Σάββατο, 16 Μαΐου 2015 09:34

Παράδοση δια χειρός Αναστασιάδη - Στον Ακιντζί οι χάρτες με ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς!

Ανασταδιάδης, Άιντε και Ακιντζί  (Φωτογραφία:  Reuters) Ανασταδιάδης, Άιντε και Ακιντζί (Φωτογραφία: Reuters)

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η χθεσινή πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία άρχισε η νέα φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως ανακοίνωσε, μετά τη συνάντηση, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντώνται δυο φορές τον μήνα. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Μαΐου, θα έχουν συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα. Στο ενδιάμεσο των συναντήσεων των δύο ηγετών θα γίνονται εντατικές συναντήσεις των διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.

Σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Άιντε ανακοίνωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης έδωσε χάρτη για καταστροφή 28 ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στον Πενταδάκτυλο. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε στη συνάντηση ότι από αύριο οι Ελληνοκύπριοι θα περνούν στα κατεχόμενα μόνο με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας, χωρίς άλλες διατυπώσεις.

Ο κ. Άιντε ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, για να προωθεί δικοινοτικά πολιτιστικά δρώμενα. Παράλληλα, οι δυο ηγέτες τόνισαν την σημασία του θέματος των αγνοουμένων και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας από την συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το θετικότατο κλίμα που επικράτησε, σημειώνοντας πως «έτσι εργαζόμενοι μπορεί να ελπίζουμε σε πρόοδο».

Επίσης, ανέφερε ότι στις 28 Μαΐου ενδέχεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, «που θα αφορούν την καθ' ημέραν ζωή των πολιτών». - ΠΗΓΗ

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 23:16