Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020
Write on Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης οριστικοποιήθηκε μετά το πρωτόκολλο παράδοσης που συντάχθηκε στο χωριό Γέφυρα στις 26 Οκτωβρίου 1912. Το πρωτόκολλο συντάχθηκε μεταξύ του Χασάν Ταχσίν Πασά διοικητή των Οθωμανικών στρατευμάτων και των πληρεξουσίων του Διαδόχου Κωσταντίνου που ήταν ο συνταγματάρχης Σοφοκλής Δούσμανης και ο Λοχαγός Ιωάννης Μεταξάς.

Το πρωτόκολλο παράδοσης προέβλεπε τον αφοπλισμό του Τουρκικού στρατού αλλά και την παράδοση όλου του στρατιωτικού υλικού τους στους Έλληνες. Tο όνειρο αιώνων έμελλε σε λίγες ώρες να πραγματοποιηθεί με την είσοδο του Ελληνικού στρατού στην πόλη, αν και η Ελληνική επιτυχία επισκιαζόταν από την παρουσία ισχυρών Βουλγαρικών στρατιωτικών αποσπασμάτων στις παρυφές της πόλης. Η συμπεριφορά των Βούλγαρων φανέρωνε την πρόθεση τους να αμφισβητήσουν το Ελληνικό μέλλον της πόλης.

Το ξημέρωμα της 27ης Οκτωβρίου έβρισκε τα Ελληνικά στρατεύματα πλασαρισμένα στους αγρούς γύρω από την πόλη. Σύμφωνα με το αυτόπτη μάρτυρα δημοσιογράφο Crauford Price, οι Έλληνες στρατιώτες βρίσκονταν σε εξαιρετική κατάσταση με υψηλό ηθικό εύθυμοι και ζωηροί. Ήταν όλοι καλώς ενδεδυμένοι, ενυπόδητοι και εφοδιασμένοι, κάθονταν οκλαδόν και απολάμβαναν τα ωμά λάχανα που είχαν αποσπάσει από τους λαχανόκηπους της περιοχής. Οι σκηνές τους ήταν καθαρές, τακτοποιημένες, τοποθετημένες με τάξη και δημιουργούσαν ένα χακί εντυπωσιακό φόντο, ενώ τον πρόχειρο Ελληνικό καταυλισμό στεφάνωναν τα κανόνια του Ελληνικού πυροβολικού. Η τάξη και η πειθαρχία φανερωνόταν σε κάθε ενέργεια οποιασδήποτε Ελληνικής μονάδας.

Το μονοπάτι της αιώνιας δόξας των Ελληνικών όπλων δεν ήτα παρά ένας λασπερός χωματόδρομος, ένας από τους πολλούς του εμβρυώδους οδικού δικτύου της Οθωμανικής Μακεδονίας. Πλήθη κόσμου συνωστίζονταν και από τις δύο πλευρές του δρόμου κρατώντας Ελληνικές σημαίες, ώστε να αποθεώσουν τους νικητές. Όταν τα πρώτα ευζωνικά αποσπάσματα έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους της πόλης ο ενθουσιασμός όλων έφτασε στο κατακόρυφο. Οι εξώστες των σπιτιών είχαν Ελληνικές σημαίες, ενώ κοπέλες έραναν με ρόδα τους Έλληνες στρατιώτες. Η παρουσία του κόσμου ήταν τόσο πυκνή, ώστε πολύ σύντομα τα Ελληνικά αποσπάσματα δεν είχαν χώρο να προχωρήσουν ούτε σε μια και μόνη γραμμή!

Ακολούθησε η Ιστορική στιγμή της ύψωσης της Ελληνικής σημαίας στο κυβερνείο που έγινε από τον Ίωνα Δραγούμη και συμβόλιζε γλαφυρά την Ελληνική κυριαρχία στην πόλη. Η μέθη της ημέρας για τους Έλληνες της πόλης ήταν απερίγραπτη. Οι περισσότεροι από αυτούς έβγαζαν τα κόκκινα φέσια τους και τα κομμάτιαζαν, ενώ το ίδιο έκαναν και για τα φέσια αλλοεθνών συμπολιτών τους που κοιτούσαν αμήχανα το σκηνικό. Στα καφενεία ο ενθουσιασμός για τον Ελληνικό στρατό ήταν επίσης μεγάλος. Όλοι διάβαζαν με μανία τις λεπτομέρειες για την παράδοση της πόλης που φιλοξενούσαν οι Ελληνικές εφημερίδες, ενώ αν κάποιος Έλληνας αξιωματικός εμφανιζόταν σε κάποιο καφενείο ο ενθουσιασμός των θαμώνων έφτανε στο κατακόρυφο και ξεσπούσαν σε ζητωκραυγές. Σύμφωνα πάντα με τον Crauford Price, η είσοδος του Ελληνικού στρατού στην Θεσσαλονίκη, έμοιαζε με την επιστροφή του στην Αθήνα μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία και έμοιαζε απίστευτο πως η είσοδος του Ελληνικού στρατού πανηγυριζόταν τόσο έντονα σε μια πόλη που λίγες ημέρες πριν ήταν ακόμη Τουρκική. Αλλά δεν ήταν. Ήταν απλώς ο εορτασμός της απελευθέρωσης του Ελληνικού πληθυσμού από την δουλεία της Τουρκικής διοίκησης...

Αναμφίβολα τον Ελληνικό θρίαμβο επισκίαζε η είσοδος Βουλγαρικών στρατευμάτων στην πόλη υπό το πρόσχημα της "ξεκούρασης" τους, αλλά προφανέστατα σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ζήτημα συγκυριαρχίας στην πόλη. Η παρουσία των Βουλγάρων στην πόλη ήταν μια συνεχή εστία εντάσεων και παρεξηγήσεων και αποτελούσε μια σαφή προειδοποίηση για τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν το προσεχές διάστημα... - http://www.istorikathemata.com/

Δείτε σε βίντεο: Μια από τις πιο συγκινητικές σκηνές της κινηματογραφικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οι πρώτες ώρες της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Στρατηλάτη Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου Κωνσταντίνο.

Πηγές: Οι Βαλκανικοί αγώνες, εκδόσεις ΕΚΑΤΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Write on Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την ώρα που η Τουρκία ανεβάζει το θερμόμετρο καθώς εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες στην περιοχή ως τη Ρόδο, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, η Αθήνα απαντά με όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει αλλά και με ισχυρό μήνυμα αποτροπής.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «παράνομη» τη νέα τουρκική Navtex τονίζοντας ότι συνεχίζει να κλιμακώνει την προκλητική συμπεριφορά της γείτονος. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΞ έκανε διάβημα στην Άγκυρα και τονίζει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως κράτος-παρίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

enoples dynameis 2

Την ίδια ώρα, το υπ. Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, βρίσκονται επί ποδός. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τόνισε από τη Βουλή ότι η Ελλάδα υψώνει το ανάστημά της στην Τουρκία.

enoples dynameis 5

Εξάλλου, όπως αναφέρουν από το Πεντάγωνο, «οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν και τηρούν άμεση ετοιμότητα αντίδρασης, διατηρώντας ψυχραιμία, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τον επαγγελματισμό και την αξιοσύνη του προσωπικού τους αλλά και την αξιοπιστία των μέσων τους».

enoples dynameis 3

Write on Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Από τη Δευτέρα 19 έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ Μονάδων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ και Ελεγκτών Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (United States Air Force Joint Terminal Attack Controllers). Η δραστηριότητα έλαβε χώρα στα πεδία βολής Κρανέας και Λιτόχωρου.

3 12

Η συνεκπαίδευση περιελάμβανε σενάρια Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support – CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack – CCA) σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών. Οι Έλληνες Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack ControllerJTAC) και των τριών Κλάδων συνεργάσθηκαν επιτυχώς με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο πλαίσιο του σεναρίου, με Αεροσκάφη της ΠΑ και Ελικόπτερα του ΣΞ προσβάλοντας επίγειους στόχους, ακολουθώντας τις τυποποιημένες διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

6 8

Η εν λόγω συνεκπαίδευση έχει ως σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Σχεδιάσθηκε από το ΓΕΕΘΑ και συντονίσθηκε από τη ΔΔΕΕ στο πλαίσιο των πάγιων επιδιώξεων του ΓΕΕΘΑ για συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες.

1 13

Write on Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Πολεμικό Μουσείο τιμώντας τα 80 χρόνια από τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, παρουσιάζει το διόραμα (Τρισδιάστατη απεικόνιση κλίμακας 1:1, διαστάσεων 30 τμ), με τίτλο “Πίνδος 1940

Το διόραμα, το οποίο εκτίθεται στον 1ο όροφο, αποτυπώνει τις σκληρές συνθήκες του Πολέμου, το ηθικό, τη θέληση και την πίστη για τη “Νίκη” των Ελλήνων μαχητών και των γυναικών της Ηπείρου που τους συνέδραμαν κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

122583231 119126233300596 8389415250787965869 o

Η σύλληψη της ιδέας, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση πραγματοποιήθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ και ομάδα εθελοντών με μηδενικό κόστος.

122581184 119127163300503 1249909457067018562 o

Στο χώρο του Μουσείου, θα φιλοξενούνται επίσης ομάδα αναβιωτών, Αξιωματικοί και Στρατιώτες, του 1940 και θα σταθμεύσουν προσωρινά, οχήματα εποχής του συλλόγου Διατήρησης Ιστορικών Οχημάτων.

122589424 119126893300530 5683558575698040047 o

122892730 119126096633943 6554208904024417902 o

Επίσης δημιουργήθηκαν εκθεσιακές προσθήκες για το 1940 και στα παραρτήματα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – Τρίπολης – Ναυπλίου.

122654127 119127206633832 1036967103086080259 o

ΥΓ: Το Πολεμικό Μουσείου θα είναι ανοικτό καθημερινά, Σαββατο και Κυριακή 10:00 έως 17:00, τηρουμένων των υφιστάμενων μέτρων COVID – 19.