Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 13:47

Το χαμόγελο του Ταγματάρχη Τζουλάκη και η αποκατάσταση μιας αλητείας...

 Συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τοποθέτησε ζαρντινιέρες και λουλούδια στο σημείο, ώστε το μνημείο να είναι ορατό και προσβάσιμο για τους επισκέπτες. Συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τοποθέτησε ζαρντινιέρες και λουλούδια στο σημείο, ώστε το μνημείο να είναι ορατό και προσβάσιμο για τους επισκέπτες.
Ρεπορτάζ - Φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπράκης

Στην αποκατάσταση μιας αλητείας που κράτησε μήνες με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής προχώρησε σήμερα ο δήμος Ηρακλείου!
Πρόκειται για την περιβόητη ιστορία με την στήλη στη μνήμη του Ταγματάρχη Μιχαήλ Τζουλάκη, του πρώτου νεκρού αξιωματικού κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, ο οποίος έπεσε στον τομέα Ηρακλείου στις 21 Μαΐου 1941.

2 tzoulakis neo

Σε αυτό το σημείο όπου ο Ταγματάρχης Τζουλάκης έδωσε τη ζωή του, ο δήμος τον τίμησε και έστησε μια στήλη, ένα έργο του γλύπτη Μανόλη Ζαχαριουδάκη όπου πάνω της ήταν το χάλκινο ανάγλυφο κεφάλι του Ήρωα. Σταδιακά, το μνημείο γνώρισε την "περιποίηση" των αμόρφωτων, αγράμματων και ανιστόρητων κουφιοκέφαλων, ενώ με την ανοχή των εξίσου ανιστόρητων τοπικών παραγοντίσκων κατέληξε σε μια προσβλητική εικόνα για κάθε υγιή και σκεπτόμενο Ηρακλειώτη.

tzoulakis1

Πίσω από τους θαμώνες της καφετέρειας και ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα διακρίνεται η στήλη του Ταγματάρχη Τζουλάκη...

Μέχρι που στο βωμό του κέρδους και της πολιτικής του κυβόλιθου-καφεδόμπρικου, η στήλη "εξαφανίστηκε" ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ συχνά την χρησιμοποιούσαν (!) για να στηρίζουν πάνω της τους καταλόγους του καταστήματος...

1 tzoulakis neo

Το θέμα το είχαμε αποκαλύψει μέσα από το defenceline.gr, (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ) μόνο που η τότε δημοτική αρχή του Γιάννη Κουράκη δεν ... συγκινήθηκε, καθώς με την ανοχή - αδιαφορία της η ανεξέλεγκτη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων δεν άφηνε ούτε τους πεζούς να περάσουν, πόσο μάλλον να έδειχνε σεβασμό σε έναν Ήρωα του '41.

3 tzoulakis neo

Τελικά, η νέα δημοτική αρχή προχώρησε σήμερα σε μια παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο. Συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων τοποθέτησε ζαρντινιέρες και λουλούδια στο σημείο, ώστε το μνημείο να είναι ορατό και προσβάσιμο για τους επισκέπτες.

5 tzoulakis neo

Μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χάρης Μαμουλάκης τόνισε πως ο δήμος θα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των μνημείων της πόλης τα οποία βρίσκονται σε αντίστοιχη κατάσταση ώστε να είναι προσβάσιμα και επισκέψιμα, ενώ σημείωσε πως η δημοτική αρχή οφείλει να αναδείξει τις ιστορικές αυτές γωνιές του Ηρακλείου.

4 tzoulakis neo

Ο Ταγματάρχης Τζουλάκης χαμογελά γιατί μπορεί να κοιτάζει ξανά τους σύγχρονους Καστρινούς να περνούν βιαστικά και ανέμελα από το σημείο που ο ίδιος πότισε με το αίμα του, για να μπορέσει το Ηράκλειο και οι κάτοικοί του να είναι σήμερα ελεύθεροι...

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 17:24