Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2013 08:32

Η πρώτη αξιολόγηση μαχητικού από την ΠΑ – Mirage III, καλοκαίρι 1968

Η κωλυσιεργία των ΗΠΑ στην αποστολή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για F-84F, οδήγησε στην αποστολή Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία για την αξιολόγηση του νέου τότε μαχητικού της Dassault, Mirage III. Η κωλυσιεργία των ΗΠΑ στην αποστολή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για F-84F, οδήγησε στην αποστολή Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία για την αξιολόγηση του νέου τότε μαχητικού της Dassault, Mirage III.

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται μια άγνωστη πτυχή από την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πριν από 45 χρόνια στράφηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη για μαχητικά αεροσκάφη.

Το Νοέμβριο του 1967 η ελληνική Αεροπορία αντιμετώπισε για πρώτη φορά μαζικές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, με αφορμή την ένταση στην Κύπρο. Η κωλυσιεργία των ΗΠΑ στην αποστολή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για F-84F, οδήγησε στην αποστολή Ελλήνων χειριστών στη Γαλλία για την αξιολόγηση του νέου τότε μαχητικού της Dassault, Mirage III.

Το παρασκήνιο και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης εκείνης, της πρώτης για μαχητικό αεροσκάφος στην ιστορία της ελληνικής Αεροπορίας, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της ΕΑ&Τ που κυκλοφορεί.