Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021
Write on Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 Κατηγορία ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπράκης

Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε στους παρευρισκόμενους, η τελετή Ονομασίας των νέων Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών (ΔΕΑ) της 2021 Δ΄ ΕΣΣΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, ονομάστηκε το σύνολο των αποφοίτων της 2021 Δ΄ ΕΣΣΟ, Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί Πεζικού, Ειδικών Δυνάμεων και Οικονομικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν Μονάδες και Υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς.

DSC 8488

DSC 8471

Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστρατήγου Δημοκρίτου Ζερβακη, ο οποίος συγκινημένος έδωσε τα αποφοιτήρια στους νέους ΔΕΑ, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 69 Κύπριοι υπό τα (δακρυσμένα σε πολλές περιπτώσεις) βλέμματα των συγγενών τους που ήρθαν στην Κρήτη για να καμαρώσουν τους λεβέντες τους.

DSC 8540

DSC 8560

DSC 8574

Ο Διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Βασιλειάδης μιλώντας κατά την διάρκεια της τελετής, αναφέρθηκε στον ρόλο της ιστορικής Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, ευχήθηκε στους ΔΕΑ καλή συνέχεια στην θητεία τους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία των δεκάδων Κυπρίων που βρέθηκαν στο Ηράκλειο για την ξεχωριστή αυτή στιγμή των παιδιών τους.

DSC 8602

DSC 8623

DSC 8624

Ο Ταξίαρχος, επέδωσε και τιμητική πλακέτα με το έμβλημα της Σχολής στον 19χρονο Κύπριο ΔΕΑ Χρήστο Ρωμανό, ο οποίος και πρώτευσε στην 2021 Δ΄ΕΣΣΟ και - σύμφωνα με την παράδοση της ΣΕΑΠ - κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους όλων των συναδέλφων του στον μνημείο Πεσόντων. Επίσης, έλαβε τιμητικό μετάλλιο και από τον Α/ΓΕΕΦ.

DSC 8599

1 Romanos

DSC 8629

DSC 8730

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του 19χρονου, ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Ρωμανός με την σύζυγό του είχαν έρθει στο Ηράκλειο για την τελετή.

DSC 8743

Επιμνημόσυνη Δέηση για τον «Σταυραετό του Μαχαιρά»

Αμέσως μετά την τελετή, μέσα σε μια έντονη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, τελέστηκε από τον Επίσκοπο Κνωσού Πρόδρομο, επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και του Έθνους έφεδρο Ανθυπολοχαγό (του έχει απονεμηθεί από τον 2016 τιμητικά ο βαθμός του Αντιστρατήγου) Γρηγόρη Αυξεντίου.

DSC 8680

Όπως είναι γνωστό, στη ΣΕΑΠ υπάρχει η προτομή του «Σταυραετού του Μαχαιρά», φάρος φωτεινός (όχι μόνο) των Εφέδρων Αξιωματικών και των στελεχών του Στρατού Ξηράς, αλλά και όλων των συνειδητοποιημένων Ελλήνων.

DSC 8695

Μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό του Ταξιάρχου Βασίλειου Βασιλειάδη και την ανάγνωση του βιογραφικού του Γρηγόρη Αυξεντίου από τον Κύπριο Υπολοχαγό (ΠΖ) Γεώργιο Γεωργίου, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Α/ΓΕΕΦ και τον Α/ΓΕΣ.

 DSC 8701

DSC 8703

Η αναμνηστική φωτογραφία των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών στα σκαλιά του Διοικητηρίου της ΣΕΑΠ, μαζί με τους δύο Αρχηγούς, την Διοίκηση και τους Αξιωματικούς «σφράγισε» την τελετή.

DSC 8726

DSC 8718

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Είσαι Έφεδρος Αξιωματικός; Πρέπει να το διαβάσεις!