Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 13:56

Επιχείρηση Δράκος: Η άγνωστη απόβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ. Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ.

Δύο μήνες μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ξεκίνησε ακόμη μια μεγάλη επιχείρηση στις ακτές της νοτιο-ανατολικής Γαλλίας. Στόχος ήταν η απελευθέρωση του Γαλλικού Νότου καθώς και η απόκτηση πρόσβασης των συμμαχικών δυνάμεων σε λιμάνια με βαθιά νερά.

Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ.
Πέντε χιλιάδες αλεξιπτωτιστές απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί βόρεια στην κοιλάδα του Ροδανού, για να απομονώσουν τις γερμανικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, κατέλαβαν την Μασσαλία και την Τουλόν, ενώ αμέσως μετά κινήθηκαν βόρεια για να ενωθούν με τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «Overlord» στη Νορμανδία.

Η μεγάλη επιχείρηση ξεκίνησε με την αεροπορική επίθεση με το όνομα «Rugby», ακολούθησε ναυτικός βομβαρδισμός και τελευταίοι έπεσαν στη μάχη οι αλεξιπτωτιστές. Τον συμμαχικό στρατό μετέφερε βρετανικόαμερικανική ναυτική δύναμη 220 πλοίων από τη βόρεια Αφρική, την Κορσική και τη Νότια Ιταλία.

Η επιχείρηση «Δράκος» (Dragoon) ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1944. Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Προβηγκία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Μπόρμ και Αγίου Ραφαήλ.

Ο γερμανικός στρατός γρήγορα ανασυντάχθηκε. 250.000 άντρες ανέλαβαν την υπεράσπιση των Γαλλικών ακτών. Όμως, η γερμανική άμυνα δεν κράτησε για πολύ. Λίγο πριν νυχτώσει, 100.000 στρατιώτες είχαν βγει στις ακτές της Μεσογείου. Οι Γερμανοί αντεπιτέθηκαν στις πόλεις Ντραγκινιόν και Αρλ, όμως οι σύμμαχοι απέκρουσαν επιτυχώς τις επιθέσεις. Μέχρι τις 21 Αυγούστου, οι σύμμαχοι είχαν καταλάβει τις πόλεις Σαλόν, Αρλ, και Αβινιόν.

Τελικά, ο Χίτλερ διέταξε την παράδοση των στρατιωτών του, όμως στη Μασσαλία και την Τουλόν σημειώθηκαν σκληρές μάχες και το τίμημα ήταν υψηλό. 250.000 άνδρες που βρισκόταν υπό την διοίκηση του στρατηγού ντε Λατρ ντε Τασινί, έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Σε μόλις δύο εβδομάδες, η νότια Γαλλία είχε απελευθερωθεί. Στις δύο πόλεις, λαός και αντιστασιακοί βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη μεγάλη τους νίκη.

Copyright © 2014 euronews

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter