Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022
Write on Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Υπεγράφη το επίσημο αίτημα της Αθήνας προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και άλλα 20 υπό αίρεση. Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ, για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε το αίτημα πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το αίτημα - όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema - εν συνεχεία εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, απ' όπου και θα σταλεί στις ΗΠΑ. Στόχος είναι το ελληνικό αίτημα να φτάσει στις αμερικανικές αρχές πριν από τις 18 Ιουλίου, όταν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση αεροσκαφών F-35 είχε γνωστοποιήσει, άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση προ μηνός με στελέχη του προγράμματος (JSF PO - Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Η χώρα μας στέλνει το αίτημα μέσω Letter of Request και θα αναμένει την απάντηση της αμερικανικής πλευράς για τη διαθεσιμότητα, το κόστος, αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς θα γίνει από το 2028. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνουν έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα φιλοξενήσει τα νέα μαχητικά.

Το θέμα των F-35 είχε τεθεί στη συνάντηση Μητοστάκη-Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, όπου επί της ουσίας γνωστοποιήθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την Πολεμική Αεροπορία με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μεταξύ των δυο ηγετών συζητήθηκε παράλληλα και το ενδιαφέρον που εξέφρασε η Lockheed Martin να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Write on Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον Βρετανό και τη Γερμανίδα ομολόγους του συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ό κ. Παναγιωτόπουλος έγραψε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο τουίτερ:"Εγκάρδια συνομιλία με Βρετανό ομόλογό μου Ben Walace στη Μαδρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου".

Για τη συνάντηση του με τη Γερμανίδα ομόλογο του Christine Lambrecht ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έγραψε ότι "συζητήσαμε την πορεία εφαρμογής της Συμφωνίας υποστήριξης στην Ουκρανία με την ανταλλαγή ΤΟΜΑ BMP-1 με Marder, με στόχο την έναρξη υλοποίησής της εντός του Ιουλίου. "Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για συνεργασία στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα".

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter