Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 15:44

Ξεφορτώνεται ... τον οπλισμό του Εφεδρικού του Μακαρίου η Αστυνομία της Κύπρου!

Τα 1.000 αυτόματα τσέχικα Μ58, που έφθασαν στην Κύπρο στις 9 Ιουλίου 1974 με ειδική πτήση από την Πράγα, φυλάχθηκαν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής. Λίγες μέρες αργότερα το αρχιεπισκοπικό μέγαρο καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες, μαζί και ο ολοκαίνουργιος οπλισμός. Μεταφέρθηκε στις αποθήκες της αστυνομίας και έκτοτε παρέμεινε εκεί. Τα 1.000 αυτόματα τσέχικα Μ58, που έφθασαν στην Κύπρο στις 9 Ιουλίου 1974 με ειδική πτήση από την Πράγα, φυλάχθηκαν στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής. Λίγες μέρες αργότερα το αρχιεπισκοπικό μέγαρο καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες, μαζί και ο ολοκαίνουργιος οπλισμός. Μεταφέρθηκε στις αποθήκες της αστυνομίας και έκτοτε παρέμεινε εκεί.

Τα εκατοντάδες τσέχικα όπλα που αγόρασε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με συνοπτικές διαδικασίες λίγες μέρες πριν από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 και τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ «ξεφορτώνεται» η αστυνομία, κατόπιν πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο συγκεκριμένος οπλισμός των 1.000 καινούργιων (ηλικίας 40 ετών!) αυτομάτων τσέχικων όπλων Μ58 μαζί με αρκετά άλλα μεταχειρισμένα όπλα, όπως πολυβόλα τύπου Bren 303 και πιστόλια Bernadelli 6.35, CZ DVO «Ζ» 6.35, P7 HK και CZ Mod 70 7,65 , σύμφωνα με επιστολή του υπαρχηγού της αστυνομίας Α. Κυριάκου προς το υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ημ. 9 Απριλίου 2014, «δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες της Δύναμης».

Πρόκειται συνολικά για 3.782 αυτόματα όπλα, περίστροφα, πολυβόλα κ.λπ. μαζί με τα παρελκόμενα, τα ανταλλακτικά και τα συναφή εξαρτήματά τους καθώς επίσης και σημαντικό αριθμό πυρομαχικών τα οποία φυλάσσονταν στις αποθήκες της αστυνομίας χωρίς να χρησιμοποιούνται από τα μέλη της.

Τα 1.000 τσέχικα Μ58

Σε αυτόν λοιπόν τον οπλισμό βρίσκονται και τα εκατοντάδες αυτόματα τσέχικα Μ58 που παρήγγειλε κάποτε ο Μακάριος για να εξοπλίσει τις δυνάμεις που τον υποστήριζαν στην έκρυθμη περίοδο 1972-1974.

Συγκεκριμένα τα 1.000 καινούργια, όπως σημειώνεται και στον σχετικό κατάλογο που ετοίμασε η αστυνομία, αυτόματα τσέχικα Μ58 αγοράσθηκαν αρχές Ιουλίου του 1974, όταν κλιμακώθηκε η κρίση στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας. Ο Μακάριος έστειλε μερικές εβδομάδες πριν από το πραξικόπημα στην Τσεχοσλοβακία σε ειδική αποστολή τον στενό του συνεργάτη, διευθυντή της ΚΥΠ Γεώργιο Τομπάζο, ο οποίος εξασφάλισε την ποσότητα 1.000 τσεχικών αυτόματων όπλων με τα πυρομαχικά τους, για να εξοπλίσει τις δυνάμεις που είχαν οργανωθεί για την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος.

Τα όπλα παραδόθηκαν αμέσως. Σύμφωνα με τον συγγραφέα-ερευνητή Μακάριο Δρουσιώτη, σε μία από τις εκδόσεις «Χρονικό» που ετοίμασε, έγραψε και τα ακόλουθα: «Στις 9 Ιουλίου 1974, έξι μέρες πριν από το πραξικόπημα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας ένα εμπορικό αεροσκάφος των τσεχικών αερογραμμών με το πολεμικό υλικό. Το φορτίο παραλήφθηκε με άκρα μυστικότητα, αλλά αντί να μοιραστεί στις ομάδες πολιτών που είχαν συγκροτηθεί με βάση το σχέδιο ΑΣΠΙΣ, μεταφέρθηκε και αποθηκεύτηκε στο υπόγειο του αρχιεπισκοπικού μεγάρου. Εκεί τα εντόπισαν και τα οικειοποιήθηκαν οι πραξικοπηματίες όταν κατέλαβαν το κτίριο».

Ο ίδιος ο κ. Δρουσιώτης εξηγεί και το γιατί «ο Μακάριος αποθήκευσε τα όπλα και δεν έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ΑΣΠΙΣ». «Η απάντηση είναι πολύ απλή. Ο Μακάριος δεν περίμενε εκείνο το μοιραίο πρωί πραξικόπημα, όχι διότι πίστωνε τους χουντικούς αξιωματικούς με περισσότερο πατριωτισμό, αλλά επειδή η χούντα τού έδεσε τα μάτια...».

Για την ιστορία, τα συγκεκριμένα όπλα μετακινήθηκαν από τις αποθήκες της Αρχιεπισκοπής στις αποθήκες της αστυνομίας όταν αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία και έκτοτε παρέμειναν εκεί.

Και 3 εκατ. φυσίγγια

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μαζί τα αυτόματα αγοράσθηκαν και φυσιγγιοθήκες, λόγχες, αορτήρες κ.λπ., καθώς και 3 εκατ. φυσίγγια για τον συγκεκριμένο τύπο όπλων 7.62Χ39. Η αξία των συγκεκριμένων φυσιγγίων, σύμφωνα με τον κατάλογο που ετοίμασε η αστυνομία, ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και συνιστά τα 2/3 της συνολικής αξίας του όλου οπλισμού και των πυρομαχικών. Για τα άλλα 905 αυτόματα Μ58 της ίδιας κατασκευής και προέλευσης δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς βρέθηκαν στις αποθήκες της αστυνομίας. Πάντως δεν αποτελούν μέρος της πρώτης παρτίδας οπλισμού που έφερε από την Τσεχοσλοβακία το 1972 ο Μακάριος, αφού η συγκεκριμένη ποσότητα περιήλθε στα χέρια των ΗΕ και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στην πρόσφατη επιστολή του υπαρχηγού της αστυνομίας Α. Κυριάκου γίνεται αναφορά σε μια κυπριακή εταιρεία η οποία επέδειξε ενδιαφέρον να αγοράσει «για σκοπούς εξαγωγής» όσα παλιά όπλα και πυρομαχικά διαθέτει η κυπριακή αστυνομία. Ο υπαρχηγός διατυπώνει την άποψη όπως ο παλαιός οπλισμός πωληθεί σε δημόσιο πλειστηριασμό. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις αρχές Μαΐου υιοθέτησε την εισήγηση και θα προκηρυχθεί ανοικτός διαγωνισμός. 

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter