Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015
Write on Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (YIN) του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Τεκμηρίωση και ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού», υλοποίησε εσωτερική ενημερωτική ημερίδα στό αμφιθέατρο της ΣΔΕΠΝ στήν Αθήνα. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η εσωτερική παρουσίαση του έργου και συγκεκριμένα της μετατροπής του αρχειακού υλικού της ΥΙΝ σε ψηφιακό και της δημιουργίας διαδικτυακής πύλης.

Στο πλαίσιο τού έργου το Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΙΝ θα περιλαμβάνει λειτουργίες που θα καλύπτουν τις υπηρεσίες απλής ενημέρωσης και δημοσίευσης πληροφοριών για τους πολίτες. Το αντικείμενο τού παρόντος έργου περιλαμβάνει προμήθεια εξοπλισμού, ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου και την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης. Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η ψηφιοποίηση, οργάνωση και ψηφιακή αρχειοθέτηση των αρχείων της ΥΙΝ και παράλληλα η παροχή πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό τόσο στον ερευνητή, ιστορικό, μελετητή αλλά και στον απλό πολίτη και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες για τη λήψη πιστοποιητικών.

Κατ επέκταση οι στόχοι του έργου είναι η δημιουργία άρτιας οργανωμένης ψηφιακής βιβλιοθήκης, η δημιουργία έξυπνου μηχανισμού αναζήτησης και εύρεσης υλικού πληροφόρησης και τεκμηρίωσης, η ενίσχυση του επιστημονικού ενδιαφέροντος, η προσέλκυση ενδιαφέροντος του ευρύ κοινού για την πολεμική ιστορία, η απλοποίηση και ο επανακαθορισμός σύγχρονων ηλεκτρονικών διαδικασιών για τη χορήγηση πιστοποιητικών, η αποτελεσματική διαφύλαξη του υλικού της ΥΙΝ, η βελτίωση σχέσης ΥΙΝ και πολίτη και τέλος η ανάπτυξη των δυνατοτήτων επικοινωνίας με όλους τους πολίτες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το υλικό που έχει ήδη ψηφιοποιηθεί αποτελείται από 200 βιβλία, 200 σελίδων έκαστον, 700.000 σελίδες εγγράφων, 10.000 φωτογραφίες, 100 σχέδια μεγέθους έως και Α2, 50 χάρτες μεγέθους έως και Α2 και 1565 μικροφίλμ που είναι ακόμα σε διαδικασία ψηφιοποίησης.
H ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Πλωτάρχη Ε. Πενθερουδάκη, Υποδιευθυντή ΥΙΝ.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ ο Σμήναρχος Π. Αλεξιάδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ) ο οποίος ανέφερε την σημαντικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για το ΥΠΕΘΑ τα οποία χρηματοδοτούν πολύτιμες, ιστορικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο πλαίσιο της υπηρεσίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας.

Τόνισε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη δρομολογήσει στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου προγράμματα από την Ε.Ε. ύψους περίπου 300 εκ Ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν πλέον κατά 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στην συνέχεια ο Ταγματάρχης Ν. Καραβάς, υπεύθυνος έργου, αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του έργου και στο ρόλο της ΔΙΔΕΑΠ.
Όπως ανέφερε σκοπός του Έργου είναι η ψηφιοποίηση-τεκμηρίωση των εκθεμάτων της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με διαδικτυακές εφαρμογές που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης εικονικών και φυσικών επισκεπτών.

Ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι ο επιστημονικός κόσμος, οι Εκπαιδευτικοί – Ακαδημαϊκοί Φορείς, οι απλοί πολίτες και ειδικές ομάδες κοινού και βέβαια τα Υπουργεία και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Ακολούθησε ο Υποπλοίαρχος Θ. Παπαδημητρόπουλος, με μια σύντομη αναφορά στην διαδρομή της ΥΙΝ μέσα στον χρόνο και εν συνεχεία εστίασε στον ρόλο και στο έργο της ΥΙΝ στην ψηφιοποίηση των αρχείων καθώς και στην σημασία της ψηφιοποίησης.

Η ιστορία της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού ξεκινά το 1895 με την έκδοση από το Υπουργείο Ναυτικών ενός φυλλαδίου με τον τίτλο «Δημοσιεύσεις ανακοινούμεναι τοις Αξιωματικοίς του Πολεμικού Ναυτικού», το οποίο μετονομάσθηκε το 1897 σε «Ναυτική Επιθεώρηση»
Το Ιστορικό Αρχείο της ΥΙΝ αποτελείται από αρχεία που εκτείνονται χρονικά από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον 20ο αιώνα και οι πληροφορίες που παρέχουν αφορούν τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας ενώ χαρακτηρίζονται για τον πολύ σημαντικό πληροφοριακό τους χαρακτήρα και τη μοναδικότητά τους ως ιστορικών τεκμηρίων. Εμπεριέχει : Βιβλία (υπηρεσιακά και μη), Έγγραφα, Σήματα, Σχέδια, Χάρτες, Προσωπικές Σημειώσεις, Φωτογραφίες, Μικροφίλμ, Κειμήλια ενώ ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί το αρχείο συνεντεύξεων.

Τέλος ο κ. Γ. Βλάχος από την εταιρεία Intrasoft Intl και υπεύθυνος του έργου από πλευράς αναδόχου, έκανε μια σύντομη περιγραφή του έργου αναλύοντας τα οφέλη, τους στόχους, τους κινδύνους και αναφέροντας πως το έργο έχει υλοποιηθεί κατά ενενήντα τοις εκατό και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 οριστικά. Θα ακολουθήσει περίοδος υποστήριξης της υπηρεσίας από τον ανάδοχο.

Πριν από την λήξη του έργου θα πραγματοποιηθεί ανοικτή εκδήλωση με την παρουσίαση του έργου στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στα ΜΜΕ και σε ειδικό κοινό. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση), ΕΣΠΑ 2007-2013. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΔΙΕΘΝΗ

Μαχητικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών καταφθάνουν στις τουρκικές αεροπορικές βάσεις και μία πλήρης επιχείρηση εναντίον των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος θα εξαπολυθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία ενέκρινε επίσημα τη χρήση των αεροπορικών βάσεών της από αεροσκάφη των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο τέλος του περασμένου μήνα, καταγράφοντας μία σημαντική αλλαγή πολιτικής έπειτα από χρόνια κατά τα οποία επιδείκνυε απροθυμία να αναλάβει έναν ρόλο πρώτης γραμμής εναντίον των ισλαμιστών μαχητών στη βόρεια Συρία.

«Ως τμήμα της συμφωνίας μας με τις ΗΠΑ, έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το άνοιγμα των βάσεών μας, ιδιαίτερα του Ιντσιρλίκ», δήλωσε ο Νταβούτογλου στην κρατική ραδιοτηλεόραση TRT, αναφερόμενος σε μία μεγάλη αεροπορική βάση κοντά στα Άδανα (νότια Τουρκία).

«Βλέπουμε ότι καταφθάνουν επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σύντομα θα εξαπολύσουμε μία πλήρη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους συνολικά», δήλωσε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μαλαισία για την ετήσια σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδια για την παροχή αεροπορικής κάλυψης σε μία ομάδα εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ σύρων ανταρτών και εκδιώκουν από κοινού μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μία λωρίδα στη βόρεια Συρία έκτασης περίπου 80 χλμ. κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Διπλωμάτες που γνωρίζουν τα σχέδια λένε πως η αποκοπή της πρόσβασης του Ισλαμικού Κράτος στα σύνορα, από τα οποία διέρχονται ξένοι μαχητές και εφόδια, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στον πόλεμο κατά των μαχητών. Υπάρχουν ωστόσο μεγάλες προκλήσεις.

Η Ουάσινγκτον δήλωσε χθες, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πως έχει ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους αντάρτες που έχουν εκπαιδευθεί από τον στρατό της συνελήφθησαν από μαχητές της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, του Μετώπου Νούσρα, τονίζοντας πόσο ευάλωτη είναι μία ομάδα που θεωρείται ότι αριθμεί λιγότερα από 60 μέλη και η οποία αναπτύχθηκε στο πεδίο της μάχης μόλις τις τελευταίες εβδομάδες. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Δεν φτάνει που η Κύπρος έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της, έχει κάνει τρεις οριοθετήσεις με την Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, έχει υπογράψει συμβόλαια με την τριπλή κοινοπραξία Nobel-Avner-Delek, με τη διπλή κοινοπραξία ENI-Kogas, με την εταιρεία Total, έχει σπουδές υδρογονανθράκων στα έξι πανεπιστήμιά της, αλλά τώρα ετοιμάζει και Ερευνητικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων στη Λάρνακα.

Με άλλα λόγια η Λάρνακα μ' αυτόν τον τρόπο, τον ερευνητικό, γίνεται ήδη ένα ενεργειακό λιμάνι. Διότι ξέρει ότι θα είναι πάντα ένα λιμάνι, αλλά όχι απαραίτητα ένας αερολιμένας, ειδικά μετά την επίλυση του Κυπριακού. Κατά συνέπεια, αυτή η καινοτομία είναι πολύ σημαντική, γιατί θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης για την ειδικότητα που γίνεται όλο και πιο πολύτιμη για την Κύπρο. Είναι η προετοιμασία της Κύπρου του μέλλοντος. Ενώ αυτό φαινόταν εντελώς ουτοπικό πριν μερικά χρόνια τώρα είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα που ενισχύει το ενεργειακό όραμα που σέβεται το απέραντο γαλάζιο.

Έτσι στον ίδιο χώρο μαζί με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Υδρογονανθράκων του Πανεπιστήμιου Κύπρου θα υπάρχει το Ωκεανογραφικό Κέντρο, αλλά και το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας. Με αυτήν την κίνηση η Κύπρος έχει άλλη μια πρωτιά. Συνεχίζει να δίνει το παράδειγμα στην Ελλάδα και πρακτικά αποδεικνύει τι σημαίνει να πιστεύεις στη δυναμική της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να αξιοποιείς όλα τα δεδομένα που δεν υπήρχαν πριν μερικά χρόνια.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να δείξει και τον φόρο τιμής προς τον άνθρωπο που πάλεψε για να γίνει η ΑΟΖ μια πραγματικότητα δίχως να υπολογίσει κανένα κόστος, αλλά άφησε ένα έργο που λέγεται μέλλον για την Κύπρο. Άξιος!

*Ο Νίκος Λυγερός είναι Έλληνας μαθηματικός, συγγραφέας, ποιητής, ζωγράφος, σκηνοθέτης, ασχολείται με τη μουσική, την κοινωνιολογία, την οικονομία, την αρχαιολογία, το μάνατζμεντ και τη στρατηγική. Είναι ειδικός σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, τη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, την Αστυνομική Ακαδημία, τη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, τη Σχολή Στρατολογικού. Είναι επίσης διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά δικαστήρια.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2015 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα Τετάρτη, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα έχει προκηρύξει η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος. Ζητεί την κατάθεση στην Βουλή και την έναρξη διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου για την σύσταση Παρόχου Αεροναυτιλίας στην ΥΠΑ, ως ανεξάρτητης νομικής οντότητας, σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών.

Η Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι, εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς του υπουργείου Μεταφορών, θα κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με έναρξη από την 14η Αυγούστου, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας.

Λόγω της κινητοποίησης η Aegean ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει τις παρακάτω πτήσεις:
OA 098 Αθήνα – Κάρπαθος
OA 099 Κάρπαθος – Αθήνα
OA 012 Αθήνα – Κάλυμνος
OA 013 Κάλυμνος – Αθήνα
OA 006 Αθήνα – Νάξος
OA 036 Ρόδος – Κως
OA 036 Κως – Κάλυμνος
OA 036 Κάλυμνος – Λέρος
OA 036 Λέρος – Αστυπάλαια
OA 021 Αστυπάλαια – Αθήνα
OA 048 Αθήνα – Μήλος
OA 049 Μήλος – Αθήνα
Η αεροπορική εταιρεία προσθέτει ότι αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες πτήσεις του δικτύου της που επηρεάζονται από την απεργία.

Η Aegean σημειώνει ότι κατανοεί την αναστάτωση που προκαλείται στο επιβατικό κοινό από τις ματαιώσεις και τροποποιήσεις, οι οποίες, όπως επισημαίνει, πραγματοποιούνται όχι από υπαιτιότητα των υπηρεσιών της και καλεί τους επιβάτες που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες, να απευθύνονται για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους στα παρακάτω τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό), +30 210 6261000 (από κινητό).

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter