Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 11:14

1η Σεπτεμβρίου 1918: H επίθεση του ελληνικού στρατού για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου

Τα ελληνικά συντάγματα καταλαμβάνουν διαδοχικά τα εχθρικά χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τρέπουν τους Βούλγαρους σε φυγή και διευκολύνουν την κατάληψη του Βέτερνικ από τη Μεραρχία ""Σουμαδιά"". Τα ελληνικά συντάγματα καταλαμβάνουν διαδοχικά τα εχθρικά χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τρέπουν τους Βούλγαρους σε φυγή και διευκολύνουν την κατάληψη του Βέτερνικ από τη Μεραρχία ""Σουμαδιά"".

Σαν σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου 1918 αρχίζει η επιθετική ενέργεια των ελληνικών μονάδων στον ευρύτερο ελιγμό της διάσπασης του Μακεδoνικού Μετώπου. Στο δεξιό πλευρό της ΙΙ Σερβικής Στρατιάς ενεργεί επιθετικά το 35ο Σύνταγμα Πεζικού της IV Ελληνικής Μεραρχίας, που υπάγεται στην 1η Ομάδα Μεραρχιών. Στο αριστερό πλευρό της Ι Σερβικής Στρατιάς ενεργούν επιθετικά τα 6ο και 12ο Ελληνικά Συντάγματα, που υπάγονται στην 11η Γαλλική Αποικιακή Μεραρχία.

Τα ελληνικά συντάγματα καταλαμβάνουν διαδοχικά τα εχθρικά χαρακώματα ανάμεσα στα ρέματα Σουσίτσα και Μπιχρούτ, τρέπουν τους Βούλγαρους σε φυγή και διευκολύνουν την κατάληψη του Βέτερνικ από τη Μεραρχία "Σουμαδιά". Στη συνέχεια κυριεύονται τα υψώματα Γκόλο Μπίλο, Σχλεμ και Πρεσλάπ. Τέλος κυριεύονται το χωριό Τόβικ και η γέφυρα κοντά στη Μονή Τσεμπρέν, ενώ μεγάλες ποσότητες πολεμικού υλικού και εφοδίων του εχθρού κυριεύονται από συμμαχικές δυνάμεις. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2015 09:19