15 Απριλίου 1941: Η αερομαχία των Τρικάλων και το κύκνειο άσμα της ΕΒΑ

Σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου 1941 σημειώθηκε η αερομαχία για την προστασία του αεροδρομίου των Τρικάλων από επίθεση γερμανικού σχηματισμού Ju 87 και BF 109 κατά τη διάρκεια της εχθρικής εισβολής. Η αερομαχία των Τρικάλων, ήταν ουσιαστικά το κύκνειο άσμα για την Έλληνική Βασιλική Αεροπορία, η οποία έγραψε χρυσές σελίδες δόξας στην πολύχρονη και αιματοβαμένη ιστορία της, με την συμβολή της στην απόκρουση των Ιταλών και τον ηρωϊκό αγώνα που έδωσε με ότι μέσα της είχαν απομείνει, ενάντια στην πανίσχυρη τότε Γερμανική Luftwaffe.
Κατά τη διάρκεια της αερομαχίας, πλήγησαν τρία γερμανικά αεροσκάφη, ενώ κατερρίφθησαν τρία ελληνικά: ένα Bloch της 24 Μοίρας Διώξεως (24 ΜΔ), ο χειριστής του οποίου Επισμηνίας Γεώργιος Μόκκας φονεύθηκε, ένα PZL της 22 ΜΔ και ένα Gladiator της 21 ΜΔ, οι χειριστές των οποίων Επισμηνίας Α. Κατσαρέλης και Σμηναγός Ιω. Κέλλας τραυματίστηκαν.
Την ίδια μέρα φονεύθηκε και ο Επισμηνίας Π. Κουτρουμπάς της 23 ΜΔ, αφού κατέρριψε ένα Henschel Hs 126. Τέλος οι Μοίρες βομβαρδισμού πραγματοποίησαν συνολικά 18 αποστολές, ενώ η 12 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας με τρία Dornier Do 22 εκτέλεσε επιτυχείς αποστολές έρευνας και συνοδείας νηοπομπών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ξεχασμένο αεροδρόμιο της Βασιλικής Τρικάλων - ´Ενα συγκλονιστικό οδοιπορικό του Νίκου Γαβριλάκη!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter
Τελευταία άρθρα
- Ελληνική «στρατηγική ψυχραιμία» εναντίον τουρκικής Γεωστρατηγικής Χρησικτησίας
- 117 ΠΜ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ: Η φωλιά των ελληνικών Φαντασμάτων!
- Με το Κλειδί της Ιστορίας: Η επέτειος των Ιμίων και θέματα επικαιρότητας από τον Γ. Θεοδωράτο (ΒΙΝΤΕΟ)
- Επαναπροσέγγιση Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ: Μια θετική για τα ελληνικά συμφέροντα εξέλιξη
- ΛΕΦΕΔ: Ανακοίνωσε ημερομηνία για την άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2021