021. Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2021: Η Αναφορά της ΛΕΦΕΔ για την άσκηση (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Κύπριοι Έφεδροι Καταδρομείς: Ήρθαν στη Μάνα Ελλάδα για το ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ της ΛΕΦΕΔ

Write on Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 7 Οκτωβρίου 2021, η Naval Group έφερε κοντά τους πελάτες της, τη βιομηχανία και τους ακαδημαϊκούς εταίρους για την πέμπτη έκδοση των Ημερών Καινοτομίας της Naval στο Issy-les-Moulineaux. Με αυτή την αφορμή, η Naval Group παρουσιάζει αρκετά προγράμματα καινοτομίας σχεδιασμένα να διασφαλίσουν τη ναυτική υπεροχή των σωμάτων ναυτικού σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Ο Pierre Eric Pommellet, CEO της Naval Group δήλωσε: «Οι Ημέρες Καινοτομίας της Naval Innovation Days αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στην προετοιμασία της ναυτικής βιομηχανίας του αύριο, σε συνεργασία με παίκτες του τομέα Ε & Α και τους πελάτες μας. Αυτή η επιστημονική και βιομηχανική συν-καινοτομία μας επιτρέπει να αποτυπώσουμε το καλύτερο της καινοτομίας για να αντιμετωπίσουμε την επιτάχυνση τόσο της καινοτομίας όσο και των απειλών. Καινοτομούμε συνεχώς σε όλα τα στάδια της ζωής ενός πλοίου, από τον σχεδιασμό μέχρι τη συντήρηση. Μας οδηγεί μια ενιαία φιλοδοξία: να συμβάλλουμε στην επιχειρησιακή υπεροχή των ναυτικών δυνάμεων, εγγυώντας την πληροφοριακή ανωτερότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα αντοχής στη θάλασσα».

Οι Ημέρες Καινοτομίας της Naval Innovation είναι αφιερωμένες στις ναυτικές τεχνολογίες του αύριο, για να προετοιμάσουν το μέλλον της ναυτικής άμυνας. Καθώς ο ρυθμός καινοτομίας επιταχύνεται κάθε χρόνο, η Naval Group επικεντρώνεται σε μια ανοικτή δυναμική καινοτομίας. Οι στόχοι του Ομίλου είναι να ενισχυθεί το άνοιγμα και την ανταλλαγή μεταξύ πολλών οικοσυστημάτων, να ενσωματωθούν οι πραγματικές τεχνολογικές εξελίξεις στα πλοία πιο γρήγορα και βιώσιμα, και να προσφέρουν ένα πραγματικό πλεονέκτημα ικανότητας στο θέατρο επιχειρήσεων, όπως προτείνεται από τη νέα φρεγάτα Άμυνας και Παρέμβασης.

Η Naval Group βασίζεται σε νέες τεχνολογίες (ψηφιοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα) για να επανεφεύρει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση πλοίων, προκειμένου να παρέχει στους πελάτες της τις επιστημονικές, τεχνολογικές και βιομηχανικές δυνατότητες που χρειάζονται για να υποστηρίξουν την κυριαρχία τους μακροπρόθεσμα.

Οι Ημέρες Καινοτομίας της Naval απεικονίζουν και προωθούν το έργο που πραγματοποιείται από κοινού με τους εταίρους και τους πελάτες του Ομίλου. Η συνέχεια και η διαρκής βελτίωση των σημερινών προγραμμάτων καλύπτουν την ανάγκη για σταδιακή καινοτομία, ενώ τα νέα έργα που επιλέγονται καλύπτουν την ανάγκη για τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Επιλέχθηκαν πέντε έργα καινοτομίας για να απεικονίσουν αυτήν την ημέρα:

• Ένας ωκεάνιος υποβρύχιος επιδείκτης μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Η υποβρύχια απειλή γίνεται μείζον ζήτημα για τα ναυτικά σώματα στο εγγύς μέλλον. Το Oceanic Underwater Drone Demonstrator είναι ένα έργο που συνδυάζει τεχνολογικές εξελίξεις. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η ελεγχόμενη αυτονομία λήψης αποφάσεων, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δυνατοτήτων των drone. Αυτός ο επιδείκτης θα επιτρέψει τον σχεδιασμό, την πιστοποίηση και την επικύρωση τεχνολογικών δομικών στοιχείων. Αυτό το workshop, που παρουσιάστηκε στις Ημέρες Καινοτομίας της Naval, αναδεικνύει τις ευκαιρίες για ευέλικτη ανάπτυξη, μαζί με τις γαλλικές αρχές και τους συνεργάτες μας, για την παροχή προηγμένων συστημάτων αφιερωμένων στον υποβρύχιο πόλεμο του αύριο.

• Physical integration of UAVs

Η φυσική ενσωμάτωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, είτε είναι αερομεταφερόμενο, είτε επιφανείας είτε υποβρύχιο, με ένα πλοίο είναι μια ιδιαίτερα εκτεταμένη διαδικασία που απαιτεί όλες τις δεξιότητες της Naval Group. Τα drones αποτελούν ουσιαστικό συστατικό του μελλοντικού συνεργατικού πολέμου καθώς προσφέρουν μια νέα διέξοδο από την απομόνωση χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο μεταξύ πλοίων. Ως αναπόσπαστο μέρος του πλοίου, το drone γίνεται ζωτικό όργανο και προέκταση του πεδίου δράσης του πλοίου.

• Υποβοήθηση ελιγμών υπό πολλαπλές απειλές

Με βάση τις γνώσεις της για υποβρύχια συστήματα πολέμου, η Naval Group ανέπτυξε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία, ένα εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων, το οποίο προσφέρει στον διοικητή μια ασφαλή διαδρομή χωρίς να εντοπιστεί. Είναι το προϊόν τεχνικών και επιστημονικών καινοτομιών στους τομείς των ψηφιακών συστημάτων και της ναυτικής ακουστικής.

• Απόδοση σύνθετων διαλυμάτων

Η πρόοδος στα πολυλειτουργικά υλικά κατέστησε δυνατή τη σχεδίαση μεγάλων, σταθερών και κινούμενων εξαρτημάτων. Τα σύνθετα υλικά, τα οποία είναι ελαφριά, ισχυρά, ανθεκτικά στη διάβρωση, πυρίμαχα και ικανά να πάρουν οποιοδήποτε σχήμα, είναι πλέον μια σοβαρή εναλλακτική λύση στα κράματα χάλυβα και μετάλλων. Η Naval Group και οι συνεργάτες της είναι σε θέση να προτείνουν νέες αρχιτεκτονικές λύσεις ικανές να βελτιώσουν τη συνολική απόδοση των πλοίων και των υποβρυχίων της.

• Διαχείριση κινδύνων κυβερνοασφάλειας

Επειδή οι απειλές στον κυβερνοχώρο μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή ενός πλοίου, η διατήρησή του σε ασφαλή κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας.
Η Naval Group αναπτύσσει λύσεις για να δώσει στο πλήρωμα μια συνολική θεώρηση των κινδύνων του κυβερνοχώρου, μέσω δυναμικής διαχείρισης κινδύνου που προσδιορίζει σε πραγματικό χρόνο τα πιο κρίσιμα συστήματα που πρέπει να ενημερωθούν.

Σχετικά με τη Naval Group

H Naval Group είναι η ηγέτιδα ευρωπαϊκή εταιρεία στον κλάδο των ναυτικών αμυντικών εξοπλισμών. Όντας μία διεθνής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η Naval Group χρησιμοποιεί την υψηλή της τεχνογνωσία και τους μοναδικούς βιομηχανικούς της πόρους για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με στόχο την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών της. Ο Όμιλος σχεδιάζει, κατασκευάζει και υποστηρίζει συνολικά υποβρύχια και πλοία επιφανείας. Επίσης παρέχει υπηρεσίες σε ναυπηγεία και ναυτικές βάσεις. Επιπροσθέτως, παρέχει ένα μεγάλο εύρος λύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προσηλωμένος στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο Όμιλος έχει προσχωρήσει στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανέρχεται σε €3,3 δισ. και απασχολεί 15.7988 εργαζομένους (στοιχεία 2020).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Naval Group: Πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα οι φρεγάτες Belharra FDI HN (ΒΙΝΤΕΟ)

Write on Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 Κατηγορία ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

In London, in June 1948 during the royal visit, Queen Frederica of Greece lunched with Winston Churchill. The discussion at the table turned into a serious deliberation. No doubt he was annoyed – he was unaccustomed to a queen who discussed politics. He argued that arrested communist fighters in Greece –the civil war had entered the third year- should not be executed. The queen disagreed. Churchill, irritated, insisted that executions would be ‘bad propaganda’ for Greece. She was cold, defiant and hit back: ‘There are two countries in the world which are simply terrible at propaganda. One is yours, Mr. Churchill, and the other is mine’. Surprisingly, Frederica turned the discussion to espionage, claiming that in ‘only two countries in the world’ espionage was unsuccessful, in Japan and in Greece; in Japan none speak, while in Greece all speak and ‘it is impossible not to find out everything’.
The paradox of espionage in Greece was addressed by Captain Compton Mackenzie the British spymasters in Athens from 1915 to 1917. The city of the Acropolis had its own rules of espionage, different from Moscow, London and Paris:

‘...in a city of the size of Athens it would be impossible to achieve secrecy by the usual means of keeping oneself hidden or pretending to be something one was not. Such methods in Athens would be the methods of the ostrich who thinks himself hidden when he buries his own head. I made up my mind to create a focus of publicity, and under cover of that publicity hope to achieve a measure of secrecy.’

Spymasters had to understand that Greeks were impossible to handle as spies; Greeks could not be manipulated; in contrast they could manipulate the foreign spymasters. A British military intelligence report warned:

‘The Greeks have a national vanity which is difficult for an Englishman to grasp and it influences all their actions, military as well as political. Military reverses and political “incidents” never shake for long the confidence of the average Greek in his general superiority to the rest of mankind.’

There was a certain magic in Athens with the elegant neoclassical buildings, statues on their roofs, the avenues with the sparse motor traffic and the rich parks. Tranquil elegance is pervasive in the paintings of the era. As war raged in Europe in 1914-1917, idyllic Athens turned into a battleground of secret war between British, French and German intelligence and their respective Greek supporters, from petty informers, thugs and ruffians to members of the government, the royal court, industrialists and arms dealers. Intrigue, rumour and propaganda were a daily routine for politicians, the politicized-military, the press and the members of foreign legations.

Spymasters at the Acropolis reveals the activities of spymasters, spies and their secret sources and their methods; the narrative focuses on who was the secret source and what he/she had been telling his/her masters during a period of near-civil war in Greece. Research discloses the successes and failures of secret intelligence in rumour-ridden Athens where many informers and secret agents were doing it for the money- the highest bidder. Money was a key resource for espionage in Athens. Pro-Entente or pro-Central Powers feelings influenced only the supporters of Prime Minister Venizelos or King Constantine and his loyal prime ministers, politicians and their party base and constituents. For swindlers and ruffians trying to profit out of war and the fear of British intelligence towards German and Ottoman Turkish plans and vice versa, taking advantage of the ever-growing spies’ market was too easy to miss.

61HVAlg mSL

British spymasters always complained to London SIS headquarters that they had not enough money to spend while, ostensibly, their German and French counterpart spymasters had abundant resources for theirs plots – real and imagined. In the cast of characters was added an international arms dealer, Sir Basil Zaharoff, a man who cut lucrative and shadowy deals in Greece and the Ottoman Empire before the war and intrigued to bring Venizelos to power.
Rumour haunted ambitious, arrogant, amateurish, short-tempered spymasters. Spreading rumours was the pleasure of the scoundrels who sought to benefit as much as possible. They knew that rumours in time of a protracted politico-military crisis like the National Schism could be turned into a valuable commodity; too many buyers available: British, German, French, Austrians, Italians, Turks, Bulgarians and Russians ready to pay for them.

The book unearths the attitudes, reports and activities of the major players of the espionage game in Greece: Captain Compton Mackenzie- the always sarcastic novelist-turned-spy; the defiant Captain George Hill reporting from Salonica and the front- soon to be dispatched to plot against Bolshevik revolutionaries in Russia; the obsessive with brute force and false intelligence Commander Maximilien Henri de Roquefeuil, the French spymaster; the always exaggerating Jean Guillemin,, the head of the French legation and a loyal supporter of Roquefeuil; Baron von Shenck the German propagandist turned arch-villain by false rumour; and, Hoffman the artillery reserve officer who as an elusive spymaster gained the admiration of Mackenzie.

Compton Mackenzie

Captain Compton Mackenzie

In Athens all spymasters experienced the labyrinth of false intelligence, rumour and fear as well as of the excitement that yet another ploy in diplomacy or in their secret war could bring decisive success and serve their own causes. All characters never hid their antagonism and animosity for their counterparts- animosity was more evident among their allies: the antagonism of British and French intelligence officers who jumped into policy recommendations based on inaccurate and alarmist reporting.

71xNA4W3eL

About the Author
James Henderson devotes his time in archives and, feels books on intelligence and secret services have to be intelligence products inspiring readers to search for themselves further.

https://www.amazon.com/Spymasters-Acropolis-Espionage-Intrigue-Athens/dp/B091NSDSH4