Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 15:01

Προσλήψεις ως πολιτικό προσωπικό 24 συγγενων αστυνομικών και πυροσβεστών που έπεσαν στο καθήκον

Ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή, η Πολιτεία έρχεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία αυτών των αστυνομικών και των πυροσβεστών. Ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή, η Πολιτεία έρχεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία αυτών των αστυνομικών και των πυροσβεστών.

Έχασαν τη ζωή τους πάνω στο καθήκον, για να προστατέψουν τη ζωή πολιτών και να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη. Ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή, η Πολιτεία έρχεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία αυτών των αστυνομικών και των πυροσβεστών, όπως ανέφερε η έγκριτη αστυνομική ρεπόρτερ Νάντια Αλεξίου.

Η 1η Μαρτίου 2011, για την ΕΛΑΣ, και την ομάδα ΔΙΑΣ, φέρει "μαύρη κορδέλα". Η εκτέλεση των ειδικών φρουρών, του 22χρ. Γ. Σκυλογιάννη και του 23χρ. Ι. Ευαγγελινέλη, από 4αδιστακτους αλλοδαπούς κακοποιούς, είχε προκαλέσει οργή και αγανάκτηση. Με την απόφαση που υπεγράφη, δυο μέλη των οικογενειών τους, θα ανήκουν πλέον το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.

Ως πολιτικό προσωπικό, προσλαμβάνεται και μέλος της οικογένειας του Υπαρχιφύλακα Σπ. Θεοδώρου-Αστυφύλακα στην Ομάδα Δ.ΕΛ.Τ.Α. ο οποίος στις 3 Απριλίου 2009 είχε δεχθεί δολοφονικά πυρά, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ύποπτο άτομο, στο Γαλάτσι, από συνεργό του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα και να καταλήξει δυο μήνες αργότερα.

Και το Πυροσβεστικού Σώματος πενθεί, επιχειρησιακά στελέχη του, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να σώσουν ανθρώπινες ζωές κατά την τέλεση του καθήκοντος.
Στις 20 Μαΐου 1996, ο 41χρ.Υποπυραγος (2η ΕΜΑΚ) Ι. Λεμονίδης, πατέρας τριών παιδιών, έχασε τη ζωή του, σε επιχείρηση διάσωσης αγνοούμενου ατόμου που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού Στρυμόνα, στη θέση Στρυμονικό- Σερρών. Σε αναγνώριση της προσφοράς του, έρχεται η απόφαση να ανταμείψει ηθικά την αυταπάρνηση που επέδειξε.

Η αναγνώριση της θυσίας του 48χρ.Επιπυραγού Φώτη Αναγνώπουλου, πατέρας δύο -τότε- ανήλικων παιδιών, για να σώσει συμπολίτες του, έρχεται με την ηθική ανταμοιβή της πολιτείας στην προσφορά του.
Στις 9 Αυγούστου 2005 είχε μεταβεί σε κατάσβεση πυρκαγιάς σε ακατοίκητο, στον Πύργο Ηλείας, όταν αποκολλήθηκε κομμάτι από την προεξοχή της στέγης και τον καταπλάκωσε, παρασύροντας τον στο θάνατο.

Με τη σχετική Υπουργική Απόφαση Κατανομής Προσωπικού -ύστερα απο πρόταση του Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη- που υπέγραψε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για το διορισμό ενός μέλους από κάθε οικογένεια στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας που έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος. Βάσει της ισχύουσας διάταξης, από το 2006 μέχρι σήμερα στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, εξετάστηκαν θετικά 24 αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί από μέλη οικογενειών αστυνομικών και πυροσβεστών οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνώρισε την πρόσφατα των εντολών, με την Πολιτεία να ανταμείβει ηθικά τις οικογένειες του, για την πρόσφατα τους στο κοινωνικό σύνολο. Εντός των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουμε για προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ικανοποιήσουμε πρωτίστως το χρόνιο αίτημα των οικογενειών θανόντων αστυνομικών και πυροσβεστών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος, για το διορισμό ενός μέλους τους στο Δημόσιο. Η απόφασή μας αυτή είναι χρέος και ηθική οφειλή σε εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στην υποχρέωση της πολιτείας με ιδιαίτερο ηθικό βάρος, στις οικογένειες των ενστόλων- αστυνομικών και πυροσβεστών- οι οποίοι με τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα επιχείρησαν να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση η Πολιτεία αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αστυνομικών και πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα καθήκοντος. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν αρκεί η συγκεκριμένη ενέργεια προκειμένου να απαλύνει τον πόνο στις οικογένειες των πεσόντων. Είναι όμως μια ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας και ένα χρέος της που παρέμενε σε εκκρεμότητα, το οποίο εκπληρώνεται. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορούμε να αισθανόμαστε σήμερα απέναντι στους ένστολους που θυσίασαν τη ζωή τους, αλλά και προς τους συναδέλφους τους που κινδυνεύουν καθημερινά προς χάριν της πατρίδας και του κοινωνικού συνόλου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2013 15:18