Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014 18:28

Αλλαγές στα όρια για τις αναβολές θητείας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Αλλαγές σε θέματα στρατολογίας, προαγωγής αξιωματικών, αντιμετώπισης των Ολυμπιονικών αλλά και εργαζομένων της Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αλλαγές σε θέματα στρατολογίας, προαγωγής αξιωματικών, αντιμετώπισης των Ολυμπιονικών αλλά και εργαζομένων της Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αλλαγές σε θέματα στρατολογίας, προαγωγής αξιωματικών, αντιμετώπισης των Ολυμπιονικών αλλά και εργαζομένων της Αμυντικής Βιομηχανίας φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:

- Ελαττώνεται το όριο ηλικία για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές ΚΕΜΕ (Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), αναβολή από το 28ο στο 26ο έτος της ηλικίας.

- Σε περίπτωση που δύο αδέλφια καλούνται ταυτόχρονα στης Ε.Δ. για εκπλήρωση της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης μπορούν να επιλέγουν ανεξαρτήτου ηλικίας το ποιος θα καταταγεί, σε αντίθεση με την υπάρχουσα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία την αναβολή δικαιούται ο μικρότερος αδελφός.

- Όσοι κρίνονται από τις υγειονομικές επιτροπές ικανοί πρώτης (Ι1) μέχρι τέταρτης (Ι4) κατατάσσονται υποχρεωτικά εντός πενθήμερου από την κοινοποίηση της γνωμάτευσης στην αρμόδια στρατολογική υπηρεσία, χωρίς να έχουν δικαίωμα εκ νέου εξέτασης. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμάται το φαινόμενο κάποιοι στρατεύσιμοι επικαλούμενοι προβλήματα υγείας να αποφεύγουν συστηματικά τη στράτευση, ζητώντας κατά καταχρηστικό τρόπο την παραπομπή τους εκ νέου σε υγειονομική επιτροπή

- Οι ανυπότακτοι που έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους εξαιρούνται αναδρομικά από τις προσκλήσεις για κατάταξη για τις οποίες κηρύχθηκαν ανυπότακτοι και εξαλείφεται με παραγραφή το αξιόποινο της ανυποταξίας τους, εφόσον καταταγούν στις Ε.Δ. μέχρι την 1.1.2016. Διατηρείται ακέραια η δυνατότητα υπηρεσίας θητείας μικρού χρονικού διαστήματος και εξαγοράς του υπόλοιπου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας.

- Οι αθλητές που εργάζονται σε ελληνικές ομάδες αποκτούν ίδια δικαιώματα με αυτούς που έχουν συμβόλαια σε ομάδες του εξωτερικού.

- Παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αναβολής στους ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών ερευνών (CERN).

- Διευρύνεται η ρύθμιση για τις μετατάξεις υπαξιωματικών ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο αυτούς που έχουν αποφοιτήσει με βαθμό «εξαίρετα» αλλά και όσους έχουν λάβει «λίαν καλώς».

- Επανακαθορίζεται το πλαίσιο τιμητικής απονομής βαθμού Αξιωματικού σε Ολυμπιονίκες.

- Ενεργοποιούνται προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων της ΕΑΣ ΑΒΕΕ.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter