Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014 19:15

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφος της ΥΠΑ - Θρασύτατη πρόκληση της Άγκυρας

Το αεροσκάφος της ΥΠΑ, είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξέπεμπε κανονικά σήμα, συμφώνως με τα προβλεπόμενα για όλα τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας. Το ένα τουρκικό F-16 πλησίασε τόσο κοντά στο ελληνικό αεροσκάφος, ώστε στο κόκπιτ του ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων TICAS. Το αεροσκάφος της ΥΠΑ, είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξέπεμπε κανονικά σήμα, συμφώνως με τα προβλεπόμενα για όλα τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας. Το ένα τουρκικό F-16 πλησίασε τόσο κοντά στο ελληνικό αεροσκάφος, ώστε στο κόκπιτ του ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων TICAS.

Ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16C παρενόχλησαν και έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσεως ενός μικρού δικινητήριου αεροσκάφους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), από την περιοχή Δυτικώς της Χίου (μεταξύ Χίου και Ψαρών), μέχρι και την Μύκονο, οπότε και αντιμετώπισαν τα αεροσκάφη της Ελληνικής αεραμύνης που είχαν απογειωθεί από προκεχωρημένο αεροδρόμιο του Αιγαίου από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας για να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία και αναχαιτίστηκαν.

Το αεροσκάφος της ΥΠΑ πραγματοποιούσε προγραμματισμένο έλεγχο αεροβοηθημάτων στα αεροδρόμιο του Αιγαίου και εν πάσει περιπτώσει σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολεμικό, αφού έχει πολιτικό αριθμό αερονηολογίου. Το αεροσκάφος της ΥΠΑ, είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεως και εξέπεμπε κανονικά σήμα, συμφώνως με τα προβλεπόμενα για όλα τα αεροσκάφη της Πολιτικής Αεροπορίας. Το ένα τουρκικό F-16 πλησίασε τόσο κοντά στο ελληνικό αεροσκάφος, ώστε στο κόκπιτ του ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό σύστημα αποφυγής συγκρούσεων TICAS.
Αμέσως ενημερώθηκαν για το περιστατικό ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας, ο οποίος προερχόμενος από τη Χίο κατευθυνόταν στα Ψαρά. Έγινε μία μίνι σύσκεψη με τον συνοδεύοντα αυτόν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και αμέσως ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ενώ την ίδια ώρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ταυτοχρόνως από τη Λάρισα, ο Αρχηγός Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης κάλεσε στην «κόκκινη» γραμμή τον Τούρκο ομόλογό του, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για το περιστατικό και ο οποίος, συμφώνως με τις πληροφορίες – προσπάθησε να «δικαιολογήσει» τον πιλότο του λέγοντας ότι «πιθανόν να έχασε τον δρόμο», δεσμευόμενος παραλλήλως ότι ο Τούρκος πιλότος που πρωταγωνίστησε στο συμβάν αυτό θα περάσει από πειθαρχικό για το παράπτωμά του. - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter