Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022
Write on Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνική εταιρία οργάνων νυχτερινής όρασης THEONS SENSORS S.A. και η γερμανική εταιρία HENSOLDT Optronics GmbH ανακοινώνουν ότι ιδρύουν από κοινού εταιρία με την ονομασία HENSOLDT THEON NightVision GmbH, με έδρα το Wetzlar της Γερμανίας. Η HENSOLDT μαζί με τη THEON SENSORS θα ορίσουν τη διοίκηση της νέας εταιρίας.

Oι δύο εταιρίες συνεργάζονται ήδη επιτυχώς στο πλαίσιο κοινοπραξίας για την κατασκευή και προμήθεια 9.550 οργάνων νυχτερινής όρασης (5.000 για τις γερμανικές και 4.550 για τις βελγικές ένοπλες δυνάμεις) για λογαριασμό του OCCAR, του ευρωπαϊκού Κοινού Διακυβερνητικού Οργανισμού Συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών. Με την ίδρυση της νέας εταιρίας, οι δύο εταίροι ενισχύουν τις δυνατότητές τους στον τομέα των συστημάτων θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης. Συγκεκριμένα, νέα προϊόντα πρόκειται να δημιουργηθούν με τεχνολογική βάση τα όργανα νυχτερινής όρασης της THEON SENSORS και των προσαρμοζόμενων προσαρτημάτων νυχτερινής όρασης της HENSOLDT Optronics.

Κατά τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης με τον CEO της THEON SENSORS, Κρίστιαν Χατζημηνά, στη EUROSATORY 2022 στο Παρίσι, ο Andreas Hülle, επικεφαλής της Διεύθυνσης Optronics & Land Solutions και CEO της Optronics GmbH, δήλωσε: «Η συνεργασία με τη THEON SENSORS για τη δημιουργία της HENSOLDT THEON NightVision GmbH σχετίζεται άμεσα με τη στρατηγική ανάπτυξης της HENSOLDT. Η τρέχουσα συγκυρία στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία αισθητήρων υψηλών επιδόσεων και τα οπτικά συστήματα για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τις επιταγές της εποχής».

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, CEO της THEON SENSORS και Πρόεδρος του EFA GROUP, πρόσθεσε: «Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές προκλήσεις δημιουργούν μια νέα εστίαση στις επιδόσεις και την αξιοπιστία των συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης παγκοσμίως. Η νέα εταιρία HENSOLDT THEON NightVision GmbH θα οδηγήσει σε νέες ιδέες και τεχνολογικές λύσεις, καθώς κορυφαίες εταιρίες, όπως είναι η HENSOLDT και η THEON SENSORS με συμπληρωματικές δυνατότητες, συνεργάζονται για την παροχή υψηλών προϊόντων τεχνολογίας και για την ισχυροποίηση και αναβάθμιση των διευρωπαϊκών αμυντικών δεσμών».

Φωτογραφία 2 από την υπογραφή της συμφωνίας

Στιγμιότυπο από την υπογραφή της συμφωνίας – από αριστερά: Παναγιώτης Σχινάς (Deputy Managing Director THEON SENSORS), Πχος Κωνσταντίνος Κοντογιαννάκος (Δ/ντης Γρ. Γεν. Δ/ντη ΓΔΑΕΕ), Βασίλειος Σαββαΐδης (Managing Director ΤΗΕΟΝ SENSORS), Αριστείδης Αλεξόπουλος (Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ - Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ), Andreas Hülle (Managing Director HENSOLDT Optronics GmbH), Κρίστιαν Χατζημηνάς (CEO της THEON Sensors S.A. και Πρόεδρος του EFA Group), Philippe Mennicken (Business Development Director THEON Sensors S.A.), Νίκος Παπάτσας (Αντιπρόεδρος EFA GROUP), Σμχος Βασίλειος Γιάννος (ΤΔΣ/Β), Heiko Schmidt (Business Development Director Theon Deutschland GmbH).

Συνδυάζοντας δυνατότητες και από τις δύο μητρικές εταιρίες, οι μελλοντικές απαιτήσεις για προϊόντα μπορούν να καλυφθούν ακόμη ταχύτερα και πιο στοχευμένα και να διατεθούν με τρόπο προσανατολισμένο στον χρήστη. Τα υπάρχοντα προϊόντα και από τις δύο μητρικές εταιρίες θα χρησιμεύσουν ως καινοτόμος βάση για περαιτέρω νέα ανάπτυξη.
Για τη HENSOLDT THEON NightVision GmbH, η έδρα παραγωγής στο Wetzlar είναι κεντρικής σημασίας. Εκτός από τη μακροχρόνια συνεργασία με τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις Ένοπλες Δυνάμεις των συνδεδεμένων εθνών, η HENSOLDT προσφέρει επίσης μια εξαιρετική βάση για υλικοτεχνική υποστήριξη. Συνδυάζοντας τεχνολογία, παραγωγή και υλικοτεχνικές υπηρεσίες, η προστιθέμενη αξία για τους πελάτες αυξάνεται σημαντικά, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Μεσοπρόθεσμα, προβλέπεται σταθερή ανάπτυξη για τη νέα εταιρία λόγω της ζήτησης για υπερσύγχρονα συστήματα θερμικής απεικόνισης και νυχτερινής όρασης.

Σχετικά με την HENSOLDT
Η HENSOLDT είναι ηγέτιδα εταιρία στον αμυντικό κλάδο με κορυφαία θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με έδρα το Taufkirchen, κοντά στο Μόναχο της Γερμανίας, η εταιρία αναπτύσσει ολοκληρωμένες λύσεις αισθητήρων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια. Ως ηγέτης της τεχνολογίας, η HENSOLDT οδηγεί την ανάπτυξη αμυντικών ηλεκτρονικών και οπτικών συστημάτων, και επεκτείνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της με βάση καινοτόμες προσεγγίσεις στη διαχείριση δεδομένων, τη ρομποτική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με περισσότερους από 6.300 υπαλλήλους, η HENSOLDT δημιούργησε έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021. Η HENSOLDT είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. www.hensoldt.net 

Σχετικά με τη THEON SENSORS
Η THEON SENSORS είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη κατασκευάστρια εταιρία ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικών που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 58 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ανάπτυξη και η παραγωγή των συστημάτων γίνεται στην Αθήνα, ενώ οι παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητές της υποστηρίζονται από πέντε θυγατρικές εταιρίες, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία και στη Σιγκαπούρη, με εγκαταστάσεις συμπαραγωγής στη Μέση και Άπω Ανατολή. H THEON SENSORS είναι μέλος του Ομίλου Εταιριών EFA GROUP που κατέχουν ηγετική θέση στις διεθνείς αγορές στους τομείς της αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και βιομηχανικών συνεργασιών. www.theon.com

Write on Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 Κατηγορία ΕΠΙ ΣΚΟΠΟΝ

Μετά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, στην παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα επικράτησε η τάση για την αποστασιοποιημένη κάλυψη ενός πολέμου, χωρίς δηλαδή να υποστηρίζεται η μια ή η άλλη πλευρά. Αντίθετα με την προηγούμενη πρακτική, όπου ο δημοσιογράφος ήταν ενταγμένος (embedded) μέσα στον στρατό μιας χώρας, η νέα αυτή πρακτική θεωρήθηκε τεράστια πρόοδος προς την κατεύθυνση της αντικειμενικότητας. Έγινε βεβαίως εφικτή χάρη στην οικονομική ανάπτυξη των ΜΜΕ αλλά και στο γεγονός ότι οι περισσότερες συγκρούσεις διεξάγονταν «μακριά» από την έδρα των μεγάλων ΜΜΕ. Ήταν «ξένοι» πόλεμοι άρα ήταν σχετικά εύκολη η συναισθηματική αποστασιοποίηση των δημοσιογράφων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξε αυτή την αρχή και ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να φέρει σημαντικές αλλαγές στο σύνολο της λειτουργίας των ΜΜΕ και στη σχέση των ΜΜΕ με την κοινωνία και με το κράτος.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, ήταν γεμάτος με ψέματα από την πρώτη στιγμή. Μεγάλα και μικρότερα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ρεπορτάζ σχετικά με «νεοναζί που καταπιέζουν ρωσόφωνους» στην Ανατολική Ουκρανία δίνοντας την ηγεσία του Κρεμλίνου τη δικαιολογία για να συνεχίσει τις θηριωδίες της. Η δημοσίευση αυτών των ρεπορτάζ δεν ήταν αποτέλεσμα τόσο της κακής δουλειάς των δυτικών ΜΜΕ όσο του γεγονότος ότι το μιντιακό σύστημα της «δύσης» δεν ήταν έτοιμο για να αντιμετωπίζει τέτοιο κύμα παραπληροφόρησης, οργανωμένο και χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα. Του γεγονότος ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε τις ελευθερίες του δυτικού κόσμου για να στοχοποιήσει αυτές τις ίδιες ελευθερίες.

Όταν αυτό έγινε κατανοητό, κυρίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, μεγάλο μέρος των ξένων δημοσιογράφων πήραν ανοιχτά το μέρος της Ουκρανίας. Όχι μόνο επειδή είναι μια χώρα που δέχεται απρόκλητη επίθεση αλλά και επειδή καταλάβαιναν ότι επίθεση δέχθηκαν όλες εκείνες οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες στέκει -μεταξύ άλλων- και η ελευθερία της έκφρασης και η λειτουργία των ΜΜΕ.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η επιλογή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια «υποχώρηση» εκ μέρους της δημοσιογραφικής κοινότητας όσον αφορά την αντικειμενικότητά της. Όσο «αντικειμενικά» και «αμερόληπτα» θα μπορούσε να παρουσιάζεται ένας βιαστής και το θύμα του. Σε αυτόν τον πόλεμο φάνηκε καλύτερα από άλλες φορές ότι οι «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στο θύμα και στον θύτη λειτουργούν πάντα υπέρ του δεύτερου.

Το δίλημμα που τέθηκε αφορούσε και την επιλογή ανάμεσα στην αντικειμενικότητα και την ηθική. Ακούγεται περίεργο αλλά για μια μερίδα των μεγάλων ΜΜΕ αυτό το δίλημμα όντως υφίσταται. Και το αν η «Ευρώπη», όπως τουλάχιστον αντιλαμβάνονται αυτή τη λέξη οι Ουκρανοί, είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί τις ελευθερίες της ακόμα και αν αυτό απαιτεί τον αυστηρότερο έλεγχο για τυχόν κατάχρηση αυτών των ελευθεριών.

Η ουκρανική κοινωνία και κυρίως οι δημοσιογράφοι στην Ουκρανία κατάλαβαν εδώ και οκτώ χρόνια ότι για την Ρωσική Ομοσπονδία -και εφεξής για την κάθε δύναμη που θα επιβουλεύεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης- η δική μας ελευθερία έκφρασης και ο θεσμός των ΜΜΕ είναι ένα εργαλείο πολέμου. Πολέμου εναντίων μας.

Εκτός από το γεγονός ότι δέχθηκαν στρατιωτική εισβολή, τα προηγούμενα οκτώ χρόνια οι Ουκρανοί παρουσιάστηκαν και ως υπεύθυνοι ή συνυπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση. Από θύματα παρουσιάστηκαν ως θύτες. Αυτό είχε συνέπειες -μεταξύ άλλων- και στο πεδίο του ίδιου του πολέμου με τη μορφή λιγότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθυστερήσεων στην παροχή εξοπλισμού στην Ουκρανία κ.ο.κ. Και το γεγονός ότι σήμερα αυτό είναι μια κατάσταση που φαίνεται να ανατρέπεται, οφείλεται όχι μόνον στο ότι πολλά από τα χονδροειδή ψέματα της Ρωσίας αποκαλύπτονται χάρη και στη δημοσιογραφική δουλειά αλλά και στο γεγονός ότι μερίδα των δημοσιογράφων ξανα-ανακαλύπτουν τον ρόλο τους στην κοινωνία. Όχι τον ρόλο ενός άνευρου διαύλου πληροφοριών αλλά του νευρικού συστήματος της κοινωνίας, που βοηθάει μεταξύ άλλων στην απάντηση ενός βασικού ερωτήματος: Πού βρίσκεται το καλό και πού το κακό.

Κώστας Ονισένκο

journo

Ο Κώστας Ονισένκο είναι Έλληνας δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στην Ουκρανία ως ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ.