Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 10:02

Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα της Βιάννου

Οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα, επέτειο της δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Ιεράπετρας, με εκδήλωση στο Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα, επέτειο της δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Ιεράπετρας, με εκδήλωση στο Ηράκλειο.

Ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου οργάνωσαν με επιτυχία εκδηλώσεις Μνήμης και Διεκδίκησης, για να τιμηθεί η επέτειος των 71 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Οι εκδηλώσεις σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ανήμερα της 14ης Σεπτεμβρίου, της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, τοπικής εορτής του Αμιρά, ακριβώς 71 χρόνια μετά το φοβερό Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου στο Σελί Αμιρά στην επίσημη τελετή μνήμης προς τιμή των 461 πεσόντων στη διάρκεια της Κατοχής.

Στέφανα κατέθεσαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Δήμου Βιάννου, των πολιτικών κομμάτων, των στρατιωτικών αρχών, αντιστασιακών οργανώσεων, του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Τρ. Κωστοπούλου και Αρ. Συγγελάκης), της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου (Αρ.Αρ. Συγγελάκης), πολιτιστικών συλλόγων και άλλων κοινωνικών φορέων. Ομιλία για το χρονικό του Ολοκαυτώματος εκφώνησε η φιλόλογος Μαρία Τσουρακάκη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώνονται σήμερα Δευτέρα, επέτειο της δεύτερης μέρας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Ιεράπετρας, με εκδήλωση στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στις 20:00 στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Βηθλεέμ», με την προβολή του ντοκυμανταίρ «Η Βιάννος στις φλόγες» (σε σκηνοθεσία του Νίκου Παπαθανασίου και βασισμένου σε έρευνα του Νίκου Ψιλάκη) και συζήτηση για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.
Ομιλητές:
Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου
Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και
Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος – ιστορικός ερευνητής.

Στην εκδήλωση θα τιμηθεί από το Δήμο Βιάννου και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος για την αντιστασιακή του δράση και την πολυετή του προσφορά στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter