Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014 10:43

70 χρόνια από τη Μάχη των Αρδεννών - ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ από τα πεδία των μαχών!

Πριν από 2 χρόνια βρεθήκαμε στο Βέλγιο και επισκεφθήκαμε την περιοχή όπου διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν από 2 χρόνια βρεθήκαμε στο Βέλγιο και επισκεφθήκαμε την περιοχή όπου διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης

70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο (Wacht am Rhein) από τον γερμανικό στρατό. Ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ΄ Ράιχ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Μεύση και του λιμανιού της Αμβέρσας.

Πριν από 2 χρόνια βρεθήκαμε στο Βέλγιο και επισκεφθήκαμε την περιοχή όπου διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από την επίσκεψή μας στη πόλη Μπαστόν, στο χωριό Φόι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αρδεννών.

20 ardennes

Ο κραυγάζων αετός της 101ης Αερομεταφερόμενης σε ένα από τα πολλά μνημεία που έχουν στηθεί στο Βέλγιο για να θυμίζουν την ιστορική μάχη.

3 ardennes

Λίγο έξω από την πόλη Αρλόν στο Μαρντασσόν, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό μνημείο για την Μάχη των Αρδεννών, το οποίο έχει σχημα μεγάλου άστρου στηριγμένου σε κολώνες όπου αναγράφονται οι αμερικανικές Μονάδες που συμμετείχαν, τα ονόματα των νεκρών απ την Μάχη και στο άνω μέρος τα ονόματα των Πολιτειών της Αμερικής από τις οποίες προήλθαν!

4 ardennes

5 ardennes

Η επιχείρηση των Γερμανών στόχευε αφενός στην διακοπή του εφοδιασμού των Συμμάχων και αφετέρου στον πιθανό διαχωρισμό των Αμερικανικών και Αγγλικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο.

6 ardennes

Οι πύργοι των αρμάτων μάχης αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία στις Αρδέννες. Βρίσκονται σε σημεία όπου έγιναν σκληρές μάχες μεταξύ των γερμανικών και των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν τα σημάδια από τα πλήγματα που δέχθηκαν...

11 ardennes

12 ardennes

Η πόλη Μπαστόν, η οποία είχε περικυκλωθεί από τα γερμανικά στρατεύματα. Η επική αντίσταση των αμερικανικών δυνάμεων (κυρίως των αλεξιπτωτιστών της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας με διοικητή τον ταξίαρχο Άντονι Μακόλιφ) έδωσαν επικές διαστάσεις στην πολιορκία, έως ότου τα άρματα της 3ης Στρατίας του στρατηγού Πάτον, καταφέρουν να διασπάσουν τον γερμανικό κλοιό στις 26 Δεκεμβρίου 1944...

13 ardennes

14 ardennes

Την σχεδίαση της επιχείρησης επιμελήθηκε ο ίδιος ο Χίτλερ αλλά η αισιοδοξία του, ενώ αγωνιζόταν να αποδείξει ότι δεν είχε ακόμα υποκύψει, ήταν ιδιαίτερα υπερβολική και είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει. Εντούτοις, μερικές συγκυρίες της τότε κατάστασης των Συμμάχων στο Δυτικό Μέτωπο επέτρεψαν την αρχική της επιτυχία. Σε συνδυασμό, πάντως με την κατασκευή νέων όπλων από την Γερμανία, τυχόν επιτυχία της επιχείρησης αυτής είχε τις πιθανότητες να ανατρέψει την τελική έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

8 ardennes

Κτίρια της εποχής τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως στρατηγεία και κέντρα ελέγχου από τους αντιπάλους, έχουν μετατραπεί σε μουσεία και φιλοξενούν έναν μεγάλο όγκο κειμηλίων από τη Μάχη των Αρδεννών.

9 ardennes

10 ardennes

7 ardennes

Η τελική κατάληξή της Μάχης των Αρδεννών ήταν η απώλεια κάπου 100.000 Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών και η υποχώρηση τους στα ενδότερα των συνόρων τους, αφήνοντας πλέον τη δυνατότητα εκτέλεσης αμυντικών μόνον επιχειρήσεων μέχρι και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας.

16 ardennes

Το χωριό Φόι, όπου οι άνδρες του Λόχου "Ε" του 506ου Τάγματος της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας διατάχθηκαν να καταλάβουν με μια έφοδο στην οποία δοκιμάστηκε η συνοχή και η διοίκησης της επίλεκτης αυτής ομάδας. Το γεγονός έχει μεταφερθεί στην εκπληκτική μίνι σειρά Band Of Brothers της ΗΒΟ με θέμα την συγκεκριμένη Μονάδα και τη δράση της στον Β' ΠΠ!

15 ardennes

17 ardennes

18 ardennes

Το δάσος από το οποίο ξεκίνησε η επίθεση εναντίον του χωριού Φόι, το οποίο ήταν στον έλεγχο των Γερμανών.

19 ardennes

Λίγο έξω από το χωριό Φόι, ένα ακόμα μνημείο θυμίζει τις φονικές μάχες και τιμά τους νεκρούς. Στο συγκεκριμένο μνημείο, αναφέρονται τα ονόματα των νεκρών αλεξιπτωτιστών του Λόχου "Ε" - (Easy Company) που έχασαν τη ζωή τους τον Δεκέμβριο του 1944 και τον Ιανουάριο του 1945.

24 ardennes

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014 12:54