Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 09:31

11 Μαρτίου 1941 - Βαρύς φόρος αίματος για την Ελληνική Βασιλική Αεροπορία

Το Fairey Battle ήταν κορυφαίο τεχνολογικά κατά την περίοδο 1935-38 όμως οι επιδόσεις του γρήγορα ξεπεράστηκαν. Τα έντεκα αεροσκάφη που παραδόθηκαν στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τον Μάρτιο του 1940 εντάχθηκαν στην 33η Μοίρα Βομβαρδισμού και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Το Fairey Battle ήταν κορυφαίο τεχνολογικά κατά την περίοδο 1935-38 όμως οι επιδόσεις του γρήγορα ξεπεράστηκαν. Τα έντεκα αεροσκάφη που παραδόθηκαν στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τον Μάρτιο του 1940 εντάχθηκαν στην 33η Μοίρα Βομβαρδισμού και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1941, η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία θρήνησε την απώλεια έξι αεροπόρων, δύο ημέρες μετά την εκδήλωση της ιταλικής εαρινής επίθεσης "Primavera".
Οι τέσσερις από τους αεροπόρους επέβαιναν σε ένα Fairey Battle της 33ης Μοίρας Βομβαρδισμού και σε ένα Blenheim της 32ης Μοίρας στην Αλβανία (Σμηναγός Δημήτριος Πιτσίκας και Επισμηναγός Δημήτριος Σταθάκος και Αρχισμηνίες Στέφανος Μαυροματίδης και Ματθαίος Τσολακίδης, αντίστοιχα), ενώ οι υπόλοιποι δύο σε Avro 626 της 3ης Μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας στην Αττική (Σμηνίες Χρήστος Σαραντόπουλος και Σωτήριος Κορίτσας).

Τα αεροσκάφη

Το Fairey Battle ήταν κορυφαίο τεχνολογικά κατά την περίοδο 1935-38 όμως οι επιδόσεις του γρήγορα ξεπεράστηκαν. Τα έντεκα αεροσκάφη που παραδόθηκαν στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τον Μάρτιο του 1940 εντάχθηκαν στην 33η Μοίρα Βομβαρδισμού και συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Τα χρώματα των αεροπλάνων ήταν Dark Green / Dark Earth / Night Black και στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων, οι αριθμοί της ατράκτου επαναλαμβάνονταν με άσπρο χρώμα. Τα αεροσκάφη έφεραν επίσης εθνόσημα στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων, αντίθετα από τη Βρετανική τακτική. Όλα τα Battles καταστράφηκαν στο έδαφος ή στον αέρα κατά τις επιχειρήσεις του 1940-1941.

Εξι αεροσκάφη του πρώτου μοντέλου παραγωγής Bristol Blenheim Mk I παραδόθηκαν ως βρετανική βοήθεια τον Φεβρουάριο του 1941 στην 32 ΜΒ. Τα τέσσερα απο αυτά προέρχονταν από αποθέματα των βρετανικών 211 και 39 Μοιρών. Παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι την καθήλωσή τους ή την καταστροφή τους κατά την γερμανική εισβολή. Δυσμενείς εντυπώσεις στους Έλληνες χειριστές προκάλεσε η απουσία θυρίδας διαφυγής η οποία τους ανάγκαζε σε περίπτωση εγκατάλειψης να αναστρέψουν το αεροσκάφος, σαν να ήταν καταδιωκτικό.

Σχεδιασμένο για εξαγωγές με σκοπό την κάλυψη των αναγκών της αρχικής και προκεχωρημένης εκπαίδευσης, το Avro 626 αγοράσθηκε από την Αεροπορία παράλληλα με το Avro 621 και χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό. Τα εικοσιένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Σχολή Αεροπορίας ήταν ασημένια με μαύρα διακριτικά στις πλευρές της ατράκτου και στις κάτω επιφάνειες των πτερύγων. Μετά την κήρυξη του πολέμου τα αεροσκάφη βάφτηκαν στα χρώματα Dark Green / Light Earth / Light Blue αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά. Καταστράφηκαν σχεδόν όλα στο έδαφος κατά το εξάμηνο Οκτωβρίου 1940 – Απριλίου 1941.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 09:58