Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 17 Μαΐου 2015
Write on Κυριακή, 17 Μαΐου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια μοναδική έκθεση με φωτογραφίες - ντοκουμέντα των γερμανικών ωμοτήτων κατά τη διάρκεια της κατοχής 1941 – 1945, θα φιλοξενήσει η Στοά Μακάσι από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαΐου, με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.
Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι η Περιφέρεια Κρήτης και οι δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και μια ημερίδα με θέμα, "Η Μάχη της Κρήτης και η Κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις", με διακεκριμένους ομιλητές η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς διεξάγεται σε μια περίοδο όπου το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Την ημερίδα θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδάκης και Γιώργος Σαχίνης.

2 ekthesi koutoulaki

Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης, αποτελεί μέρος του αρχείου του σπουδαίου φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη, ο οποίος επελέγη από το Νίκο Καζαντζάκη για να συνοδεύσει ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την Κατοχή στην Κρήτη, από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Η Επιτροπή ) η οποία αποτελούνταν επίσης από τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη) περιόδευσε στην Κρήτη από τις 29 Ιουνίου έως τις 6 Αυγούστου 1945 και κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα εγκλήματα και τις καταστροφές σε βάρος του κρητικού λαού.

3 ekthesi koutoulaki

Τα μοναδικά αυτά ιστορικά ντοκουμέντα ουδέποτε όμως αξιοποιήθηκαν, ενώ για χρόνια θεωρούνταν χαμένα! Οι φωτογραφίες του Κων/νου Κουτουλάκη βρέθηκαν στο αρχείο του αείμνηστου δημοσιογράφου Μανόλη Δουλγεράκη, το οποίο, μαζί με την πλούσια βιβλιοθήκη του, δωρήθηκε το 2014 από την οικογένειά του, στο Δήμο Μαλεβιζίου.
Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 10 Ιουνίου 2015, φιλοδοξεί να αναδείξει αυτό το σπάνιο υλικό καθώς περιλαμβάνει 70 συνολικά φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν την Κρήτη του 1945. Μια Κρήτη ρημαγμένη, ντυμένη στα μαύρα αλλά περήφανη!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter