Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 12:21

10 Φεβρουαρίου 1941: Οι αεροπορικές επιχειρήσεις της ΕΒΑ στο μέτωπο

Χρυσές σελίδες δόξας στο μέτωπο έγραψαν οι Έλληνες αεροπόροι. Χρυσές σελίδες δόξας στο μέτωπο έγραψαν οι Έλληνες αεροπόροι.

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1941, οι Ελληνικές Μοίρες Στρατιωτικής Συνεργασίας πραγματοποίησαν επιτυχή βομβαρδισμό των ιταλικών συγκεντρώσεων στην περιοχή Αρέζα - Κίτσοκ και πολυβολισμό εναντίον φάλαγγας αυτοκινήτων στα ανατολικά του Δραγκότι.

Επίσης τρία PZL P.24 της 22 Μοίρας Διώξεως, σε συνεργασία με άλλα τέσσερα της 23 Μοίρας και τέσσερα Gloster Gladiator της 21 Μοίρας Διώξεως, ανέλαβαν αποστολή κάλυψης της περιοχής Μπούμπεσι - Κλεισούρας - Πρεμετής. Κατά τη διάρκεια της πτήσης εμφανίστηκαν τρία ιταλικά βομβαρδιστικά εναντίον των οποίων επιτέθηκαν τα ελληνικά καταδιωκτικά, με αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή ο εχθρικός σχηματισμός. Πιθανολογήθηκε η κατάρριψη ενός ιταλικού αεροπλάνου. Την ίδια στιγμή έκαναν την εμφάνισή τους ένδεκα ακόμη εχθρικά αεροπλάνα, σε τρεις σχηματισμούς, με κατεύθυνση προς ανατολάς, τα οποία καταδιώχθηκαν από τα ελληνικά και αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τις αποστολές τους.

Τέλος τρία βομβαρδιστικά Potez 633 Β2 της 31 Μοίρας Βομβαρδισμού απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Λάρισας με αποστολή τον βομβαρδισμό των ιταλικών πυροβολαρχιών στην περιοχή Τεπελενίου και την αναγνώριση εχθρικών θέσεων και τμημάτων στην περιοχή Θερεπέλι. Μετά την επιτυχή επίθεση εναντίον του στόχου και ενώ βρίσκονταν στη δεύτερη φάση της αποστολής, ένα από τα ελληνικά βομβαρδιστικά επλήγη από ιταλικά καταδιωκτικά και κατερρίφθη στην περιοχή Βοσκοπόλια Θερεπέλι της Αλβανίας. Ο παρατηρητής Νικόλαος Βολωνάκης σώθηκε, χρησιμοποιώντας το αλεξίπτωτό του, ενώ ο χειριστής Υποσμηναγός Γεώργιος Σταυραετός βρήκε τραγικό θάνατο. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 11:32